current views are: 17

30 Ιουλίου 2022
Δημοσίευση17:29

Στα «σχοινιά» ο Ερντογάν: O ένας μετά τον άλλο οι «ισχυροί» «βουλιάζουν» τη «Γαλάζια Πατρίδα» -Έσχατο πλέον όπλο το «Abdulhamid Khan» – Θα βάλει «φωτιά» στο πεδίο;

Η συνεχής ροή προς την Ελλάδα των τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης M-1117 Guardian αποτελούν κινήσεις της Ουάσιγκτον που έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία.

Δημοσίευση 17:29’
l3fp3s1659201229487 scaled

Η συνεχής ροή προς την Ελλάδα των τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης M-1117 Guardian αποτελούν κινήσεις της Ουάσιγκτον που έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία.

Ακόμα και η φανατικά πιστή στη λογική των ‘’ίσων αποστάσεων’’ Γερμανία δια στόματος της υπουργού εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατέστησε σαφές στην Τουρκία ότι οι αναθεωρητικές της πρακτικές με στόχο τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Και δεν ήταν μόνο η ξεκάθαρη δήλωση στην Αθήνα από την επικεφαλής της Γερμανικής διπλωματίας αλλά και η θέση που πήρε στην Κωνσταντινούπολη ενώπιον του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Θέση η οποία ενόχλησε φανερά τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών ο οποίος είχε συνηθίσει σε άλλη αντιμετώπιση από το Βερολίνο τα τελευταία χρόνια.

Είχαν προηγηθεί τα πολλαπλά ηχηρά ‘’χαστούκια’’ των Αμερικανών όχι μόνο σε επίπεδο επίσημων θέσεων απέναντι στις παράλογες και εμπρηστικές απαιτήσεις της Άγκυρας αλλά και με μια σειρά από ενέργειες στήριξης της Αθήνας σε στρατιωτικό επίπεδο. Το ‘’μπλόκο’’ στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα των Stealthα εροσκαφών F-35, η αποστολή 24 μαχητικών F-35 και F-15 στη Σούδα για την άσκηση ‘’Poseidon Rage’’, η συνεχής ροή προς την Ελλάδα των τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης M-1117 Guardian αποτελούν κινήσεις της Ουάσιγκτον που έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία. Καθώς οι ΗΠΑ όλο και πιο έντονα δείχνουν στην  Άγκυρα ότι η στροφή προς την Αθήνα θα είναι όλο και πιο έντονη με ταυτόχρονες ενέργειες όσο η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή. 

Το ‘’μπαιράκι’’ που έχει σηκώσει ο Ερντογάν εμφανίζοντας την Τουρκία ως περιφερειακή υπερδύναμη που αψηφά ισορροπίες και συμμαχίες, αποφάσεις και κοινές πολιτικές σε φλέγοντα ζητήματα όπως το Ουκρανικό ή το Συριακό φαίνεται ότι πλέον για τη Δύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αλλά ούτε καν οι ισχυρές χώρες να ‘’κάνουν τα στραβά’’ μάτια ανεχόμενες κάθε εκβιασμό του Ταγίπ Ερντογάν.’

Η έξοδος από το λιμάνι της Μερσίνας στις 9 Αυγούστου του πλωτού γεωτρύπανου ‘’AbdulhamidKhan’’ φαίνεται ότι εντάσσεται σε αυτή τη λογική με την Άγκυρα να κρατά ‘’θολό’’ το τοπίο σχετικά με τη θαλάσσια περιοχή στην οποία σκοπεύει να αποστείλει το γεωτρύπανο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε συμμαχικές χώρες τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΝΑΤΟ με πρώτες τις ΗΠΑ ότι μετακίνηση του ‘’Abdulhamid Khan’’ σε περιοχή Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων μεταφράζεται σε κατακόρυφη αύξηση της έντασης με ευθύνη της Τουρκίας. Με την Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση να είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο από αυτόν του 2020 όταν τότε η Άγκυρα είχε στείλει απλά για έρευνες το ‘’Oruc Reis’’ ενώ τώρα οι γείτονες απειλούν με γεωτρήσεις δηλαδή δημιουργία τετελεσμένων. Όπως ακριβώς είχε ενεργήσει η Τουρκία στην οριοθετημένη Κυπριακή ΑΟΖ προχωρώντας σε γεωτρήσεις οι οποίες πάντως αποδείχθηκαν άκαρπες.

Το Ελληνικό Επιτελείο εκτιμά ότι η Άγκυρα γνωρίζει πλέον καλά ότι μια τέτοια κίνηση της θα βάλει ‘’φωτιά’’ στην περιοχή. Με το ερώτημα  πλέον που τίθεται να είναι εάν ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να ‘’παίξει το τελευταίο του χαρτί’’ με κίνδυνο να βρεθεί σε πλήρη απομόνωση ή θα ακολουθήσει τη γνωστή τακτική των ελεγχόμενων προκλήσεων μέχρι να βρεθεί και πάλι σε πλεονεκτική θέση. 


σχετικα αρθρα