current views are: 22

7 Οκτωβρίου 2022
Δημοσίευση12:24

Σύνοδος Πράγας: Η επόμενη μέρα από τα «γιοκ» του Ερντογάν σε Μητσοτάκη και Αναστασιάδη – Γιατί πάγωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση του Politico στην αναφορά που κάνει για «άλλες αντιπαλότητες που αποδείχθηκαν πιο ανυπέρβλητες» στην Σύνοδο της Πράγας.

Δημοσίευση 12:24’
Τουρκία

Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση του Politico στην αναφορά που κάνει για «άλλες αντιπαλότητες που αποδείχθηκαν πιο ανυπέρβλητες» στην Σύνοδο της Πράγας.

Η Σύνοδος της Πράγας με το «θερμό» λεκτικό επεισόδιο Ερντογάν – Μητσοτάκη στο δείπνο των 44 ηγετών το οποίο συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος και στην συνέντευξη τύπου την οποίαν έδωσε, προειδοποιώντας όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όποιον απειλήσει την Τουρκία ότι θα έρθει μες τη νύχτα, κάνει πιο ανήσυχη την Αθήνα για το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης αλλά και την ΕΕ για την απομάκρυνση του από το σύστημα αξιών της Δύσης. «Αυτή η συμπεριφορά τον κάνει ακόμη πιο απρόβλεπτο και επικίνδυνο» επισήμανε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST.

Σκληρή απάντηση Μητσοτάκη

Άμεση ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στον Ερντογάν, στο δείπνο των ηγετών, όταν τον άκουσε να  κατηγορεί την Ελλάδα ότι είναι αυτή η οποία καλλιεργεί την ένταση. «Σηκώθηκα πάνω και του είπα ότι έχω να σου πω θα στο πω κατά πρόσωπο» ακούστηκε να λέει ο κ.Μητσοτάκης σε ομολόγους του, στο περιθώριο της Συνόδου όπως τον κατέγραψε Γερμανός δημοσιογράφος.

Το μήνυμα που έστειλε ήταν «σταματήστε να απειλείτε την Ελλάδα και να αμφισβητείτε την εθνική κυριαρχία των νησιών, αντί να προκαλείτε εντάσεις και να  χρησιμοποιείτε ακραία ρητορική προσέλθετε σε συνεννόηση και διάλογο όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες

Νύχτα…

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις απειλές κατά της Ελλάδας με το γνωστό τραγούδι «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά».  «Καταλαβαίνετε το νόημα» είπε στη συνέντευξη τύπου. «Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Ανεξάρτητα από το ποια χώρα μας ενοχλεί ή μας επιτίθεται, η απάντησή μας σε αυτούς είναι ότι θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Πρέπει να το ξέρουν και να το καταλάβουν. Από τώρα και στο εξής, ό,τι καταλαβαίνετε εσείς καταλαβαίνουν και εκείνοι».

Το Politico

Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση του Politico στην αναφορά που κάνει για «άλλες αντιπαλότητες που αποδείχθηκαν πιο ανυπέρβλητες» στην Σύνοδο της Πράγας. «Ένας παράγοντας αβεβαιότητας που υπήρχε στη συνάντηση της Πέμπτης ήταν το πώς θα συμπεριφερόταν ο ολοένα και πιο αυταρχικός Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ηγέτης της Τουρκίας — μέλος του ΝΑΤΟ — έγινε δεκτός με χειραψίες και θερμά λόγια καθώς παρακάθισε σε ένα στρογγυλό τραπέζι με θέμα την ειρήνη και την ασφάλεια. Όμως, η φιλική διάθεση σύντομα μετράπηκε σε οξύτητα, όταν ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την ομιλία του στην τελευταία συνάντηση – στο δείπνο – για να επικρίνει την Ελλάδα… Ωστόσο, και οι δύο ηγέτες αργότερα επέκριναν ο ένας τον άλλο στις συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν, αποκαλύπτοντας το χάσμα που παραμένει μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ», σημείωσε  το Politico.

Ενώπιον 43 ηγετών

Οι 43 ηγέτες που συμμετείχαν στην Σύνοδο, «πάγωσαν» από την αποφασιστικότητα του Τούρκου προέδρου να παραμείνει στην γραμμή των προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας ακόμη και σε μία Σύνοδο που είχε θέμα την προσέγγιση της ΕΕ με περιφερειακές δυνάμεις και την συνεργασία. 

«Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά, όμως, πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα προκαλείται» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός στον απόηχο της χθεσινοβραδινής έντασης. «Είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε μία εκτόνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική» τόνισε. «Δηλώνω, όμως, για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή η οποία κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Αισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας

«Ο κύριος (έτσι αποκαλεί τον Μητσοτάκη) δεν ξέρει από πρωτόκολλο» ήταν το σημερινό σχόλιο του Ερντογάν. «Δεν θα του απαντήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, δεν θα πέσει στο επίπεδο του».

Για τον Αναστασιάδη

Την πόρτα στον διάλογο έκλεισε ο Ερντογάν και για το κυπριακό. «Δεν είναι κατάλληλη η στιγμή» όπως είπε απαντώντας στην παρότρυνση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξανακαθίσουν στο τραπέζι. «Τους είπαμε να εδώ είμαστε στο όρθιο και τα λέμε» περιέγραψε  ο Τούρκος πρόεδρος από την δική του πλευρά το σύντομο τετ α τετ που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη στην Πράγα. «Τους είπα εσείς πρέπει να πάρετε την άδεια απο κάπου αλλού» συνέχισε εννοώντας την Ελλάδα. «Μου είπε όχι δεν παίρνω την άδεια κανενός… Του απάντησα πως εδώ πάντα έρχεστε με την άδεια άλλων. Μου είπε ότι μου έμειναν δύο μήνες, ας μιλήσουμε να λύσουμε το ζήτημα».

Η θέση του Ερντογάν είναι υπέρ δυο ξεχωριστών κρατών, δηλαδή, υπέρ της διχοτόμησης του νησιού. «Η λύση στην Κύπρο είναι να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ και η πολιτική ισότητα, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα υπό αυτό το πλαίσιο αλλά με τους Ε/Κ ελπίζω να υπάρχει μία ευκαιρία να μιλήσουμε» τόνισε. Επανέλαβε ότι μετά την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο η Τουρκία θα στείλει κι άλλο στρατό στα κατεχόμενα. 


σχετικα αρθρα