current views are: 41

3 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση12:23

ΣΥΡΙΖΑ: «Αντι-Μητσοτάκη» μέτωπο το «χαρτί» Τσίπρα στην κάλπη της απλής αναλογικής – Το μήνυμα των δημοσκοπήσεων

Ραγδαία φθορά του πρωθυπουργού, από το τρίπτυχο «ακρίβεια, διαφθορά, υποκλοπές», διαπιστώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 12:23’
mitsotakis tsipras

Ραγδαία φθορά του πρωθυπουργού, από το τρίπτυχο «ακρίβεια, διαφθορά, υποκλοπές», διαπιστώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ραγδαία φθορά του πρωθυπουργού, από το τρίπτυχο «ακρίβεια, διαφθορά, υποκλοπές», διαπιστώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και επιμένουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί παράγοντα πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Πλέον η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, την αποδόμηση του και τη δημιουργία ενός «αντιΜητσοτάκη» μετώπου.

Η κάλπη της απλής αναλογικής σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στενών συνεργατών του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συγκεντρώσει τη δυσαρέσκεια απέναντι στα πεπραγμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό θα συμβεί και θα έχει πολιτικό αποτέλεσμα με δυο προαπαιτούμενα:

 • Τη μαζική συμμετοχή κυρίως των νέων και των δυσαρεστημένων
 • Και τη μετατροπή της ψήφου διαμαρτυρίας σε κυβερνητική επιλογή για σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε αδιέξοδο από την ραγδαία φθορά του από το τρίτπυχο «ακρίβεια, διαφθορά, υποκλοπές» που τον καθιστούν υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Και επισημαίνουν ότι, «Ο ίδιος άνοιξε θέμα πρόωρων εκλογών τον Γενάρη και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί με διαρροές να το κλείσει. Η κυβέρνηση έχει κατεβάσει τα μολύβια και ο ίδιος, αδιαφορώντας και αδυνατώντας να ακούσει τα προβλήματα των πολιτών, μαδάει τη μαργαρίτα για το χρόνο των εκλογών με διαρκές «σκωτσέζικο ντους» για τους πολίτες που είναι σε απόγνωση και την οικονομία, εγκλωβισμένος στα αδιέξοδά του».

Από την ανάλυση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαφεύγει ό,τι:

 1. Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε – μετά από καιρό αμφιταλαντεύσεων – στη στρατηγική της αυτοδυναμίας, κάτι το οποίο φαντάζει απίθανο με τα πραγματικά δημοσκοπικά δεδομένα. Ως εκ τούτου, επί της ουσίας προϊδεάζει το πολιτικό προσωπικό αλλά και το εκλογικό σώμα για αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και ακυβερνησία, άρα και αποσταθεροποίηση, μέχρι να ξαναβγει ο ίδιος Πρωθυπουργός. Με λίγα λόγια ο κ. Μητσοτάκης δεν επιζητά ούτε διασφαλίζει σταθερότητα, αλλά την εκλογική επικρότηση της αλαζονείας του.
 2. Με την επιστροφή στο αφήγημα της αυτοδυναμίας ο κ. Μητσοτάκης, αν και εκτιμάται πως αποσκοπεί ουσιαστικά στην συσπείρωση των ψηφοφόρων της Δεξιάς καθώς οι διαρροές από τα δεξιά της ΝΔ είναι τεράστιες, αναγνωρίζει εμμέσως την ανυπαρξία εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου μετά και το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Επομένως, η ΝΔ με τον κ. Μητσοτάκη επικεφαλής θα μπορεί να αναζητήσει κυβερνητική συνεργασία μονάχα στην Ελληνική Λύση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη ΝΔ και για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.
 3. Με την επιστροφή στη στρατηγική της αυτοδυναμίας ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα στους πολίτες πως δεν τον ενδιαφέρει η πρώτη κάλπη, προεξοφλώντας προσφυγή και σε δεύτερες εκλογές. Όπως προκύπτει από τη μελέτη όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αν στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική δεν υπάρξει αυτοδυναμία από κανένα κόμμα, τότε οι πολίτες σε ποσοστό 54% θέλουν να φτιαχτεί κυβέρνηση συνεργασίας και μόνο το 37% θέλει να προκηρυχτούν νέες εκλογές. Στην δε ερώτηση για την σταθερότητα οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 47% ότι η σταθερότητα μπορεί να υπάρξει με κυβερνήσεις συνεργασίας, έναντι 39% που θεωρεί ότι η σταθερότητα πετυχαίνεται με αυτοδύναμες  κυβερνήσεις.

