current views are: 9

28 Ιουλίου 2022
Δημοσίευση20:41

Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου: Αναλυτικά όλα τα θέματα που συζητήθηκαν – Ανακοίνωση Οικονόμου

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 20/2020 για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Δημοσίευση 20:41’

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 20/2020 για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Συνεδρίασε σήμερα, 28 Ιουλίου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού (που έχει ήδη διανεμηθεί): 

1. Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για ζητήματα εκπαίδευσης και θρησκευμάτων. Παρουσίασε τους 5+1 βασικούς άξονες του κυβερνητικού έργου στον τομέα της Παιδείας, αναδεικνύοντας την προσπάθεια για συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και για εξασφάλιση περισσότερων και πιο ποιοτικών εφοδίων στις νέες και τους νέους μας. 

1.Αποκατάσταση της εκπαίδευσης ως ενός πραγματικά δωρεάν αγαθού για όλους.

Το αγαθό της ποιοτικής δημόσιας εκπαίδευσης γίνεται ισότιμα προσβάσιμο από όλους, με παροχές που εξασφαλίζονται, σε πολλές περιπτώσεις, για πρώτη φορά. Πλέον κάθε παιδί έχει θέση στο δημόσιο Νηπιαγωγείο από τα 4, και όχι από τα 5, έτη, το ολοήμερο σχολείο στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό θα τελειώνει στις 5:30 μ.μ. αντί στις 4:00 μ.μ., με νέο αναβαθμισμένο πρόγραμμα, περισσότερες δωρεάν ποιοτικές παροχές στο δημόσιο σχολείο -όπως αγγλικά στο νηπιαγωγείο, ενισχυτική διδασκαλία στο γυμνάσιο, προετοιμασία ειδικών μαθημάτων για τις πανελλαδικές στους μαθητές της Γ’ Λυκείου- 30.000 θέσεις σε διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, σε Πρότυπα ΕΠΑΛ, σε Πειραματικά και Θεματικά Ι.Ε.Κ., ουσιαστική στήριξη σε μαθητές με αναπηρία, με προσφυγικό/μεταναστευτικό υπόβαθρο, με οικονομική αδυναμία, περισσότερες θέσεις και περισσότερες καίριες ειδικότητες στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. της χώρας.

2.Εκσυγχρονισμός εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Αλλάζουμε το τι μαθαίνουν οι μαθητές, πώς μαθαίνουν και τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται. Με 166 νέα προγράμματα σπουδών για τα μαθήματα όλων των τάξεων από το Νηπιαγωγείο μέχρι και τη Γ’ Λυκείου, η ύλη πολλών από τα οποία δεν είχε εκσυγχρονιστεί για περισσότερα από 20 χρόνια, 336 νέα προγράμματα σπουδών για όλα τα αντικείμενα και τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ, με νέο, υποχρεωτικό μάθημα, τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, με νέα σχολικά βιβλία, με πρόβλεψη διαφορετικών μεθόδων αξιολόγησης των μαθητών με διαγωνίσματα, παρουσιάσεις, εργασίες, με τη μέθοδο ανεστραμμένης τάξης κ.ά., με 130 νέους οδηγούς κατάρτισης και 200 επαγγελματικά προφίλ στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της ψηφιακής οικονομίας στα Δημόσια Ι.Ε.Κ., με αμειβόμενη πρακτική άσκηση για περίπου 8.000 νέους. Οι φοιτητές αποκτούν νέες δυνατότητες για σύγχρονες, συναρπαστικές, ανταγωνιστικές και ποιοτικές σπουδές, με κοινά/διπλά πτυχία από Τμήματα του ίδιου ή άλλου Πανεπιστημίου, εντός ή εκτός Ελλάδας, με Ελληνικό Erasmus για κινητικότητα φοιτητών και διεπιστημονικότητα, με Προγράμματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας, με βιομηχανικά διδακτορικά για αξιοποίηση έρευνας στην παραγωγή και επαγγελματικά μεταπτυχιακά, μεταξύ άλλων.

3.Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση.

Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας με σχεδόν 25.000 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών μετά από 12 χρόνια που δεν είχε γίνει ούτε ένας, με πάνω από 125.000 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, μετά από 10 χρόνια χωρίς οριζόντιες επιμορφώσεις, με δημιουργία 1.100 οργανικών θέσεων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία. Ενισχύουμε την αξιοκρατία και τη διαφάνεια τόσο στην επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, όσο και στην εκλογή και εξέλιξη των Πανεπιστημιακών.

4.Αναβάθμιση ποιότητας, αποτελεσματικότητας και λειτουργικότητας δομών εκπαίδευσης. 

Αν ένα σύστημα δεν αξιολογηθεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί. Η αξιολόγηση έχει πλέον θέση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και υλοποιείται σε τρεις άξονες: α. σχολικής μονάδας, β. εκπαιδευτικού συστήματος (μέσω ελληνικής Pisa) και γ. εκπαιδευτικών. Πρόκειται για σύστημα αξιολόγησης με καθαρά βελτιωτικό χαρακτήρα. Ως προς την ελληνική Pisa, αφορά εξετάσεις σε Γλώσσα και Μαθηματικά που πραγματοποιήθηκε σε 11.411 μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου από 554 σχολεία ανά την Ελλάδα, προσφέροντας για πρώτη φορά απτά δεδομένα για τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες της μαθητικής κοινότητας. Επίσης, δημιουργείται πιο αυτόνομο, πιο αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης σχολικών μονάδων και Πανεπιστημίων.

Διαβάστε όλα τα θέματα αναλυτικά στο pdf


σχετικα αρθρα