current views are: 746

10 Νοεμβρίου 2023
Δημοσίευση17:08

ΣΥΡΙΖΑ: Έντονες αντιδράσεις για το δημοψήφισμα Κασσελάκη – Σενάρια για πρόταση μομφής κατά του Προέδρου – Αποστάσεις και απο τον Νίκο Παππά

Mε τον ΣΥΡΙΖΑ να μετρά αντίστροφα για νέα διάσπαση το Σαββατοκύριακο, ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ. Αρνητικοί στο δημοψήφισμα Φλαμπουράρης, Γεροβασίλη, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος

Δημοσίευση 17:08’
Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης – Facebook

Mε τον ΣΥΡΙΖΑ να μετρά αντίστροφα για νέα διάσπαση το Σαββατοκύριακο, ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ. Αρνητικοί στο δημοψήφισμα Φλαμπουράρης, Γεροβασίλη, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος

Η απόφαση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη να προχωρήσει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα των διαγραφών στελεχών, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών ακόμα και σε στελέχη που δεν ήταν απέναντι στον Πρόεδρο.

Το ενδεχόμενο της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη συζητούν στο στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου. Επίσης, εκτός από την πρόταση μομφής εξετάζεται και κάτι άλλο: Πριν ξεκινήσει η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή, αύριο Σάββατο, να τεθεί από τα στελέχη αυτά το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει διαγραφή μέσω δημοψηφισμάτων θεωρώντας ότι θα χάσει ο Πρόεδρος την ψηφοφορία αυτή. Το καταστατικό προβλέπει: Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, με τους Πάνο Σκουλέτη και Νίκο Βούτση να αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, άμεσα. Μάλιστα αμφότεροι προχώρησαν και σε γραπτές δηλώσεις.

Η απόφαση για προσφυγή σε δημοψήφισμα με «διάγγελμά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Στέφανου Κασσελάκη είναι χωρίς νόημα αναφορικά με την υλοποίηση της απόφασής του να διαγράψει τα τέσσερα ιστορικά στελέχη του κόμματος, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα, καθώς ήδη κάποια αποχωρούν ή θα αποχωρήσουν αύριο.

Προφανώς αυτή η κίνηση ενεργοποίησης του Άρθρου 24 του Καταστατικού του κόμματος είχε συζητηθεί πριν από αυτές τι εξελίξεις και είχε προαναγγελθεί ενόψει της ΚΕ ως κίνηση ελιγμού καθώς υπήρχε φόβος να μην βγαίνουν οι πλειοψηφίες.

Συγκεκριμένα, για να περάσουν οι διαγραφές από την Κεντρική Επιτροπή χρειάζεται η γνωμοδότηση από το 50+1% των μελών του καθοδηγητικού οργάνου, αλλά και πλειοψηφία 2/3 στην Επιτροπή Δεοντολογίας, που αποφαίνεται τελικά για τις ποινές.

Μάλιστα, στελέχη που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη θεωρούν την κίνηση του, αυτογκόλ στο 90! «Οι άνθρωποι φεύγουν από μόνοι τους και ζητάει δημοψήφισμα για τη διαγραφή τους», εκφράζουν την απορία τους.

Ενόχληση για τα περί δημοψηφίσματος υπάρχει και στο Νίκο Παππά, ο οποίος στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη στις εκλογές για την αρχηγία του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας -όσο και αν επιμένει να μην παρεμβαίνει δημοσίως- παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχία.

Kορυφαία στελέχη που φέρονται αρνητικοί στο δημοψήφισμα στο εσωτερικό του κόμματος είναι, κατά πληροφορίες οι: Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά, ενώ δεν αποκλείεται οι αντιδράσεις να φουντώσουν ακόμη περισσότερο μέχρι την αυριανή έναρξη των εργασιών της ΚΕ του κόμματος  στη διάρκεια της σημερινής, μεγάλης για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, μέρας.

Ωστόσο προκύπτουν και αλλά ερωτηματικά, καθώς στο δημοψήφισμα προφανώς θέτει και τη δική του παραμονή στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί, αν είναι αρνητικό για τις διαγραφές η κομματική βάση θα νομιμοποιήσει το περιεχόμενο των δηλώσεων των στελεχών που ουσιαστικά του λένε να φύγει γιατί είναι διαπλεκόμενος, φυτευτός και ότι δεν κάνει για αρχηγός. Και φυσικά με αυτήν την απόφαση πυροδοτεί έντονη εσωστρέφεια μακράς διάρκειας, Ενώ συσπειρώνει διαφορετικές τάσεις απέναντι του καθώς ήδη αρκετοί υποστηρικτές του παίρνουν αποστάσεις.

Με ομιλία Κασσελάκη θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Αύριο, Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η συνεδρίαση, η πιο κρίσιμη στην ιστορία του κόμματος έτσι όπως εξελίσσεται μετά και τον εσωκομματικό «πόλεμο» ανάμεσα σε Κασσελάκη και διαφωνούντες, θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο President (Λεωφ. Κηφισίας 43).

Οι εργασίες θα ανοίξουν το Σάββατο, στις 12:00 με ομιλία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος σήμερα κάνει περιοδεία και συναντήσεις στη νότια Πελοπόννησο

Όσα προβλέπονται από το Καταστατικό

Το Άρθρο 24 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει τα εξής για τα εσωτερικά δημοψηφίσματα:

«1. Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων. Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αντίστοιχο επίπεδο.

2. Εσωτερικό δημοψήφισμα προκηρύσσεται:

(α) σε εθνικό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.

(β) σε περιφερειακό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών του αντίστοιχου γεωγραφικού επιπέδου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΠΣΕ. Το δημοψήφισμα μπορεί να αφορά αποκλειστικά ζητήματα περιφερειακής πολιτικής. Για την πρόθεσή της να διοργανώσει περιφερειακό δημοψήφισμα, η ΠΣΕ ενημερώνει την ΚΕ. Εάν η ΚΕ κρίνει ότι η σημασία ενός θέματος υπερβαίνει τα όρια της συγκεκριμένης περιφέρειας, μπορεί να ακυρώνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ή να το επαναπροκηρύσσει με άλλους όρους, σε πανελλαδικό επίπεδο ή σε επίπεδο περισσότερων περιφερειών.

3. Οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα στο αντίστοιχο επίπεδο, εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των δικαιούμενων να ψηφίσουν σε αυτά.»

 


σχετικα αρθρα