current views are: 1090

8 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση08:44

Σεισμός στην Τουρκία: Ποιος είναι ο Frank Hoogerbeets, ο Ολλανδός «προφήτης» του φονικού σεισμού

Ο Frank Hoogerbeets περιγράφει τον εαυτό του ως “ερευνητή στο SSGEOS, με “απόλυτο σεβασμό για τους πλανήτες, ειδικά για τη Γη”.

Δημοσίευση 08:44’
Screenshot 15

Ο Frank Hoogerbeets περιγράφει τον εαυτό του ως “ερευνητή στο SSGEOS, με “απόλυτο σεβασμό για τους πλανήτες, ειδικά για τη Γη”.

Ο Frank Hoogerbeets είναι ο Ολλανδός ερευνητής που προέβλεψε λίγα 24ωρα πριν τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

Ο Frank Hoogerbeets από το ολλανδικό ινστιτούτο «Solar System Geometry Survey» είχε γράψει στο Twitter 72 ώρες πριν τη μεγάλη δόνηση πως «αργά ή γρήγορα θα γίνει ένας σεισμός περίπου 7,5 Ρίχτερ σε αυτή την περιοχή (Νότια-Κεντρική Τουρκία, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος)».

Έκτοτε η ανάρτησή του έγινε viral και τα «φώτα της δημοσιότητας» έπεσαν πάνω του. Ο Frank Hoogerbeets απέκτησε εκατομμύρια νέους ακολούθους μέσα σε λίγες ώρες ενώ υπάρχει και μερίδα ανθρώπων στην Τουρκία που τον αντιμετωπίζει ως… Μεσσία.

Πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Newsweek, αναφέρθηκαν στο tweet και στον επακόλουθο θόρυβο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γύρω από αυτό. Ο Frank Hoogerbeets περιγράφει τον εαυτό του ως “ερευνητή στο SSGEOS, με “απόλυτο σεβασμό για τους πλανήτες, ειδικά για τη Γη”.

Το SSGEOS -ένα “Solar System Geometry Survey”- ισχυρίζεται ότι είναι ένα “ερευνητικό ινστιτούτο για την παρακολούθηση της γεωμετρίας μεταξύ των ουράνιων σωμάτων που σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα”.

Αντιδρά η επιστημονική κοινότητα

Το Newsweek επικοινώνησε με τον Frank Hoogerbeets για σχόλια. Ωστόσο, καθώς το tweet έγινε viral και άρχισε να γίνεται πρωτοσέλιδο, προκάλεσε αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα, η οποία αμφισβήτησε τόσο την εγκυρότητα της “πρόβλεψης” όσο και την ευρύτερη επιστημονική βάση που διέπει τη μεθοδολογία της ομάδας.

“Μια πρόβλεψη πρέπει να αναφέρει τον χρόνο, τον τόπο και το μέγεθος. Το “αργά ή γρήγορα” δεν συνιστά χρόνο. Επομένως, δεν προέβλεψε τον σεισμό”, δήλωσε στο Newsweek ο Roger Musson, συγγραφέας και γεωεπιστήμονας με πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στη σεισμολογία, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν για το British Geological Survey ως επικεφαλής του τμήματος σεισμικών κινδύνων και αρχείων.

Άλλοι σκεπτικιστές επεσήμαναν την επιστημονικά αμφίβολη μεθοδολογία στην οποία βασίστηκε η “πρόβλεψη”.

“Οι παλιρροϊκές δυνάμεις στο εσωτερικό της Γης που προκύπτουν από την αλλαγή της γεωμετρίας σε σχέση με άλλους πλανήτες είναι ελάχιστες και κάτω από τον θόρυβο”, δήλωσε στο Newsweek ο David Rothery, καθηγητής Πλανητικών Γεωεπιστημών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

“Οι σεληνιακές παλίρροιες μέσα στη Γη είναι μεγαλύτερες και έτσι είναι πιο πιθανό να αποτελέσουν το άμεσο έναυσμα ενός σεισμού, αλλά ακόμη και έτσι το μόνο που θα κάνουν είναι να λειτουργήσουν ως η “τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”, ξεκινώντας έναν σεισμό που θα γινόταν ούτως ή άλλως επειδή η μακροχρόνια συσσώρευση τάσεων είχε πλησιάσει ένα κρίσιμο όριο.

“Θα μπορούσα να πω ότι “αργά ή γρήγορα” θα γίνει ένας σεισμός Μ7 στο μισό του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας που δεν κινήθηκε σήμερα. Θα είχα δίκιο, αλλά δεν θα είχε καμία αξία ως πρόβλεψη”, κατέληξε ο Rothery.