Το δίλημμα της κάλπης και η στρατηγική 

Στον αντίποδα αυτής της «στρατηγικής αστάθειας» του κ. Μητσοτάκη, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πρέπει το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές, να πείσει ότι διασφαλίζει πως από την πρώτη Κυριακή εφόσον είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Ουσιαστικά αυτόν τον στόχο έβαλε με την εισήγηση του ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία της περασμένης Τετάρτης.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ επισπεύδει τις διεργασίες για τα ψηφοδέλτια και την οριστικοποίηση του προγράμματός του, ενώ την ίδια ώρα τόσο ο κ. Τσίπρας το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές όσο και το σύνολο του κόμματος θα βρίσκονται δίπλα στους πολίτες, μεταφέροντας το μήνυμα της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Το δίλημμα της κάλπης είναι εάν θα συνεχιστεί η αδικία και η διεύρυνση των ανισοτήτων ή αν θα επιστρέψει η Δικαιοσύνη παντού, σε όλες τις πτυχές. Για τους μισθωτούς με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, για τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αφορολόγητο για όλους στα 10.000 ευρώ, ρύθμιση του διογκωμένου ιδιωτικού χρέους σε 120 δόσεις και νέο πτωχευτικό με πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Για τη δραστική μείωση των λογαριασμών με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και πλαφόν, καθώς και με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και του ΕΦΚ για την αποκλιμάκωση των τιμών. Και φυσικά για την επούλωση των πληγών στη Δημοκρατία από την πιο αντιθεσμική κυβέρνηση που επιχείρησε να μετατρέψει σε θεσμό το παρακράτος.

Το μήνυμα των δημοσκοπήσεων – Τα ευρήματα που δείχνουν ότι το «παιχνίδι τώρα αρχίζει»

Το τελευταίο διάστημα είναι ξεκάθαρο ότι η «πολιτική ατζέντα» είναι σε βάρος της κυβέρνησης καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση με τις υποκλοπές και την ακρίβεια καθημερινά καταφέρνει χτυπήματα στην αξιοπιστία, στη διαχειριστική ικανότητα, στη διαφάνεια και τη θεσμικότητα του Πρωθυπουργού.

Το μεγάλο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και πολλά φιλικά ΜΜΕ είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθηλωμένα τα ποσοστά αλλά και έλλειμα εμπιστοσύνης σε θέμα συγκριτικής διακυβέρνησης.

3629618 768x480 1

Έντονη φαίνεται να είναι η δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στην Κουμουνδούρου, την ίδια ώρα, διαβάζουν τα στοιχεία από όλες τις μετρήσεις, ακόμα και αυτές που δημοσιεύονται, και εκτιμούν ότι επιβεβαιώνουν τόσο η ραγδαία φθορά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως π.χ. η αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανάλυση της Κουμουνδούρου:

