current views are: 145

10 Νοεμβρίου 2023
Δημοσίευση22:38

ΣΥΡΙΖΑ: Γρίφος το ερώτημα για το «δημοψήφισμα» Κασσελάκη – Παρέμβαση «Προεδρικών» για αναδίπλωση – Με άγριες διαθέσεις οι εσωκομματικοί αντίπαλοι

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ερώτημα δεν θα είναι αν θα πρέπει να διαγραφούν τα συγκεκριμένα στελέχη αλλά αν θα πρέπει να διαγράφονται όσοι λένε αυτά που δήλωσαν

Δημοσίευση 22:38’
ΣΥΡΙΖΑ
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ερώτημα δεν θα είναι αν θα πρέπει να διαγραφούν τα συγκεκριμένα στελέχη αλλά αν θα πρέπει να διαγράφονται όσοι λένε αυτά που δήλωσαν

Σε εμπόλεμη ζώνη έχει μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και τη διάσπαση του κόμματος να είναι, πλέον, το καλύτερο σενάριο και το χειρότερο η διάλυση. Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών έφερε τη μεγάλη ανατροπή και ανάγκασε ακόμα και υποστηρικτές του να πάρουν αποστάσεις.

Πλέον, ένας ελιγμός που θα είχε νόημα αν δεν είχαν ξεκινήσει οι αποχωρήσεις των αντιφρονούντων αλλά και των προς διαγραφή στελεχών εξελίσσεται σε  «μπούμεραγκ», με κορυφαία στελέχη που είτε τον είχαν στηρίξει είτε είχαν κρατήσει ουδέτερη στάση κατά την προεδρική εκλογή να αντιδρούν. Όπως λένε δεν υπάρχει λόγος να συζητούνται ακόμα διαγραφές εφόσον έχουν ανακοινωθεί ήδη αποχωρήσεις. Ενώ την ίδια ώρα κατηγορούν την Κουμουνδούρου ότι δεν δημιουργήθηκε ένα ενιαίο κέντρο πολιτικών αποφάσεων και πολλά στελέχη που θεωρητικά βρίσκονται στην ηγετική ομάδα ή έχουν θέσεις ευθύνης να μαθαίνουν τις πρωτοβουλίες του Προέδρου από τα κοινωνικά δίκτυα.

Ο κ. Κασσελάκης κατάφερε να ενώσει διαφορετικές τάσεις και αντιμαχόμενες πλευρές με το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε από την Αχτσιόγλου και την ομάδα της μέχρι την Ολγα Γεροβασίλη, τον Κώστα Ζαχαριάδη, ο Θανάση Θεοχαρόπουλο, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Γιάννης Ραγκούση και τον Νίκο Παππά που είχε στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, αλλά και τον Αλέκο Φλαμπουράρη να εκφράζουν την αντίδραση τους.

Πολεμικό κλίμα

Μετά το αντίο της «Ομπρέλας» το κλίμα είναι πολεμικό και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του μίλησε με πολύ σκληρά λόγια: «Κληρονόμησα έναν άδειο όροφο. Μία λαβωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μία Πολιτική Γραμματεία, στην οποία σύντροφοι μισούν συντρόφους σε παράλληλους μονολόγους που διαρκούν 8 ώρες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Ομπρέλα», «ομάδα Αχτσιόγλου» και «προεδρικοί» συνεδρίαζαν μέχρι αργά για να καθορίσουν τη στάση τους ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό που έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί είναι πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία να θέσουν σε ψηφοφορία ένα βασικό ερώτημα: «κατά πόσο μπορεί σύμφωνα με το καταστατικό το δημοψήφισμα να επικυρώσει τις διαγραφές». Πιστεύουν πως θα είναι μια μάχη που θα κερδίσουν και θα είναι πρώτη προσωπική ήττα του προέδρου. Ενώ υπάρχει περίπτωση να μπει θέμα «μομφής» όπως ορίζει το καταστατικό στην περίπτωση που βγαίνουν οι αριθμοί και είναι κάτι που θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή.

Ο γρίφος του δημοψηφισμάτος και το isyriza

Η νέα «φιλοσοφία» που θέλει να δώσει όπως λέει στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης, αυτή η αδιαμεσολάβητη συνύπαρξη με νέους, νέα στελέχη τα οποία θα συνδιαμορφώσουν τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα έχει κάνει τις κλήσεις του προς τη νεολαία να γραφτεί στο iSYRIZA και να αποτελέσει κομμάτι του. Επομένως το όχημα του δημοψηφίσματος πιθανότατα να είναι το iSYRIZA εάν φτάσουμε ως εκεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ερώτημα δεν θα είναι αν θα πρέπει να διαγραφούν τα συγκεκριμένα στελέχη αλλά αν θα πρέπει να διαγράφονται όσοι λένε αυτά που δήλωσαν. Ουσιαστικά το πολιτικό ζήτημα που θέτει ο κ. Κασσελάκης είναι τι κόμμα θέλουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ; Και αν θα υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς στα στελέχη, όχι θεωρητικά αλλά και στην πράξη.

Ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους τη σύγκρουση όχι μόνο με τους αμφισβητίες, αλλά και με όσους τον συμβουλεύουν να πάρει πίσω τις διαγραφές.

Αυτή θα είναι και η απάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί αντικαταστατικής συμπεριφοράς, με το αιτιολογικό ότι τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα δεν αφορούν σε πειθαρχικές υποθέσεις. Δηλαδή, ότι θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να απαντήσουν εάν συμφωνούν ή όχι με ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο για το πώς οφείλουν όλοι να συμπεριφέρονται.

Αυτή η διατύπωση μπορεί να εκτονώσει την κατάσταση καθώς στελέχη που στήριξαν τον Κασσελάκη όπως ο Νίκος Παππάς αλλά και κάποια που με την ουδετερότητα τους διαφύλαξαν την εκλογική διαδικασία, όπως  η Όλγα Γεροβασίλη, και ο Αλέκος Φλαμπουράρης εμφανίζονται να διαφωνούν και καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να φύγει από το τραπέζι η «απειλή» του δημοψηφίσματος.

Η πρωτοβουλία του κ. Κασσελάκη για δημοψήφισμα έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού, ενώ διαρροές από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος «ανησυχεί», χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για αιχμή προς τις ενέργειες του διαδόχου του και των αντιπάλων του ή για τη γενικότερη πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ.


σχετικα αρθρα