current views are: 191

20 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση17:23

Στη Μόσχα ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ – Συνάντηση με τον Πούτιν – Αμοιβαίες φιλοφρονήσεις και σκληρή ανακοίνωση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν «πολύ, πολύ στενά» το ταξίδι του προέδρου Σι στη Μόσχα, καθώς ανώτατοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για τυχόν εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή

Δημοσίευση 17:23’
Σι

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν «πολύ, πολύ στενά» το ταξίδι του προέδρου Σι στη Μόσχα, καθώς ανώτατοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για τυχόν εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση πως η επίσκεψή του στη Ρωσία θα δώσει “νέα ώθηση” στις σχέσεις με τη Μόσχα, αφού κατέβηκε από το αεροπλάνο του στον ασφαλτοτάπητα του αεροδρομίου στη ρωσική πρωτεύουσα.

“Είμαι πεπεισμένος πως η επίσκεψη αυτή θα είναι αποδοτική και πως θα δώσει νέα ώθηση στην υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σινορωσικών σχέσεων”, δήλωσε ο Κινέζος ηγέτης, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, χαρακτηρίζοντας το Πεκίνο και τη Μόσχα “καλούς γείτονες” και “αξιόπιστους εταίρους”.

Όπως είπε, η Κίνα “είναι έτοιμη να σταθεί σθεναρά στο πλευρό της Ρωσίας υπέρ “μιας αληθινής πολυμέρειας” και ενός “πολυπολικού κόσμου”.

Τον Σι Τζινπίνγκ, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στη Ρωσία από το 2019, υποδέχθηκε στον ασφαλτοτάπητα του αεροδρομίου Βνούκοβο της Μόσχας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνιτσένκο προτού ακουστούν ο ρωσικός και ο κινεζικός εθνικός ύμνος από στρατιωτική ορχήστρα ενώπιον τιμητικής φρουράς.

Συνάντηση Σι – Πούτιν και αύριο οι επίσημες συνομιλίες

«Είναι αλήθεια ότι και οι δύο χώρες μας μοιράζονται τους ίδιους, ή κάποιους παρόμοιους στόχους. Έχουμε καταβάλει προσπάθειες για την ευημερία των αντίστοιχων χωρών μας… μπορούμε να συνεργαστούμε και να εργαστούμε μαζί για να επιτύχουμε τους στόχους μας», είπε ο Σι Τζινπίνγκ και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να επισκεφθώ ξανά τη Ρωσία, μετά από πρόσκλησή σας. Και ότι η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που επισκέφτηκα μετά την επανεκλογή μου ως Πρόεδρος της Κίνας» υπογράμμισε.

Ο Σι εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα του για την επανεκλογή του Πούτιν στις επόμενες εκλογές.

ap putin

«Γνωρίζω ότι οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία είναι το επόμενο έτος. Η ανάπτυξη της Ρωσίας έχει βελτιωθεί σημαντικά υπό τη σταθερή σας ηγεσία. Πιστεύω ότι ο ρωσικός λαός θα συνεχίσει να σας υποστηρίζει σθεναρά», είπε.

Επίσης, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα του «τιμά πολύ» τους δεσμούς Κίνας-Ρωσίας και ότι και οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για να εκπληρώσουν τους αναπτυξιακούς τους στόχους.

Πούτιν: Χαιρετίζουμε την πρόταση να τερματιστεί η «οξεία κρίση» στην Ουκρανία

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος σε δηλώσεις του στο Κρεμλίνο, χαιρέτισε την πρόταση του Πεκίνου να τερματιστεί η «οξεία κρίση» στην Ουκρανία και τόνισε ότι βλέπει το σχέδιο με σεβασμό.

«Γνωρίζετε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και θα συζητήσουμε όλες αυτές τις ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεών σας» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ρωσία «ζηλεύει ελαφρώς» την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες.

«Πυρά» από την Ουκρανία

Εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Όλεγκ Νικολένκο, δήλωσε πως το Κίεβο περιμένει από την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

“Η Ουκρανία παρακολουθεί την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Ρωσία προσεκτικά”, ανέφερε σε μια δήλωση ο Νικολένκο λίγο μετά την άφιξη του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Αναμένουμε από το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του στη Μόσχα προκειμένου να την κάνει να θέσει τέλος στον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.”

“Είμαστε έτοιμοι να δεσμευθούμε σε έναν πιο στενό διάλογο με την Κίνα προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία σύμφωνα με τις αρχές που έχουν κατοχυρωθεί στον Χάρτη του ΟΗΕ και στο πιο πρόσφατο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό”, είπε ο Νικολένκο.

ΗΠΑ: Παρακολουθούμε «πολύ στενά» τη συνάντηση Σι – Πούτιν

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν «πολύ, πολύ στενά» το ταξίδι του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, καθώς ανώτατοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για τυχόν εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή, όπως δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τις στρατηγικές επικοινωνίες.

«Μια κατάπαυση του πυρός που θα μπορούσε να ληφθεί τώρα θα επικύρωνε βασικά την κατάκτηση της Ρωσίας και θα έδινε στον κ. Πούτιν περισσότερο χρόνο για να εξοπλιστεί, να επανεκπαιδεύσει και να επανεκκινήσει τις επιχειρήσεις τη στιγμή και τον τόπο της επιλογής του», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα ανέφερε ότι η σχέση Ρωσίας-Κίνας, είναι «ένας γάμος ευκολίας, όχι στοργής».

«Πρόκειται για δύο χώρες που δεν έχουν πολλή εμπιστοσύνη μεταξύ τους, αλλά βρίσκουν κοινά για να απωθήσουν τη Δύση και την αμερικανική ηγεσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Κίρμπι.

«Αν πρόκειται να πάτε στη Μόσχα, και πρόκειται να καθίσετε για τρεις ημέρες με τον Πρόεδρο Πούτιν, θα μάθετε την άποψή του για έναν πόλεμο που ξεκίνησε και που θα μπορούσε να τελειώσει σήμερα. Πρέπει να σηκώσετε το τηλέφωνο τουλάχιστον και να μιλήσετε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και να δείτε την ουκρανική προοπτική εδώ», είπε.

Ο Κίρμπι υποβάθμισε το ταξίδι του Πούτιν το Σαββατοκύριακο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, σχολιάζοντας ότι βρέθηκε «πολύ μακριά από την πρώτη γραμμή των μαχών».

«Ήταν μια βολική δικαιολογία για να πάει πριν από την επίσκεψη του Σι για να δείξει ότι εξακολουθεί να είναι ο αρχιστράτηγος, ότι εξακολουθεί να είναι επικεφαλής και ότι ο στρατός του έχει ακόμα κατεχόμενα εδάφη εντός της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, ότι θα μπορούσε να το δει μόνος του – ή θα ελπίζαμε ότι θα έβλεπε μόνος του – πόσο άσχημα τα πάει ο στρατός του εκεί όπου στην πραγματικότητα διεξάγονται οι μάχες» υπογράμμισε ο Τζον Κίρμπι.