current views are: 8

30 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση07:46

Στο Πέραμα ο Αλέξης Τσίπρας – Ανακοίνωσε πρόγραμμα για τους ανέργους, έργα και γεύματα στα σχολεία

“Υλοποιούμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας μία προς μία. Προχωράμε και πέρα από αυτές, για να δώσουμε ανάσα ζωής και προοπτικής, στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο δημαρχείο Περάματος και το δημοτικό κολυμβητήριο Περάματος.

Δημοσίευση 07:46’

“Υλοποιούμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας μία προς μία. Προχωράμε και πέρα από αυτές, για να δώσουμε ανάσα ζωής και προοπτικής, στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο δημαρχείο Περάματος και το δημοτικό κολυμβητήριο Περάματος.

“Υλοποιούμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας μία προς μία. Προχωράμε και πέρα από αυτές, για να δώσουμε ανάσα ζωής και προοπτικής, στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο δημαρχείο Περάματος και το δημοτικό κολυμβητήριο Περάματος.

«Εδώ, στο Πέραμα, που είναι συνώνυμο της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και της ελπίδας, στην πόλη της ανεργίας αλλά και της αξιοπρέπειας, η κυβέρνηση της Αριστεράς δίνει το δικό της, διαφορετικό δείγμα γραφής. Δείγμα γραφής της αταλάντευτης επιλογής της να ξαναβάλει την ξεχασμένη Ελλάδα στον χάρτη», είπε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και ανάπτυξης για το Πέραμα.

«Για εμάς, η αναδιανομή, η στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης είναι βασική πολιτική μας επιδίωξη και πυρήνας της ιδεολογικής μας ταυτότητας», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αμέσως μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη η κυβέρνηση εργάστηκε για να κάνει πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως σε ό,τι αφορά στο Πέραμα, η κυβέρνηση εξαίρεσε από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ το σύνολο των χώρων του Δήμου Περάματος που βρίσκονται μέσα στη χερσαία λιμενική ζώνη. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για να αλλάξει όχι απλά και μόνο η εικόνα της πιο υποβαθμισμένης πόλης της Β’ Πειραιά, αλλά για να αλλάξει η καθημερινότητα των ανθρώπων του Περάματος. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι εξαιρέθηκε η έκταση των πρώην Λιπασμάτων της Δραπετσώνας από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ. Επίκειται, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η επιστροφή της στο Δημόσιο και, στη συνέχεια, η παραχώρησή της στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας για να την αναπλάσει και να την αποδώσει στους κατοίκους της περιοχής σύντομα.

«Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο το Πέραμα αλλά όλο τον Πειραιά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που προωθούνται, ο πρωθυπουργός είπε ότι «για πρώτη φορά στο Πέραμα εκτελούνται τέτοιας κλίμακας, συντονισμένες παρεμβάσεις μακράς πνοής, που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των κατοίκων του».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ξεκινά από το Πέραμα και άλλους 16 Δήμους μεγάλης συνολικής και μακροχρόνιας ανεργίας, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι Δήμοι Σαλαμίνας και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η πιλοτική εφαρμογή της νέας γενιάς προγραμμάτων για την επανένταξη ανέργων στην απασχόληση, 8μηνης διάρκειας.

Στο Πέραμα, θα απασχοληθούν 510 άνεργοι, με προτεραιότητα τους μακροχρόνια άνεργους και τις οικογένειες με μηδενικό εισόδημα. Το πιλοτικό πρόγραμμα για την απασχόληση 6.061 ανέργων στους 17 Δήμους έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και βρίσκεται στην τελική φάση εξειδίκευσης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, η υλοποίησή του θα ξεκινήσει σε 2 μήνες από σήμερα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

α. Την απασχόληση για την αποκατάσταση και ανακατασκευή βασικών υποδομών του Δήμου. Για παράδειγμα, της δημοτικής βιβλιοθήκης, του δημοτικού κολυμβητηρίου, του ανοιχτού θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», του ναυτικού μουσείου

β. Την αναβάθμιση των προσόντων των ανέργων, την κατάρτιση και την πιστοποίηση, έτσι ώστε να συμβάλουν στην επανασύνδεση των μακροχρόνια ανέργων με την αγορά εργασίας. Και αυτή είναι η καινοτομία των νέων προγραμμάτων, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά και απηρχαιωμένα 5μηνα της κοινωφελούς εργασίας, όπου, με την ολοκλήρωσή τους, οι άνθρωποι και η περιοχή βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση από την οποία είχαν ξεκινήσει.

