current views are: 854

28 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση07:12

Στην ανακρίτρια ο «Μάξιμος Σαράφης» – Στο φως οι συνομιλίες – «Αν σκάσει ότι είναι μούφα…»

Ο «Σαράφης» και ο δεύτερος κατηγορούμενος αρνήθηκαν τις κατηγορίες με τον πρώτο μάλιστα να κάνει λόγο για αντίποινα. 

Δημοσίευση 07:12’
Σαράφη

Ο «Σαράφης» και ο δεύτερος κατηγορούμενος αρνήθηκαν τις κατηγορίες με τον πρώτο μάλιστα να κάνει λόγο για αντίποινα. 

Στις 09 :30 το πρωί ο «Μάξιμος Σαράφης» ή κατά κόσμον Φιλίστορος Δεστεμπασίδης θα εμφανιστεί ενώπιον της 31ης ανακρίτριας για να απολογηθεί  για τις απάτες που κατηγορείται ότι διέπραττε εναντίον ανυποψίαστων πολιτών.

Οι κατηγορίες  που αντιμετωπίζει με άλλα δύο άτομα είναι εγκληματική οργάνωση, απάτες και πλαστογραφίες κατ’  εξακολούθηση  και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost, ο Δεστεμπασίδης δεν θα παραδώσει απολογητικό υπόμνημα και θα απαντήσει στις ερωτήσεις την ανακρίτριας για το βαρύ κατηγορητήριο που ήρθε μετά από την έρευνα των έμπειρων αξιωματικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων.

Ήταν ο  «άνθρωπος της αγοράς»  ο οποίος, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, προκειμένου να πείσει τα θύματά του παρουσίαζε ανύπαρκτες εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ έφθασε στο σημείο για να κάνει πιο αληθοφανές  το σχέδιο του να πηγαίνει ο ίδιος στο Άμπου Ντάμπι  και να επιδεικνύει με φωτογραφίες και βίντεο  τις συναντήσεις του με  στελέχη της εταιρείας που θα έδινε τα δάνεια  στους ανυποψίαστους  επιχειρηματίες.

«Τώρα τα λεφτά θα έρθουν…»

Στην ανακοίνωσή του ο Δεστεμπασίδης στρέφεται εναντίον του ανθρώπου που τον κατήγγειλε πρώτος  στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αμέσως οι αστυνομικοί άρχισαν να ερευνούν την καταγγελία.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες έβγαλαν «λαβράκι». Το θύμα μιλούσε με τον Δεσταμπασίδη για ένα δάνειο ύψους 15.000.000 ευρώ  από την ανύπαρκτη εταιρεία όπως αποδείχθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο κύκλος των προσώπων που ασχολούνταν με την υπόθεση δεν ήταν μικρός, καθώς, εκτός από τους εμπλεκόμενους  με την εγκληματική οργάνωση, ρόλο διαδραμάτιζαν και πρόσωπα τα οποία καλοπροαίρετα και με πίστη στα λεγόμενα του  Δεσταμπασίδη ,αναζητούσαν νέους υποψήφιους δανειολήπτες ή διαφήμιζαν τον ίδιο και τις υπηρεσίες του, θεωρώντας ότι πρόκειται για νόμιμες συναλλαγές.

Ενδεικτικά μία γυναίκα φίλη του Δεσταμπασίδη τον ρωτάει  για άτομα που της ανέφερε στην κουβέντα τους, αν γνωρίζουν ότι η υπόθεση  με την εταιρεία  είναι ψέμα, με τον κατηγορούμενο να απαντά  πως δεν γνωρίζουν.

Οι έμπειροι αξιωματικοί είχαν στα χέρια τους την παραδοχή για την απάτη.

Η συνομιλία που σας αποκαλύπτει το Newpost  έγινε τον περασμένο Νοέμβριο:

Κατηγορούμενος : …και πιστεύω τώρα και τα λεφτά θα ‘ρθουν. Αν δεν ήταν δύσκολες μέρες θα είχα πάρει πολλά λεφτά.

Φίλη : Ναι, ναι και αυτά και κάτω στην Αραβία.

Κατηγορούμενος : Και στην Αραβία ναι.

Φίλη : Κάτω ρε στο Ντουμπάι, στο Ντουμπάι.

