Δημοσίευση: ’
Τελευταία ενημέρωση: ’

Συναγερμός για νέες φωτιές: Σε «Red Code» Αττική, Εύβοια, Χίος και Λέσβος – Ανησυχία στην Ψάθα για τα «καντηλάκια»

Σε «Red Code» Αττική, Εύβοια, Χίος και Λέσβος λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Βραχυκύκλωμα δείχνει το πόρισμα για την Αττικοβοιωτία.

Η ανάγνωση δημιουργήθηκε από το Newpost AI.
Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού
Δημοσίευση: ’
Τελευταία ενημέρωση: ’
Συναγερμός για νέες φωτιές: Σε «Red Code» Αττική, Εύβοια, Χίος και Λέσβος – Ανησυχία στην Ψάθα για τα «καντηλάκια»
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού

Σε «Red Code» Αττική, Εύβοια, Χίος και Λέσβος λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Βραχυκύκλωμα δείχνει το πόρισμα για την Αττικοβοιωτία.

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται σήμερα, Τετάρτη 5 Αυγούστου, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής, καθώς πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, προβλέπεται για την Αττική και τις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας, Χίου και Λέσβου.

Σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, οι συγκεκριμένες περιοχές βρίσκονται ένα μόλις επίπεδο πριν από την κατάσταση ακραίου κινδύνου. Η Αττική, η Εύβοια, η Λέσβος και η Χίος έχουν τεθεί σε κατάσταση κινητοποίησης «Red Code», με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η ανησυχία είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς η χώρα μετρά ήδη μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών. Η ξηρή βλάστηση, σε συνδυασμό με τους ανέμους, μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, με μια μικρή εστία να είναι δυνατόν να πάρει γρήγορα διαστάσεις.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα ή φλόγα. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται το κάψιμο ξερών χόρτων και υπολειμμάτων καθαρισμού, ενώ πρέπει να αποφεύγονται οι εργασίες με δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης και άλλα μηχανήματα που προκαλούν σπινθήρες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στη χρήση υπαίθριων ψησταριών, στο κάπνισμα των μελισσών και στη ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Σε περίπτωση εντοπισμού καπνού ή φωτιάς, οι πολίτες πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με την Πυροσβεστική στον αριθμό 199.

Βραχυκύκλωμα δείχνει το πόρισμα για τη φωτιά σε Βοιωτία και Αττική

Την ίδια ώρα, το πόρισμα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού αποδίδει τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε στη Βοιωτία και επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική σε βραχυκύκλωμα στο ιδιωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης αιολικού πάρκου στη θέση «Μαύρο Σπιθάρι».

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας, δύο αγωγοί μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ταλαντώθηκαν λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ηλεκτρικό τόξο και να εκτοξευθούν σπινθήρες στα ξερά χόρτα. Οι ερευνητές εντόπισαν στους αγωγούς ίχνη τοπικής τήξης, παραμόρφωσης και θερμικής αλλοίωσης, τα οποία χαρακτηρίζονται συμβατά με την εκδήλωση βραχυκυκλώματος.

Από την αυτοψία δεν προέκυψαν στοιχεία για εμπρηστικό μηχανισμό, ανθρώπινη παρουσία, θερμές εργασίες ή υπολείμματα καπνίσματος στο σημείο έναρξης. Οι επίμαχοι αγωγοί κατασχέθηκαν και εντάχθηκαν στη δικογραφία ως πειστήρια.

130.000 στρέμματα καμένης γης

Η συνολική πληγείσα έκταση από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε τις περιοχές της Ξηρονομής και του Πόρτο Γερμενού ξεπερνά τα 130.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων ετών στην περιοχή, με τεράστιες συνέπειες τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στις τοπικές κοινωνίες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αποκατάσταση του οικοσυστήματος θα απαιτήσει πολλά χρόνια, ενώ σε αρκετές περιοχές θα χρειαστούν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα πριν ξεκινήσει η φυσική αναγέννηση του δάσους.

Πυρκαγιά στη Δυτική Αττική: Σε διάσπαρτες εστίες επιχειρούν οι πυροσβέστες

Με αμείωτη ένταση θα επιχειρούν όλη τη νύχτα οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να περιορίσουν τις διάσπαρτες ενεργές εστίες και να αντιμετωπίσουν τα καπνογόνα σημεία στην πυρκαγιά της Δυτικής Αττικής που ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου 2026 από τη Βοιωτία. Παράλληλα οι επίγειες δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα για να ανακόψουν αναζωπυρώσεις. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν σε τρία σημεία και συγκεκριμένα προς Ψάθα-Λούμπα- Βένιζα, προς Κανδήλι Μεγάρων και προς Αγία Παρασκευή και ‘Αγιο Νεκτάριο, ωστόσο η εικόνα της πυρκαγιάς παρουσιάζει βελτίωση. Όπως επισήμανε σε ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, αρχιπύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης διάσπαρτες ενεργές εστίες εντοπίζονται κοντά στις παλαιές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και στο Λιακωτό Καλογήρου.

Στο σημείο επιχειρούν 575 πυροσβέστες με 29 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 150 οχήματα , συμπεριλαμβανομένων 26 Ρουμάνων με 5 οχήματα και 23 Γάλλων με 4 οχήματα, οι οποίοι συνδράμουν στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές ο κ. Βαθρακογιάννης, επισήμανε ότι στην τεράστια αυτή επιχείρηση συνδράμουν αδιάλειπτα οι Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, η Δασική Υπηρεσία, οι Δήμοι που έχουν επηρεαστεί, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας με την Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, ασθενοφόρα του Εθνικού Κέντρου ‘Αμεσης Βοήθειας, μηχανήματα έργου, καθώς και οι Εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας.

Ανησυχία στην Ψάθα για τα «καντηλάκια»

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην περιοχή της Ψάθας, όπου τη Δευτέρα οι φλόγες εισέβαλαν στον οικισμό, καταστρέφοντας κατοικίες και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον.

Μέχρι και τις τελευταίες ώρες της Τρίτης, εναέρια μέσα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού, ενώ με τη δύση του ηλίου ανησυχία προκάλεσαν τα λεγόμενα «καντηλάκια», μικρές εστίες που συνεχίζουν να καίνε στο εσωτερικό του εδάφους και της καμένης βλάστησης.

Οι πυροσβεστικές αρχές επισημαίνουν ότι, παρότι τα σημεία αυτά βρίσκονται σε περιοχές από τις οποίες έχει ήδη περάσει η φωτιά, ακριβώς πάνω από αυτά εκτείνεται ανέπαφο δάσος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο νέας αναζωπύρωσης.

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.