current views are: 9

17 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση17:57

Στο επίκεντρο του διεθνή Τύπου η συμφωνία των Πρεσπών

«Η πΓΔΜ συμφώνησε να αλλάξει το όνομά της βάζοντας τέλος στη μακροχρόνια διένεξη με την Ελλάδα»

Δημοσίευση 17:57’

«Η πΓΔΜ συμφώνησε να αλλάξει το όνομά της βάζοντας τέλος στη μακροχρόνια διένεξη με την Ελλάδα»

«Η πΓΔΜ συμφώνησε να αλλάξει το όνομά της βάζοντας τέλος στη μακροχρόνια διένεξη με την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του βρετανικού Guardian για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας -πΓΔΜ παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες, μία από τις πλέον δυσεπίλυτες διαμάχες τερματίζεται στις όχθες μιας λίμνης, καθώς η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια συμφωνία που επίσημα προοιωνίζει μια νέα εποχή ειρήνης».

Η εφημερίδα Independent αναφέρει σε άρθρο της ότι «η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία αλλαγής του ονόματος έπειτα από μια διένεξη δεκαετιών».

«Η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία για τον τερματισμό της διένεξης για το όνομα» είναι ο τίτλος της βρετανικής Telegraph. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι με την υπογραφή της συμφωνίας «τερματίζεται μια διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων από το 1991».

Στην ανταπόκρισή του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων- dpa αναφέρει: «Η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία ώστε να τερματιστεί η διαμάχη τους για το όνομα της πΓΔΜ, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να προσεγγίσει την πιθανότητα ένταξης στην ΕΕ…».

Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μοναστήρι (Μπίτολα), στη νοτιοδυτική πΓΔΜ έπειτα από κάλεσμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. «Η πΓΔΜ επλήγη σήμερα από έναν κυκλώνα και αυτός ο κυκλώνας έχει όνομα- Ζόραν Ζάεφ», δήλωσε ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μικόσκι.

«Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία που προβλέπει την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ… Μια απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», γράφει το France 24.

H Hurriyet Daily News, αναμεταδίδοντας τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, γράφει: «η Ελλάδα και η πΓΔΜ αψήφησαν τις διαμαρτυρίες και έβαλαν στην άκρη μια διένεξη δεκαετιών, καθώς συμφώνησαν για το νέο όνομα του βαλκανικού κράτους, ενδεχομένως ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Με τίτλο «η πΓΔΜ υπογράφει την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα για τη διένεξη για το όνομα» η αμερικανική εφημερίδα New York Times καταγράφει τις εξελίξεις από τις Πρέσπες. Στο άρθρο επισημαίνεται: «η πΓΔΜ υπέγραψε τη συμφωνία ορόσημο σήμερα για την αλλαγή του ονόματός της σφραγίζοντας μια συμφωνία με την Ελλάδα η οποία, εφόσον επικυρωθεί, θα επιλύσει μια διένεξη δεκαετιών και θα ανοίξει τον δρόμο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».

«Με φόντο τις όχθες της λίμνης η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- πΓΔΜ για το όνομα» είναι ο τίτλος της Washington Post με πληροφορίες από το AP. «Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ υιοθέτησαν τη συμφωνία με στόχο την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης για το όνομα της πΓΔΜ κατά τη διάρκεια μιας τελετής υπογραφής που ξεχείλιζε από ιστορία και συμβολισμό».

Το Bloomberg σημειώνει: «η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία που ενδέχεται να ανοίξει την πόρτα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, την ώρα που και στις δύο χώρες καταγράφονται ισχυρές διαφωνίες στο εσωτερικό τους».

«Η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για να τερματιστεί η διένεξη και να αλλάξει το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας» γράφει το CBS. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επιβίωσε της πρότασης δυσπιστίας στην ελληνική Bουλή δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας» συμπληρώνει το αμερικανικό δίκτυο.

«Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ υπέγραψαν τη συμφωνία που στοχεύει στο να μπει ένα τέλος στη διένεξη δεκαετιών για το επίσημο όνομα της πΓΔΜ» σχολιάζει το Politico. «Η αλλαγή του ονόματος έχει ως στόχο να τερματιστεί η διαμάχη 27 ετών μεταξύ των δύο χωρών, λόγω της οποίας η Ελλάδα αντιτίθετο στην ένταξη της γειτονικής της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Η γαλλική Ouest- France σημειώνει, στο ίδιο κλίμα, ότι «το κοινό έγγραφο ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο του μικρού βαλκανικού κράτους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Και η Daily Sabah, στον ιστότοπό της, φιλοξενεί άρθρο για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της πΓΔΜ.

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα