current views are: 21

18 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση10:43

Συναντήσεις του Ναυάρχου Αποστολάκη στην Ουάσινγκτον

Με τους ομολόγους του ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ιορδανίας

Δημοσίευση 10:43’

Με τους ομολόγους του ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ιορδανίας

Εξαιρετικά σημαντικές από πολλές απόψεις ήταν οι επαφές που έκανε με ομολόγους του στην Ουάσινγκτoν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Στρατηγό των Πεζοναυτών Joseph F. Dunford USMC, του Ισραήλ Αντιστράτηγο Gadi Eizenkot, της Αιγύπτου Αντιστράτηγο Mohammed Farid Hegazy και της Ιορδανίας Αντιστράτηγο Mahmoud Freihat, καθώς και με ομολόγους του άλλων κρατών και με Διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δηλαδή συναντήθηκε με ΟΛΟΥΣ τους αρχηγούς ΕΔ κρατών με τα οποία η Ελλάδα μετέχει σε τριμερή σχήματα και συμμαχίες (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος), όπου το επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή τόσο των ΗΠΑ, όσο και άλλων αραβικών, φιλικών, χωρών, όπως η Ιορδανία, γεγονός που αναβαθμίζει κατακόρυφα την ελληνική θέση και συνακόλουθα τις ελληνικές ΕΔ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όλα αυτά έγιναν στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου των ομολόγων του για την πάταξη των Διεθνών Εξτρεμιστικών Τρομοκρατικών Οργανώσεων (“2018 Chiefs of Defence Conference to Counter-Violent Extremist Organizations”), που οργανώθηκε από τον Αρχηγό του Μικτού Επιτελείου των Αμερικανικών ΕΔ Στρατηγό Dunford, στην αμερικανική πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

Το συνέδριο αποσκοπούσε στην επισήμανση της διαρκούς διασυνοριακής φύσεως της απειλής του βίαιου εξτρεμισμού, στην προώθηση της ενότητας προσπαθείας στον σχεδιασμό αντιμετωπίσεώς της και στην ανάπτυξη συνοχής με ανταλλαγή διδαγμάτων από συναφείς στρατιωτικές δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο.

Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, οι θεματικές ενότητες της συνόδου περιέλαβαν:

  • Την ανάλυση του σύγχρονου πλαισίου του βίαιου εξτρεμισμού διεθνώς.
  • Τη παρουσίαση των αποστολών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση των απειλών που προκύπτουν από τον βίαιο εξτρεμισμό.
  • Την αναγκαιότητα πολυεθνικής συνεργασίας και ενισχύσεως των στρατιωτικών συνεργασιών, ιδίως στον κρίσιμο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις παρεμβάσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

1) Είναι επιβεβλημένη η ανάπτυξη διεθνών και περιοχικών πρωτοβουλιών, κυρίως στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για την πληρέστερη αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, της παράνομης διακινήσεως ατόμων και της παράνομης μεταναστεύσεως.

2) Ειδικότερα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η ενίσχυση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, θα βελτιώσει τον συντονισμό δραστηριοτήτων και την επίγνωση καταστάσεως.

3) Οι ελληνικές ΕΔ συμμετέχουν σε επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και εντός του ευρωατλαντικού πλαισίου ασφαλείας.

4) Η ανάσχεση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο απαιτεί τη συνέχιση των οικείων δράσεων και επιχειρήσεων από ΝΑΤΟ και ΕΕ, αντιστοίχως, καθώς οι ελληνικές ΕΔ συμμετέχουν στις ανωτέρω επιχειρήσεις και παράλληλα συνδράμουν στην επιχείρηση της ΕΕ, μέσω FRONTEX στο Αιγαίο, παρέχοντας προσωπικό και μέσα.

5) Η Ελλάδα προωθεί διμερείς και πολυμερείς στρατιωτικές συνεργασίες στο πλαίσιο της ενισχύσεως της σταθερότητος σε διεθνές επίπεδο.

6) Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που εδρεύει στη Σούδα της Κρήτης, παρέχοντας εκπαιδεύσεις σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλει σε δράσεις οικοδομήσεως δυνατοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια σύνοδο είχε προσκληθεί και συμμετείχε και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (Α/ΓΕΕΦ) της Κύπρου Αντιστράτηγος Ηλίας λεοντάρης.

 


σχετικα αρθρα