current views are: 402

8 Ιουνίου 2023
Δημοσίευση07:01

Στο εδώλιο τρεις γιατροί για το θάνατο της Γιολάντας: Η μητέρα της στο Newpost για τον ξαφνικό θάνατο της κόρης της

Η Γιολάντα έπασχε από νευρική ανορεξία και οι γονείς της αποφάσισαν να την βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν

Δημοσίευση 07:01’
Γιολάντα

Η Γιολάντα έπασχε από νευρική ανορεξία και οι γονείς της αποφάσισαν να την βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν

Στις 3 Νοεμβρίου 2023 τρεις γιατροί δημόσιου νοσοκομείου της Αττικής θα δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με την κατηγορία  της ανθρωποκτονίας εξ  αμελείας για το θάνατο της 24χρονης δασκάλας Γιολάντας Τσώνη που έσβησε στις 11 Φεβρουαρίου 2020 μέσα στο νοσοκομείο και ενώ είχε εισαχθεί για να αντιμετωπιστεί η νευρική ανορεξία.

Οι γονείς της από την πρώτη στιγμή κινήθηκαν νομικά κατά παντός υπευθύνου στο νοσοκομείο καθώς επέμεναν ότι  ο θάνατος  της Γιολάντας ήταν από ιατρική αμέλεια. Ο Εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση άσκησε ποινική δίωξη εναντίον των τριών γιατρών σε βαθμό πλημμελήματος.

Η μητέρα της άτυχης Γιολάντας, Δέσποινα Τσώνη, ξεσπά  μιλώντας αποκλειστικά στο Newpost:

-Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν μάθατε για τη δίκη;

-Ένιωσα μία ανακούφιση εκείνη τη στιγμή .Έβαλα αμέσως τα κλάματα Έφθασε επιτέλους η ώρα να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν.

-Τι σας θυμώνει αυτά τα τρία χρόνια;

Με θυμώνουν όλα… Όλα αυτά που συνέβησαν. Άργησε πάρα πολύ να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, ταλαιπωρηθήκαμε πάρα πολύ αυτό το διάστημα αλλά ήταν και η συμπεριφορά των γιατρών που ανέλαβαν το παιδί μου. Αν ήταν το δικό τους παιδί δεν θα συμπεριφέρονταν με αυτόν τον τρόπο. Θα είμαι παρούσα στο δικαστήριο. Θα βρω τη δύναμη να πάω και να τους αντιμετωπίσω και ελπίζω να μπορέσουν και αυτοί να με κοιτάξουν στα μάτια. Να έχουν το θάρρος να με κοιτάξουν στα μάτια.

-Στην αρχή είναι το σοκ. Μετά από τρία χρόνια υπάρχουν λεπτομέρειες που ανασύρατε από εκείνες τις τραγικές ημέρες;

Βλέπω τα πράγματα πιο καθαρά τώρα από εκείνη την πρώτη στιγμή. Την πρώτη στιγμή χάνεις το έδαφος κάτω από τα πόδια σου. Παγώνεις. Περνώντας ο καιρός αρχίζει και ξεκαθαρίζει όλο αυτό το τοπίο και καταλαβαίνεις ότι έγιναν κάποια λάθη και με κάποιο τρόπο οδηγηθήκαμε εκεί που οδηγηθήκαμε. Γι’ αυτό και κάναμε όλο αυτόν τον αγώνα  και τελικά είχαμε δίκιο όταν κινηθήκαμε κατά παντός υπευθύνου και απεφάνθη η Δικαιοσύνη ότι αυτοί οι τρεις είναι υπεύθυνοι.

Η Γιολάντα έπασχε από νευρική ανορεξία και οι γονείς της αποφάσισαν να την βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Η εισαγωγή της σε δημόσιο νοσοκομείο έγινε για αυτό ακριβώς το λόγο. Η μητέρα της εξηγεί:

«Όταν έγινε η εισαγωγή της είχαν προηγηθεί εξετάσεις σε δύο δημόσια νοσοκομεία και είχαν καταλήξει ότι μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα που σχετίζεται με την νευρική ανορεξία και να βγει υγιής  από το νοσοκομείο. Αντιθέτως μας την παρέδωσαν σε ένα φέρετρο χωρίς  να μας εξηγήσει και κανείς τι ακριβώς προηγήθηκε τι ακριβώς έγινε. Δεχτήκαμε μόνο ένα τηλεφώνημα ότι το παιδί υπέστη ανακοπή»

Η οικογένεια της άτυχης Γιολάντας ζητά εκταφή, διορίζει τεχνικούς συμβούλους και με τη δικηγόρο τους Βούλα Δημητριάδου παρακολουθούν αυτά τα τρία χρόνια την εξέλιξη της έρευνας.

«Δεν σταματήσαμε στιγμή παρόλο που είχαμε να διαχειριστούμε και τον πόνο μας… Δεν έχεις να διαχειριστείς μόνο τον πόνο αλλά και όλη αυτή τη διαδικασία που γνωρίζετε πόσο ψυχοφθόρα  και χρονοβόρα διαδικασία είναι»λέει με πόνο ψυχής η κ. Τσώνη.

-Υπήρχε στιγμή αυτά τα τρία χρόνια που είπατε σταματάμε;

Όχι. Είπαμε με το σύζυγό μου ότι θα το φθάσουμε μέχρι τέλους Όσο υπάρχουμε,όσο πατάμε σε αυτή τη γη θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα και ας είναι δυσβάσταχτη όλη αυτή η διαδικασία. Δεν θα το αφήσουμε λεπτό.

– Έχει και οικονομικό κόστος όλη αυτή η διαδικασία;

Φυσικά. Πως θα διορίσεις τεχνικούς συμβούλους αν δεν βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη σου; Τίποτα δεν γίνεται χωρίς χρήματα. Ούτε υπάρχει βοήθεια από το κράτος, ούτε γύρισε κάποιος να κοιτάξει την οικογένειά μου ούτε  ψυχολογική στήριξη είχαμε από κάπου. Δεν άκουσα ούτε μία συγνώμη από τους γιατρούς που ανέλαβαν το παιδί μου. Την έρευνα την αρχίσαμε μετά την ταφή του παιδιού.

Η Δέσποινα Τσώνη στην ερώτηση αν γυρνούσε το χρόνο πίσω τι θα άλλαζε ήταν σαφής:

«Δεν θα πήγαινα το παιδί σε δημόσιο νοσοκομείο .»

Εκείνη, ο σύζυγός της και η δίδυμη αδερφή της Γιολάντας ζητούν δικαίωση για τον ξαφνικό θάνατο της Γιολάντας τους.


σχετικα αρθρα