«Εμείς δεν θέλουμε να μπαινοβγαίνουν άνθρωποι σε βραχυχρόνια προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, παραμένοντας ουσιαστικά άνεργοι, όπως γινόταν στο παρελθόν. Δεν θέλουμε να ξεγελάμε την ανεργία τους. Γι’ αυτό υλοποιούμε νέα προγράμματα, που θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν για να επανέλθουν στην αγορά εργασίας, να βρουν δουλειές», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει αποσπασματικές παρεμβάσεις και προσωρινές λύσεις, αλλά θέλει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, για να μπορούν οι άνθρωποι να βρουν δουλειές, γι’ αυτό στηρίζεται και προωθείται ο στρατηγικός σχεδιασμός για την τοπική παραγωγική ανασυγκρότηση, αξιοποιώντας το εργαλείο των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων (ΟΧΕ). «Εκεί εστιάζουμε. Σε ολοκληρωμένες παραγωγικές δράσεις με πολλαπλασιαστικό κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Εστιάζουμε στην αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και παραγωγικών δυνατοτήτων, για να δημιουργήσουμε νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας όμως ότι οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις είναι υπόθεση των τοπικών κοινωνιών, είναι διαδικασία δημοκρατικού προγραμματισμού, που προϋποθέτει τη διαδημοτική συνεργασία και τη συνεργασία ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης. «Εμείς θέλουμε οι τοπικές κοινωνίες να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης στα χέρια τους. Γι’ αυτό, υποστηρίζουμε θεσμικά, με τη παροχή τεχνογνωσίας, αλλά και με κάθε δυνατό τρόπο, την αξιοποίηση των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων ως εργαλείου του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την τοπική ανάπτυξη», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή του ειδικού προγράμματος ζεστού γεύματος των μαθητών, ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα για ζεστό γεύμα στους 1405 μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων του Περάματος, θα ξεκινήσει την επόμενη βδομάδα από τους τρεις συνεργαζόμενους κοινωνικούς συνεταιρισμούς της Αττικής – τους λεγόμενους ΚοιΣΠΕ.

«Το μαθητικό γεύμα στο Πέραμα δεν είναι συσσίτιο της κρίσης. Αντίθετα, πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή ενός θεσμού, που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη, και ο οποίος, σταδιακά, θα μονιμοποιηθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα δημοτικά σχολεία της χώρας», επισήμανε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ξεκινάμε τώρα στο Πέραμα και, σε λίγο καιρό στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, με χρηματοδότηση, για τα δύο αυτά ειδικά προγράμματα, από πολλαπλές πηγές, όπως, για παράδειγμα ο ιδιωτικός τομέας, αλλά και κοινωνικοί και δημόσιοι φορείς. Αυτό είναι το λεγόμενο crowdfunding: μια σύγχρονη μορφή χρηματοδότησης που συναρμόζει την κοινωνική ευθύνη του ιδιωτικού τομέα με την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην υλοποίηση συγκεκριμένων κυβερνητικών προγραμμάτων».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα, τις επιχειρήσεις, αλλά και μεμονωμένους ιδιώτες, να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης της κυβέρνησης για να ανακουφίσουμε τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα από τις συνέπειες της κρίσης. Να στηρίξουν την επέκταση του προγράμματος μαθητικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία των πιο φτωχών περιοχών της Ελλάδας την επόμενη σχολική χρονιά, που θα συγχρηματοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε επίσης ότι το ανοιχτό κολυμβητήριο, που είναι κλειστό για τους κατοίκους του Περάματος εδώ και, περίπου, εννιά χρόνια, θα ανοίξει στα παιδιά, τις νέες και τους νέους, σε όλους τους πολίτες, αλλά και στους αθλητικούς συλλόγους του Πειραιά όλο το χρόνο.

Σε πρώτη φάση, προχωράει η ριζική ανακαίνιση, η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού Κολυμβητηρίου, η μερική στέγαση της παιδικής πισίνας και των κερκίδων, καθώς επίσης και η αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

Σε δεύτερη φάση, εξετάζεται η προοπτική μετατροπής του σε κλειστό. Ήδη εκπονούνται, με ταχείς ρυθμούς, οι σχετικές μελέτες από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ώστε το έργο να είναι έτοιμο για δημοπράτηση μέσα στο καλοκαίρι.

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το Κολυμβητήριο είναι ένα στολίδι, όχι μόνο για το Πέραμα άλλα για όλο τον Πειραιά. Βρίσκεται σε προνομιακή θέση, δίπλα στη θάλασσα, και είναι το μόνο ολυμπιακών προδιαγραφών Κολυμβητήριο, μαζί με το Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, σε όλη την Αττική», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε αποφασιστική την παρέμβαση στο ‘Ανω Πέραμα, την περιοχή που, όπως τόνισε, «κάποιοι αποκαλούν “φαβέλα του Πειραιά” και θέλουν να μείνει έτσι για να αντλούν πολιτικά οφέλη». Με τη συνδρομή της ΜΟΜΑ του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, προχωράει στο αμέσως επόμενο διάστημα, η εκτέλεση βασικών έργων υποδομής: στοιχειωδών έργων οδοποιίας, όπως διανοίξεις οδών, αποκαταστάσεις και αντικαταστάσεις οδοστρωμάτων με αντιολισθηρό τάπητα, για να μπορούν τα λεωφορεία και τα απορριμματοφόρα να εξυπηρετούν τους κατοίκους όλες τις μέρες του χρόνου – και όταν βρέχει και όταν χιονίζει. διαπλατύνσεις οδών και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο και μας ζητήσει ο Δήμος, ώστε οι άνθρωποι που ζουν στο ‘Ανω Πέραμα να αποκτήσουν τις βασικές προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης.


σχετικα αρθρα