Κατηγορούμενος  :Ευτυχώς, ακόμα δεν έχουν απαντήσει οι δικηγόροι αλλά αυτό με βολεύει να κλείσω κάνα δυο προκαταβολές…

Φίλη : Ναι.

Κατηγορούμενος : Για να έχω ρευστότητα, γιατί αν σκάσει ότι είναι μούφα το Ντουμπάι, τη γ……

Φίλη : Όχι δεν το ξέρουν οι άλλοι.

Κατηγορούμενος : Δεν το ξέρουν όχι… Θα τους πω…

Φίλη : Όχι βέβαια, αφού έχω βάλει τα (ακατάληπτο) ρε …

Κατηγορούμενος : Μπράβο, μπράβο αυτό.

Η απάντηση για την εταιρεία που έδινε τα… δάνεια

Η έρευνα μετά την πρώτη καταγγελία δεν ήταν απλή καθώς οι  αξιωματικοί πήγαιναν βήμα βήμα σε ένα Τμήμα όμως της αστυνομίας αυτό της Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων που έχει εμπειρία.

Επιπλέον υπήρχε και άλλο πρόβλημα ότι δεν υπήρχε στην Ελλάδα Αστυνομικός Ακόλουθος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  προκειμένου να υπάρχει άμεση επικοινωνία.

Το πρώτο πράγμα που ερεύνησαν ήταν η εταιρεία.

Η απάντηση από  το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Η.Α.Ε. – Ντουμπάι,  τον περασμένο Νοέμβριο ήταν:

«[…] από την έρευνα που διενεργήσαμε στο Εθνικό Μητρώο Υπ. Οικονομίας ΗΑΕ δεν υπάρχει εγγεγραμμένη εταιρεία με την επωνυμία….»

Ως διεύθυνση της εταιρείας αναφέρεται απροσδιόριστα η Mina street στο Άμπου Ντάμπι, πλησίον πύργου silver wave, με αριθμό ταχυδρομικής θυρίδας  70…..

Επίσης αποκαλύφθηκε ότι ο τηλεφωνικός αριθμός της εταιρείας άλλαζε συχνά. Είχε όμως και ιστοσελίδα με μέλη του διοικητικού συμβουλίου… Με πρόεδρο ακόμα και με διευθυντή δανείων και επενδύσεων ο οποίος μάλιστα επικοινωνούσε δήθεν ηλεκτρονικά  με τους δύο βασικούς κατηγορούμενους.

Έρευνες σε σπίτια και γραφεία

Αμέσως μετά τη σύλληψη των τριών κατηγορουμένων η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία τους .

Στο σπίτι του «Μάξιμου Σαράφη» βρίσκουν

·         το χρηματικό ποσό των 14.900€

·         χειρόγραφες σημειώσεις στις  οποίες αναγραφόταν στοιχεία  θυμάτων

·         δύο φορητοί υπολογιστές,

·         κινητά τηλέφωνα και tablet

·         Και στο γραφείο του:

·          δύο φορητοί υπολογιστές,

·         ένας εκτυπωτής,

·         διάφορα έγγραφα που αφορούν εταιρεία με την επωνυμία   της εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

·         διάφορες συμβάσεις μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων

Ο Δεστεμπασίδης και ο δεύτερος κατηγορούμενος αρνήθηκαν τις κατηγορίες με τον πρώτο μάλιστα να κάνει λόγο για αντίποινα ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος ανέφερε ότι συμμετείχε αρχικά στην ομάδα των άλλων δυο κατηγορουμένων, χωρίς να γνωρίζει ότι η εταιρεία είναι ανύπαρκτη, συναντώντας υποψήφιους δανειολήπτες προκειμένου να τους πείσει μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του, να αιτηθούν την δανειοδότηση μέσω αυτής.

Μάλιστα όπως ανέφερε ταξίδεψε μαζί τους στο Ντουμπάι προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση, όπου διαπίστωσε το απατηλό της υπόθεσης όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος ανέφερε σχετικά με τον δεύτερο κατηγορούμενο ότι πλαστογραφούσε τα έγγραφα που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, ενώ ανέδειξε τον ρόλο μίας δικηγόρου, ως το άτομο που διαχειρίζεται τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εγκληματικής ομάδας.


σχετικα αρθρα