current views are: 137

15 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση04:33

SVB: Η κατάρρευση της τράπεζας και ο συναγερμός στον πλανήτη – Ξυπνούν «φαντάσματα» Lehman Βrothers

Με αφορμή την κατάρρευση της SVB και τους φόβους για πιθανή μετάδοση της κρίσης, η Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές των αμερικανικών τραπεζών από σταθερές σε αρνητικές

Δημοσίευση 04:33’
SVB

Με αφορμή την κατάρρευση της SVB και τους φόβους για πιθανή μετάδοση της κρίσης, η Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές των αμερικανικών τραπεζών από σταθερές σε αρνητικές

Στις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σχετικά με την πορεία των επιτοκίων, επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον, μετά την κατάρρευση της SVB και άλλων δύο τραπεζών στην Αμερική.

Εντείνονται οι ανησυχίες ότι περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων θα οξύνουν περισσότερο το πρόβλημα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στο μεταξύ, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επενδυτές αγωνιούν για την επόμενη μέρα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. «Έμαθα το μάθημά μου και δεν θα ξαναβάλω όλα τα χρήματά μου σε ένα μέρος, όπως έκανα εδώ. Θα τα μοιράσω τριγύρω» λέει πελάτης της SVB.

26929206

EPA/JIM LO SCALZO

«Ανησυχούμε για την κατάσταση της τράπεζας. Έχουμε τους λογαριασμούς μας εδώ. Είμαστε σε διαδικασία άντλησης κεφαλαίων και υπάρχουν πολλές κινήσεις που γίνονται αυτήν τη στιγμή οι οποίες είναι πολύ κρίσιμες για την επιτυχία της εταιρίας» επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της CATO DIGITAL.

«Η πιο δύσκολη εξίσωση» φαίνεται ότι βρίσκεται στα χέρια της FED – Οι στόχοι

τη μείωση του πληθωρισμού
την ελαχιστοποίηση της ζημίας στην ανάπτυξη
την αποφυγή χρηματοπιστωτικής αστάθειας
Κατά τη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας, η FED δεν αποκλείεται να παγώσει ή να επιβραδύνει τα σχέδιά της για νέα αύξηση επιτοκίων, καθώς το υψηλό κόστος χρήματος θεωρείται σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την μεγαλύτερη τραπεζική κρίση από το 2008.

«Το πρόβλημα της FED με τον πληθωρισμό είναι ότι δεν μπορεί να τον ξεχάσει. Αλλά τώρα, επειδή αναγνωρίζουν ότι η πολιτική τους προκαλεί ρωγμές στις τράπεζες, θα πρέπει να την επιβραδύνουν» τονίζει ο επικεφαλής επενδύσεων της MAIN STREET RESEARCH, James Demmert.

1657617606626

Την Πέμπτη καλείται να πάρει τις δικές της αποφάσεις η ΕΚΤ. Με το επιτόκιο του ευρώ να βρίσκεται ήδη στο 3% και την Κριστίν Λαγκάρντ να έχει προεξοφλήσει νέα αύξηση, πιθανότατα κατά μισή μονάδα, πολλοί είναι αυτοί που προεξοφλούν μία σταδιακή επιβράδυνση αυτής της πορείας μέχρι το καλοκαίρι.

«Θα είχε περισσότερο νόημα να πραγματοποιηθεί αυτή η αύξηση των 50 μονάδων βάσης και μετά να πούμε ότι θα πάμε στις 25 μονάδες βάσης» αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής της BAADER BANK, Robert Halver.

Καθησυχαστικός, πάντως, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας: «Οι πιθανότητες να συμβεί ένα παρόμοιο φαινόμενο στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά χαμηλές. Δεν βλέπουμε επιπτώσεις από την SVB στις τράπεζες της ευρωζώνης και φυσικά τις ελληνικές».

Πάντως, με αφορμή την κατάρρευση της SVB και τους φόβους για πιθανή μετάδοση της κρίσης, η Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές των αμερικανικών τραπεζών από σταθερές σε αρνητικές.

Τα δομικά χαρακτηριστικά που κρατούν το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα μακριά από τον κίνδυνο

Τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τις ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες σε σχέση με αυτές στις ΗΠΑ που κατέρρευσαν, είναι:

Πολλές δραστηριότητες: λιανική, δάνεια κλπ
Μικρή αναλογία ομολόγων προς καταθέσεις
Επενδύσεις κυρίως σε κρατικά ομόλογα
Μεγάλος αριθμός καταθετών
Μικρή αναλογία δανείων / καταθέσεων

Η αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί προβλήματα κυρίως στην εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους το οποίο έχει ξεπεράσει τα 250 δισ. ευρώ (140 δισ. ευρώ από Εφορία – Ταμεία και 110 δισ. ευρώ από δάνεια).

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να περιορίσουν από το νέο έτος τα δημοσιονομικά περιθώρια, ούτως ώστε να ελέγξουν την αύξηση του δημοσίου χρέους.


σχετικα αρθρα