current views are: 13

20 Ιουλίου 2022
Δημοσίευση13:02

SOS της Κομισιόν για μείωση 15% του φυσικού αερίου με νόμο – Ο διπλός εκβιασμός Πούτιν για στρόφιγγα και σιτηρά – Έρχεται δελτίο και στην Ελλάδα;

Στο σενάριο υποχρεωτικής μείωσης του φυσικού αερίου κατά 15% στους «27» της ΕΕ, το δελτίο πιθανόν να χρειαστεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Δημοσίευση 13:02’
zesi391655126993756

Στο σενάριο υποχρεωτικής μείωσης του φυσικού αερίου κατά 15% στους «27» της ΕΕ, το δελτίο πιθανόν να χρειαστεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Σε παιχνίδι πόκερ για γερά νεύρα μεταξύ της ΕΕ και της Μόσχας εξελίσσεται η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου η οποία έχει ανακοπεί σε αρκετές χώρες και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις πραγματικές προθέσεις του Πούτιν σε σχέση με τον αγωγό Nord Stream 1 που έχει κλείσει με το πρόσχημα της συντήρησης στις 11 Ιουλίου.

Είναι στον αέρα όλες οι ημερομηνίες ως προς το χρόνο της επαναλειτουργίας του που ήταν προγραμματισμένη για τις 21 Ιουλίου αλλά και τις (μειωμένες) ποσότητες που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν. Οι Ρώσοι πιέζουν για την παράδοση της τουρμπίνας που στάλθηκε στον Καναδά για επισκευή, παρακρατήθηκε λόγω των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αλλά με παρέμβαση του Βερολίνου εστάλη στην Γερμανία στις 17 Ιουλίου και αναμένεται να προωθηθεί στην Gazprom τις επόμενες ημέρες.

Το κακό σενάριο

Η ΕΕ σε κάθε περίπτωση προετοιμάζεται για το κακό σενάριο, ο Πούτιν να μην ανοίξει ξανά την στρόφιγγα του Nord Stream 1 που διοχέτευε φυσικό αέριο στη Γερμανία και από εκεί σε άλλες χώρες. «Είναι πιθανό το σενάριο ότι θα υπάρξει πλήρης διακοπή ρωσικού αερίου και αυτό θα επηρέαζε όλη την ΕΕ», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, έναν «εθελοντικό στόχο» για τις 27 χώρες της ΕΕ, να μειώσουν μέχρι τον Μάρτιο τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους την ίδια περίοδο, στο διάστημα 2016-2021. Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να γίνει και «νομικά δεσμευτικός» όπως τονίστηκε, εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Στο σενάριο υποχρεωτικής μείωσης του φυσικού αερίου κατά 15% στους «27» της ΕΕ, το δελτίο πιθανόν να χρειαστεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Η σειρά που θα επιβάλλονται οι μειώσεις είναι η βιομηχανία, τα δημόσια κτίρια και οι δημόσιοι χώροι και ακολουθούν τα νοικοκυριά και τα νοσοκομεία με τις δομές ειδικής πρόνοιας όπου εννοείται ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές.

Αντιδρούν χώρες

Η πρόταση χρειάζεται έγκριση από την ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ. Οι πρέσβεις από τα κράτη της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την πρόταση της Κομισιόν, την Παρασκευή, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και οι υπουργοί Ενέργειας να δώσουν το πράσινο φως στο έκτακτο Συμβούλιο στις 26 Ιουλίου. Θα συμμετέχει και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Υπάρχουν αντιδράσεις από ορισμένες χώρες του βορρά, με το επιχείρημα ότι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης των κρατών – μελών, δεν χρειάζονται ώθηση από την ΕΕ. Εφόσον όμως περάσει η πρόταση για την μείωση κατά 15% του φυσικού αερίου, οι χώρες θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα σχέδια τους για το φυσικό αέριο, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, και να παρουσιάσουν πως σκοπεύουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτού του στόχου.

Ανάμεσα στις χώρες που αντιδρούν είναι η Πολωνία, η οποία ήταν από τις πρώτες χώρες όπου ο Πούτιν έκλεισε την στρόφιγγα του αγωγού και έχει γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου που διαθέτει σε ποσοστό 98% της χωρητικότητάς τους. Η Ουγγαρία τις έχει γεμίσει στο 47%. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα υπόγειο αποθηκευτικό χώρο και είναι σε διαπραγμάτευση με την Ιταλία.

Ναι, μεν αλλά

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν από την Τεχεράνη όπου συναντήθηκε με τον μεγάλο αντίπαλο της Δύσης, τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν Ιράν Χαμενεΐ και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, θα συνεχιστούν, αλλά ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω οι ποσότητες εξαιτίας της «αργής προόδου» στη συντήρηση του εξοπλισμού που πραγματοποιείται στη Δύση. Προειδοποίησε μάλιστα ότι άλλη μία από τις τουρμπίνες άντλησης φυσικού αερίου πρόκειται να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πούτιν ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα πιέζοντας την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και να χαλαρώσει την υποστήριξη της στην Ουκρανία.

Νέα εκτόξευση

Στον απόηχο των δηλώσεων Φον Ντερ Λάιεν και Πούτιν, η αβεβαιότητα εκτόξευσε την μεγαβατώρα του φυσικού αερίου στα 160 ευρώ. Το κυνήγι για φυσικό αέριο στις διεθνείς αγορές χτυπάει κόκκινο. Επάρκεια και κόστος είναι ο μεγάλος εφιάλτης.

Άγριο παζάρι κάνει ο Πούτιν και με τα σιτηρά. Δήλωσε ότι η Ρωσία προτίθεται να διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, υπό την προυπόθεση όμως ότι θα αρθούν και οι εναπομείναντες περιορισμοί στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία. Α

Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ουσιαστικά άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων. Κατά τ´ άλλα οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ να σκληρύνει κι άλλο την στάση της.

«Δεν βλέπουμε καμία επιθυμία από την Ουκρανία να τηρήσει τους όρους της προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας» δήλωσε ο Πούτιν. Και ο κίνδυνος για επισιτιστική κρίση παραμένει ανοιχτός.

Στη μέση ο Ερντογάν

Με σχεδόν άδειο καλάθι αναχωρεί από την Τεχεράνη ο Ερντογάν. Ο Μπάϊντεν τον ευχαρίστησε στη Μαδρίτη για την διαμεσολαβητική του προσπάθεια σε ότι αφορά στην διεκδίκηση των ουκρανικών σιτηρών από τους Ρώσους.

«Συγχαρητήρια» του έδωσε και ο Πούτιν για την «πρόοδο» που έγινε στην Τεχεράνη, προσθέτοντας, όμως, ότι «παραμένουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, έχουν πολλά να γίνουν ακόμη».


σχετικα αρθρα