current views are: 122

14 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση09:21

Silicon Valley Bank: Σηκώνουν άρον άρον τα χρήματά τους οι καταθέτες – Οι επόμενες κινήσεις της Fed – «Κανένας κίνδυνος για Ευρώπη» (Βίντεο)

Καθώς η τράπεζα δεν πρόσφερε πλέον τραπεζικά εμβάσματα, έβγαζαν τα χρήματά τους με επιταγές.

Δημοσίευση 09:21’
Screenshot 6

Καθώς η τράπεζα δεν πρόσφερε πλέον τραπεζικά εμβάσματα, έβγαζαν τα χρήματά τους με επιταγές.

Ουρές σχηματίζουν έξω από τα καταστήματα της Silicon Valley Bank οι καταθέτες προκειμένου να πάρουν τα χρήματά τους μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης της τράπεζας.

Τι και αν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους μετά την κατάρρευση των SVB και Signature, οι καταθέτες φαίνεται να μην έχουν πειστεί.

«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο ανταποκριτής Τεχνολογίας του BBC Βόρειας Αμερικής, Τζέιμς Κλέιτον, μίλησε σε ανθρώπους που έκαναν ουρές όλη την ημέρα έξω από το υποκατάστημα της SVB στο Menlo Park της Καλιφόρνια, για να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους.

Καθώς η τράπεζα δεν πρόσφερε πλέον τραπεζικά εμβάσματα, έβγαζαν τα χρήματά τους με επιταγές.

«Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν είναι άμεσα εκτεθειμένες»

Πάντως σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανησυχία δεν είναι έντονη, αφού όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι σε καλή κατάσταση και δεν είναι άμεσα εκτεθειμένες στη Sillicon Valley.

Η κατάρρευση της τράπεζας Sillicon Valley (SVB) στις ΗΠΑ συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση», δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα προκύπτουν από το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο της SVB, αλλά η εικόνα στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική. Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι γενικά σε καλή κατάσταση, διότι έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται υπό την στενή επίβλεψη των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών και στο πλαίσιο της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία εφαρμόζονται οι κανόνες σε όλες τις τράπεζες της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει άμεση έκθεση στο SVB, αλλά αυτό είναι μια υπενθύμιση για εμάς ότι μπορεί στο τραπεζικό σύστημα να υπάρξει σοκ ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα του τραπεζικού μας συστήματος», ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται φέτος σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση από το αναμενόμενο (πριν από λίγους μήνες), ωστόσο τόνισε ότι η αβεβαιότητα παραμένει πολύ υψηλή.

Σχετικά με την κατάρρευση της SVB, ο Π. Τζεντιλόνι τόνισε ότι στην ΕΕ η παρουσία αυτής της τράπεζας είναι πολύ περιορισμένη και επομένως δεν φαίνονται άμεσες συνέπειες. «Φυσικά παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και έχουμε σημειώσει την αποφασιστική αντίδραση της αμερικανικής αρχής», πρόσθεσε.

Στροφή για τη Fed;

Στροφή 180° για τη Fed, την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα; Η πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) ίσως οδηγήσει σε επιβράδυνση της αύξησης των κατευθυντήριων επιτοκίων της, αν όχι στον τερματισμό της, ενώ αναμενόταν ακόμη μεγαλύτερη αύξησή τους πριν από μόλις μερικά 24ωρα.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα (η Fed) να απόσχει από την αύξηση των επιτοκίων της την 22η Μαρτίου», στην προσεχή συνεδρίαση του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της, συνόψισαν σε σημείωμά τους αναλυτές της Wells Fargo.

Αναμένουν πλέον τα επιτόκια να διατηρηθούν στο τρέχον επίπεδό τους, στο φάσμα από το 4,50 ως το 4,75%.

Καθώς η πτώχευση τις τελευταίες ημέρες της SVB και δύο μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της Signature Bank και της Silvergate Bank, έχουν προκαλέσει ρίγος στον τραπεζικό κόσμο και, ευρύτερα, στον κόσμο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Οι προσδοκίες αυτές αντανακλούν ταχύτατη και θεαματική αντιστροφή της κατάστασης που επικρατούσε μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, ο Τζερόμ Πάουελ, προειδοποιούσε πως ο πληθωρισμός παρέμενε επίμονα υψηλός και ότι τα επιτόκια υπήρχε περίπτωση να αυξηθούν περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν.

Η μεγάλη πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς προέβλεπε έτσι μεγάλη αύξηση, μισής εκατοστιαίας μονάδας (ή 50 μονάδων βάσης). Διπλάσια από την προηγούμενη, που ήταν ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας (25 μονάδες βάσης).