current views are: 161

11 Νοεμβρίου 2023
Δημοσίευση10:23

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής- Ο… President Κασσελάκης «παίζει τα ρέστα του» εν μέσω βαθιάς κρίσης

Ακόμα και εκείνοι που τον στήριξαν αρχικά, αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη λειτουργεί χωρίς πολιτική πυξίδα και χάνει εκλογική επιρροή, με ορατό τον κίνδυνο της γελοιοποίησης και απαξίωσης του χώρου

Δημοσίευση 10:23’
Στέφανος Κασσελάκης
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ακόμα και εκείνοι που τον στήριξαν αρχικά, αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη λειτουργεί χωρίς πολιτική πυξίδα και χάνει εκλογική επιρροή, με ορατό τον κίνδυνο της γελοιοποίησης και απαξίωσης του χώρου

Η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη κατάφερε να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι και πλέον με μοναδικό υποστηρικτή τον Παύλο Πολάκη παίζει τα ρέστα του στο President στη συνεδρίαση της ΚΕ.

Η ιδέα να προσφύγει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα που ήταν σύμφωνα με πληροφορίες του Παύλου Πολάκη αιφνιδίασε τους πάντες ακόμα και στρατηγικούς συμμάχους ενώ ταρακούνησε ακόμα και τον Αλέξη Τσίπρα που είχε αποφασίσει να μην εμπλακεί. Η πρόταση για διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος  για να επικυρώσει τις διαγραφές των Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα – είναι πλέον μια υψηλού ρίσκου αφού οι πιθανότητες αυτή η πρωτοβουλία να εγκριθεί από την ΚΕ είναι περιορισμένη αλλά ουσιαστικά δημιουργεί προϋποθέσεις αμφισβήτησης του Προέδρου και ουσιαστικής διάλυσης μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και εκείνοι που τον στήριξαν αρχικά  -όπως ο Νίκος Παππάς- αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη λειτουργεί χωρίς πολιτική πυξίδα και χάνει εκλογική επιρροή με ορατό τον κίνδυνο της γελοιοποίησης και απαξίωσης του χώρου.

Το μήνυμα των «Προεδρικών» είναι ότι δεν μπορούν να στηρίξουν την αδιέξοδη πρόταση για δημοψήφισμα ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια μιας συμβιβαστικής λύσης. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια ισχυρή πολιτική καταδίκη από την ΚΕ των στελεχών που είναι υπό διαγραφή ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιμείνει στο αίτημα για δημοψήφισμα. Όλα πλέον είναι στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη αν μετά το President θα παραμείνει… President ή θα επιμείνει να παίξει τα ρέστα του…

Εν αναμονή της ομιλίας του

Σήμερα και την Κυριακή Νοεμβρίου 2023 θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.  Οι εργασίες θα ανοίξουν στις 12:00 με ομιλία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

Όσα προβλέπονται από το Καταστατικό

Το Άρθρο 24 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει τα εξής για τα εσωτερικά δημοψηφίσματα:

«1. Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων. Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αντίστοιχο επίπεδο.

2. Εσωτερικό δημοψήφισμα προκηρύσσεται:

(α) σε εθνικό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.

(β) σε περιφερειακό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών του αντίστοιχου γεωγραφικού επιπέδου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΠΣΕ. Το δημοψήφισμα μπορεί να αφορά αποκλειστικά ζητήματα περιφερειακής πολιτικής. Για την πρόθεσή της να διοργανώσει περιφερειακό δημοψήφισμα, η ΠΣΕ ενημερώνει την ΚΕ. Εάν η ΚΕ κρίνει ότι η σημασία ενός θέματος υπερβαίνει τα όρια της συγκεκριμένης περιφέρειας, μπορεί να ακυρώνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ή να το επαναπροκηρύσσει με άλλους όρους, σε πανελλαδικό επίπεδο ή σε επίπεδο περισσότερων περιφερειών.

3. Οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα στο αντίστοιχο επίπεδο, εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των δικαιούμενων να ψηφίσουν σε αυτά.»

Οριστική η αποχώρηση της «Ομπρέλας»

Τυχόν ανατροπή της, ειλημμένης απόφασης των στελεχών της «Ομπρέλας» να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, κατά (ή μετά) τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα αποτελέσει… σούπερ έκπληξη. Τούτη η εξέλιξη αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου στις εσωκομματικές εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ και όλα δείχνουν πως είναι οριστική.

Κάτι που είχε διαφανεί μετά το κείμενο-ποταμός κατά Κασσελάκη που υπέγραψαν 1.300 μέλη του κόμματος.

Εκείνοι που έφυγαν πρώτοι

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, με τους Πάνο Σκουλέτη και Νίκο Βούτση να αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, άμεσα. Μάλιστα αμφότεροι προχώρησαν και σε γραπτές δηλώσεις.

«Ο δρόμος που έχει επιλεγεί είναι αδιέξοδος και καταστροφικός», δήλωσε ο πρώτος,

με τον Νίκο Βούτση να κάνει λόγο για κινδύνους μετάλλαξης του κόμματος.


σχετικα αρθρα