Πράγματι, ενώ επιφανειακά η χρονική στιγμή του tweet, μόλις λίγες ημέρες πριν από τον σεισμό, μπορεί να φαίνεται προφητική, οι ροές Twitter του Hoogerbeets και του SSGEOS διαθέτουν αμέτρητες παρόμοιες προβλέψεις, πολλές από τις οποίες δεν προηγήθηκαν οποιουδήποτε σοκ μεγάλου μεγέθους.

Το κρίσιμο είναι ότι πολλές από τις προβλέψεις είναι αρκετά ασαφείς ώστε να καλύπτουν τεράστια επικράτεια σχετικά με το πού μπορεί να χτυπήσει ο σεισμός (ή οι σεισμοί), και/ή επικεντρώνονται στις γνωστές επικίνδυνες ζώνες που βρίσκονται κοντά σε εξέχουσες τεκτονικές γραμμές ρήγματος και όπου έχουν καταγραφεί αιχμές σεισμικής δραστηριότητας.

Η τολμηρή πρόβλεψη για σεισμό το 2018

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση που αναφέρθηκε στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, ο Hoogerbeets έκανε μια παρόμοια τολμηρή πρόβλεψη για έναν τεράστιο σεισμό μεγέθους 8+ που φαινομενικά ήταν επικείμενος στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018.

Η πρόβλεψη διαψεύστηκε από ειδικούς, συμπεριλαμβανομένου ενός Αυστραλού σεισμολόγου, ο οποίος δήλωσε ότι “η πλανητική ευθυγράμμιση δεν έχει καμία επίδραση στους σεισμούς”, προσθέτοντας ότι υπάρχει “μεγαλύτερη βαρυτική έλξη από ένα αεροπλάνο”.

Πράγματι, όπως δείχνουν τα αρχεία, δεν καταγράφηκε κανένας σεισμός “μεγάλου μεγέθους επτά έως οκτώ βαθμών” πουθενά στον πλανήτη τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, με τον ισχυρότερο -μεγέθους 7,0 βαθμών που έπληξε τις Φιλιππίνες στις 29 Δεκεμβρίου- να υπολείπεται της προβλεπόμενης κλίμακας.

Με αρκετές προβλέψεις, ακόμη και αν οι περισσότερες δεν επαληθευτούν, δεδομένου ότι δεκάδες δονήσεις συμβαίνουν καθημερινά σε όλο τον πλανήτη, δεν είναι αδύνατο μια πρόβλεψη να πετύχει διάνα.

“Μετά από έναν σεισμό, βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να ισχυρίζονται ότι τον είχαν προβλέψει, παρά μια μακρά σειρά προηγούμενων αποτυχιών”, δήλωσε στο Newsweek ο Ilan Kelman, καθηγητής στο Ινστιτούτο UCL για τη μείωση των κινδύνων και των καταστροφών, σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

“Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να προβλέψουμε πού αναμένεται να συμβούν σεισμοί, αφού έχουμε τα καταφέρει καλά στη χαρτογράφηση των γραμμών ρήγματος, αλλά όχι πότε -ειδικά όχι πολύ νωρίτερα. Κάποια σήματα λίγο πριν από τη δόνηση συνεχίζουν να ερευνώνται για να μας δώσουν ενδεχομένως σύντομη προειδοποίηση. Κανένα δεν έχει επιβεβαιωθεί. “Καθώς δεν μπορώ να βρω επιστημονικές δημοσιεύσεις με κριτές σχετικά με αυτή την υποτιθέμενη μέθοδο πρόβλεψης, συνιστάται προσοχή στην αποδοχή της ως έγκυρης μεθόδου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες σε πολλές κατευθύνσεις”, εξήγησε ο Kelman.

Παρομοίως, ο Μπιλ ΜακΓκουάιρ, καθηγητής Γεωφυσικών και Κλιματικών Κινδύνων στο University College του Λονδίνου, δήλωσε στο Newsweek σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι έχουν υπάρξει πολλοί ισχυρισμοί, αλλά “δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποιος έχει προβλέψει ποτέ σεισμό.

Τι απαντά στους επικριτές του

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Frank Hoogerbeets απαντά στους επικριτές του λέγοντας «Πολλά λέγονται για τη δουλειά μου, αλλά ελάχιστα από αυτά είναι αληθινά.»


σχετικα αρθρα