 1. Το πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σε ποσοστό 85%, είναι η οικονομία-ακρίβεια-πληθωρισμός-ανεργία. Στους δε πολίτες που δηλώνουν στις έρευνες αναποφάσιστοι είναι σε ποσοστό 95%.
 1. Στην σύγκριση ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, ο Τσίπρας υπερτερεί του Μητσοτάκη: στο ότι συναισθάνεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες της κοινωνίας με ποσοστά 40% έναντι 34%, στην ακεραιότητα για την διαχείριση των χρημάτων του κράτους με ποσοστά 41% έναντι 36%, στην στήριξη του εισοδήματος με ποσοστά 35% έναντι 29%, στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας με ποσοστά 31% έναντι 30%, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς με ποσοστά 29% έναντι 24% και τέλος οι πολίτες θεωρούν ότι ο Τσίπρας είναι απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα με ποσοστό 34% έναντι 28% του Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας υπερέχει του Κυριάκου Μητσοτάκη στα θέματα αντιμετώπισης ακρίβειας – αισχροκέρδειας με 30,6% έναντι 29,4% και στα θέματα στήριξης του εισοδήματος της μικρομεσαίας τάξης με 34,7% έναντι 28,5%.
 1. Στο ερώτημα αν το καλάθι του νοικοκυριού βοήθησε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, θεωρεί ότι την αντιμετωπίζει, σίγουρα και μάλλον, σε ποσοστά από 25% έως 33%, ανάλογα την εταιρεία. Στην δε ερώτηση αν το καλάθι περιλαμβάνει προϊόντα που καλύπτει τις βασικές ανάγκες της οικογένειας, οι πολίτες απαντούν θετικά σε ποσοστό μόλις 29%.
 1. Σε άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με ζητήματα οικονομίας, οι θετικές γνώμες για την κυβερνητική πολιτική ανά ζήτημα είναι: για την αντιμετώπιση της διαφθοράς 18%, αντιμετώπιση του πληθωρισμού 20%, αντιμετώπιση της φορολογικής πολιτικής 25% και αντιμετώπιση της οικονομίας 25%.
 1. Τα προηγούμενα στοιχεία αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν τα συνδυάσουμε με την ερώτηση που τίθενται στις έρευνες, «τι τελικά θα επηρεάσει την ψήφο σας στις εκλογές», οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 67%, ότι η τελική μου επιλογή θα επηρεαστεί από την αντιμετώπιση της οικονομίας και της ακρίβειας.
 1. Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές ανεξάρτητα την πολιτική σας προτίμηση, η ΝΔ λένε οι πολίτες με ποσοστό 37% ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντάει το 36%.
 1. Για τις υποθέσεις Πάτση και Υποκλοπές, οι πολίτες σε ποσοστά 82% και 66% αντίστοιχα τις θεωρούν πολύ και αρκετά σοβαρά θέματα. Ανάλογα είναι και τα ποσοστά στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Ειδικά για τις υποκλοπές το 71% των πολιτών θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης γνώριζε και το 64% θεωρεί ότι δεν έχει πειστεί από τις δηλώσεις-εξηγήσεις του πρωθυπουργού.
 1. Αναλύοντας την πρόθεση ψήφου στις ηλικίες 17 έως 44 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προηγείται με 3% έναντι της ΝΔ, ενώ στους εργαζόμενους συνολικά στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προηγείται της ΝΔ με ποσοστό 1%.

Η ανάλυση όλων των παραπάνω στοιχείων εξηγεί και την πτώση της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν συγκρίνουμε τις έρευνες του Ιουλίου με τις έρευνες του Νοεμβρίου, λένε στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Και συμπληρώνουν, με δεδομένη την διαρκώς αυξανόμενη φθορά της κυβέρνησης και την σταθερά πτωτική τάση της ΝΔ, ότι όλες οι εταιρίες κλείνουν διαρκώς την «ψαλίδα» στις τελευταίες μετρήσεις, ότι όλες οι δημοσκοπικές υποεκτιμούν σταθερά τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δέκα χρόνια.

Από την ανάλυση όλων των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων και των δημοσκοπήσεων που μελετάνε στην Κουμουνδούρου, επικρατεί η βεβαιότητα πως η διαφορά πλέον, σε μη προεκλογική περίοδο αφού δεν έχουν μπει τα διλήμματα και δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές, κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους και το «παιχνίδι» τώρα αρχίζει.


σχετικα αρθρα