current views are: 8

27 Ιουνίου 2022
Δημοσίευση06:30

Στο χείλος της χρεοκοπίας η Ρωσία – Αθέτησε πληρωμή χρέους για πρώτη φορά από το 1918

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έβρισκε τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Δημοσίευση 06:30’

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έβρισκε τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αθέτησε πληρωμή χρέους σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα, εν μέσω των ολοένα και αυστηρότερων κυρώσεων της Δύσης που έχουν κλείσει τις οδούς πληρωμών προς τους πιστωτές στο εξωτερικό, μεταδίδει το Bloomberg.

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έβρισκε τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Αλλά στο τέλος της χθεσινής ημέρας (Κυριακή), έληξε η περίοδος χάριτος για πληρωμή τόκων ύψους περίπου 100 εκατ. δολαρίων που έπρεπε να είχαν καταβληθεί στις 27 Μαΐου, προθεσμία που θεωρείται γεγονός αθέτησης υποχρέωσης εάν δεν τηρηθεί.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, τα ομόλογα της χώρας σε ευρώ διαπραγματεύονται σε δυσμενή επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας παραμένουν παγωμένα και οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν αποκοπεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όμως, δεδομένων των επιπτώσεων στην οικονομία της Ρωσίας, η χρεοκοπία είναι κυρίως συμβολική προς το παρόν, και ελάχιστη σημασία έχει για τους Ρώσους που βρίσκονται αντιμέτωποι με διψήφιο πληθωρισμό και τη χειρότερη οικονομική ύφεση εδώ και χρόνια.

Η Ρωσία υποστήριξε ότι έχει τα κεφάλαια για να καλύψει τυχόν χρέη και ότι αναγκάστηκε να μην πληρώσει. Καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα στραφεί στην εξυπηρέτηση του ανεξόφλητου κρατικού χρέους της σε ρούβλια, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση «ανωτέρας βίας» η οποία όπως είπε ότι κατασκευάστηκε τεχνητά από τη Δύση.

Το Reuters μετέδωσε πως ορισμένοι Ταϊβανέζοι κάτοχοι δύο ρωσικών ευρωομολόγων δεν έχουν λάβει τους τόκους που έπρεπε να είχαν λάβει στις 27 Μαΐου -29 εκατ. δολάρια για ομόλογο λήξεως το 2036 σε ευρώ και 71 εκατ. δολάρια σε ομόλογο λήξεως το 2026 σε δολάριο.

Με την τελική προθεσμία πληρωμής να έχει ήδη εκπνεύσει, το επίκεντρο μετατοπίζεται στο τι θα κάνουν στη συνέχεια οι επενδυτές. Δεν χρειάζεται να δράσουν αμέσως και μπορεί να επιλέξουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του πολέμου με την ελπίδα ότι οι κυρώσεις τελικά θα αμβλυνθούν, σημειώνει το Bloomberg. Ο χρόνος μπορεί να είναι με το μέρος τους: οι αξιώσεις ακυρώνονται τρία χρόνια έπειτα από την ημερομηνία πληρωμής, σύμφωνα με τα έγγραφα ομολογιών. «Οι περισσότεροι κάτοχοι ομολόγων θα διατηρήσουν την προσέγγιση της στάσης αναμονής», δήλωσε ο Takahide Kiuchi, οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Nomura στο Τόκιο.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών αποκάλεσε «φάρσα» τον χαρακτηρισμό της μη καταβολής αυτής ως αθέτησης υποχρέωσης.

Παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία μέχρι τώρα έχει καταφέρει να καταβάλει τις πληρωμές σε επτά ομόλογα, από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως η αθέτηση πληρωμής αυτή – που θεωρούνταν αναμενόμενη, όχι λόγω έλλειψης χρημάτων από την πλευρά της Ρωσίας, αλλά λόγω των δυτικών κυρώσεων- δεν αναμένεται να προκαλέσει κάποιο ντόμινο στις αγορές ή στη ρωσική οικονομία. Επισημαίνει πως τα ρωσικά ομόλογα διαπραγματεύονται για σεντς επί του δολαρίου από τότε που έγινε η εισβολή στην Ουκρανία, ένδειξη πως οι επενδυτές πίστευαν πως η αθέτηση πληρωμής ήταν εύλογη.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως η τελευταία φορά που η Ρωσία δεν πλήρωσε ξένο δανεισμό της ήταν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης των Μπολσεβίκων, όταν ο Βλαδίμηρος Λένιν αποκήρυξε το χρέος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Η Ρωσία αθέτησε πληρωμή ομολόγων σε ρούβλι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 1998, ωστόσο κατάφερνε την περίοδο εκείνη να είναι ενήμερο το ξένο χρέος της.


σχετικα αρθρα