current views are: 14

14 Απριλίου 2017
Δημοσίευση17:01

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας – Τελεσίγραφα και φόβοι για νέες επιθέσεις

  Δηλώσεις «φωτιά» από Τραμπ – Ουν

Δημοσίευση 17:01’

  Δηλώσεις «φωτιά» από Τραμπ – Ουν

Στα ύψη βρίσκεται η κόντρα μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας με τους ηγέτες των δυο χωρών να προχωρούν σε ένα μπρα ντε φερ βαρυσήμαντων δηλώσεων.

Το «επεισόδιο» των δυο ανδρών έρχεται μια μέρα μετά την επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στο Αφγανιστάν με στόχο τον «θύλακα» των τζιχαντιστών στην περιοχή. Ο στόχος όχι μόνο επετεύχθη καθώς από την επίθεση με την «μητέρα των βομβών» σκοτώθηκαν 36 μέλη του ISIS, παρότι το Ισλαμικό Κράτος σε νεότερη τοποθέτηση υποστηρίζει πως δεν υπέστη «ούτε μία απώλεια»αλλά προκάλεσε και παγκόσμιο συναγερμό για περεταίρω κλιμάκωση πανομοιότυπων επιθέσεων εκ μέρους των ΗΠΑ.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, ο Ντόναλντ Τραμπ έμελλε να ανοίξει ένα νέο «μέτωπο», αυτή την φορά με την Βόρεια Κορέα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενδέχεται να διατάξει να γίνουν στρατιωτικά πλήγματα στη Βόρεια Κορέα αν η Πιονγκγιάνγκ αποφασίσει να προχωρήσει σε μια νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Ο Τραμπ διεμήνυσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι θεωρεί πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αποτελεί πρόβλημα και αυτό θα διευθετηθεί. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι περιμένει από την Κίνα να ασκήσει πίεση στην Πιονγκγιάνγκ για να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες για τα πυρηνικά όπλα. Αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε ότι θα λύσει το πρόβλημα αν η Κίνα δεν συμβάλει.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας οι οποίες διαμήνυσαν ότι θα «συντρίψουν αδίστακτα» τις ΗΠΑ, εάν η Ουάσιγκτον επιλέξει να επιτεθεί, καθώς αρμάδα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με επικεφαλής αεροπλανοφόρο, κατευθύνεται στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου.

«Οι ΗΠΑ και οι ναυτικές τους δυνάμεις, θα λάβουν την πιο σκληρή απάντησή μας, χωρίς οίκτο, μη επιτρέποντας στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν,» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA, επικαλούμενο ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί η ένταση μεταξύ των δυο χωρών  έχει οξυνθεί μετά τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον στη Συρία, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία για τα σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, η οποία εξακολουθεί να πραγματοποιεί δοκιμές βαλλιστικών και πυρηνικών πυραύλων, παρά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Στο μεταξύ, η Κίνα, η μόνη σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, η οποία όμως είναι αντίθετη στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιόνγκγιανγκ, ζήτησε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια ειρηνική επίλυση και την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

«Η στρατιωτική ισχύς δεν μπορεί να λύσει το θέμα», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Πεντάγωνο: Δεν σχολιάζει τα περί πιθανού πλήγματος στη Βόρεια Κορέα

Την ίδια ώρα, το Πεντάγωνο, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες που μετέδωσε το NBC News περί ενδεχόμενης ανάληψης προληπτικής στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βόρειας Κορέας τονίζοντας ότι η πολιτική του είναι να μη συζητά δημόσια σχετικά με μελλοντικές επιχειρήσεις ή «να κάνει δημόσια υποθέσεις για πιθανά σενάρια».

«Οι διοικητές πάντοτε εξετάζουν το πλήρες φάσμα των επιλογών για την προστασία μας έναντι οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης», ανέφερε η Ντέινα Γουάιτ, μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε ανακοίνωσή της.

«Η δέσμευσή μας στην υπεράσπιση των συμμάχων μας, συμπεριλαμβανομένων της Κορέας και της Ιαπωνίας, εναντίον δυνητικών απειλών, παραμένει ακλόνητη», πρόσθεσε η ίδια.

Σε ρόλο «διαιτητή» η Ρωσία

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί τις εξελίξεις και εκφράζει την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης γύρω από τη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και υποστηρίζει την εκτόνωση της έντασης με την επίτευξη διπλωματικής λύσης.

Σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Β. Κορέας

Εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, απαγόρευση πτήσεων και διενέργεια ελέγχων σε εμπορικά πλοία είναι μερικές από τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που εξετάζει ο Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ένα φάσμα εμπορικών-οικονομικών κυρώσεων που μπορούν να εφαρμοστούν σταδιακά κατά της Βόρειας Κορέας κι ανάλογα με τις ενέργειές της. Μερικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν μονομερώς, ενώ άλλα απαιτούν την έγκριση του ΟΗΕ, όπου η Κίνα ασκεί βέτο, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Τραμπ, έχει αποδεχτεί μια προκαταρκτική και ευρεία προσέγγιση μέτρων αποκλεισμού έναντι της Βόρειας Κορέας, ενώ έχει ζητήσει από την ομάδα των συμβούλων του για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, να σχεδιάσουν ένα διμερές πλαίσιο διεθνών κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι απειλές από το πυραυλικό, αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Μεταξύ των κυρώσεων, συμπεριλαμβάνονται το ενδεχόμενο εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, η απαγόρευση πτήσεων του εθνικού της αερομεταφορέα στο εξωτερικό, η διενέργεια ελέγχων σε εμπορικά πλοία που διαθέτουν τη σημαία της, αλλά και μια πιθανή δίωξη των κινεζικών τραπεζών που συναλλάσσονται με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.


σχετικα αρθρα