Συνομιλητές της ΕΕ για το προσφυγικό οι Ταλιμπάν – Επίσκεψη αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες
Αντιδρούν οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη ντε φάκτο «νομιμοποίηση» του καθεστώτος από την Κομισιόν.
Αντιδρούν οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη ντε φάκτο «νομιμοποίηση» του καθεστώτος από την Κομισιόν.
Συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον επαναπατρισμό Αφγανών προσφύγων και μεταναστών θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν. Η απόφαση της Κομισιόν έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών γνωστοποίησε χθες ότι πέντε αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν λάβει άδεια εισόδου στη χώρα, η οποία θα έχει ισχύ μόλις μιας ημέρας.
Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021, μετά την εσπευσμένη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, αλλά μέχρι τώρα η ΕΕ δεν έχει αναγνωρίσει την κυβέρνησή τους.
Η προοπτική αυτής της συνάντησης, που εντάσσεται στην πρόθεση της ΕΕ να αυστηροποιήσει τη μεταναστευτική της πολιτική, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οι χώρες της ΕΕ υπονομεύουν την αξιοπιστία τους καταδικάζοντας από τη μία πλευρά τις ωμότητες των Ταλιμπάν, απαιτώντας οι δράστες τους να λογοδοτήσουν, ενώ από την άλλη συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν για τις αναγκαστικές επιστροφές» προσφύγων, τόνισε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η συνάντηση θα διεξαχθεί «σε τεχνικό επίπεδο» και κατά συνέπεια δεν θα συμμετέχουν οι επικεφαλής της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε το καθεστώς των Ταλιμπάν, σίγουρα όχι, αλλά πιστεύω ότι παρ’ όλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να τους μιλάμε», είχε σχολιάσει ο Μάγκνους Μπρούνερ, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευσης πριν περίπου δέκα ημέρες.
Η συνάντηση πραγματοποιείται έπειτα από δύο επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Αφγανιστάν, με αντικείμενο επίσης την επιστροφή των Αφγανών μεταναστών στη χώρα τους, σημείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Περίπου ένα εκατομμύριο Αφγανοί έχουν ζητήσει άσυλο από την ΕΕ, από το 2013 ως το 2024, σύμφωνα με τη Eurostat.
Περίπου είκοσι χώρες της ΕΕ αναζητούν τρόπους για τον επαναπατρισμό των μεταναστών από το Αφγανιστάν και κυρίως «προσώπων που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια».
«Προτεραιότητα για τις χώρες μέλη είναι ξεκάθαρα τα πρόσωπα που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα ή που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια», υπογράμμισε χθες ο Μάρκους Λάμερτ εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Σε επιστολή τους προς τις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο αυτές οι χώρες μέλη της ΕΕ είχαν ζητήσει «διπλωματικές και πρακτικές λύσεις» προς αυτή την κατεύθυνση.
ολες οι ειδησεις
- Μέγκαν Μαρκλ: Βουτιά στην πισίνα και χορός με τιάρα για τα 45α γενέθλιά της – Το βίντεο που έγινε viral
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 25χρονος – Η 7χρονη κόρη του βρέθηκε να περιφέρεται μόνη της στο κέντρο της πόλης
- Συνελήφθη οπλισμένος άνδρας σε γήπεδο γκολφ πριν την επίσκεψη Τραμπ – Είχε γεμάτο πιστόλι και πυρομαχικά
- Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βραζιλίας και Αργεντινής – Τι έχει συμβεί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr