current views are: 126

23 Μαΐου 2023
Δημοσίευση20:49

Εκλογές 2023: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το πρωί της Τετάρτης

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11:00

Δημοσίευση 20:49’
Σύσκεψη

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11:00

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο Τετάρτη 24 Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11:00.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα έκλεισε ο κύκλος των διερευνητικών εντολών προς τα κόμματα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς, όπως αναμένονταν, να προκύψει κυβερνητική λύση ή έστω προσπάθεια κυβερνητικής λύσης. Τόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψαν τη διερευνητική εντολή.

Τσίπρας: «Απρόσμενα οδυνηρό το εκλογικό αποτέλεσμα, ζητώ συγγνώμη και θα μείνω να δώσω τη μάχη»

«Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση ως εκ τούτου ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση και δεν θα παραλάβω την διερευνητική εντολή καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο σύντομο διάλογο που είχαν το πρωί της Τρίτης

Ακολούθως η κυρία Σακελλαροπούλου απάντησε ότι θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες με βάση το Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να καλέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη εντός της ημέρας προκειμένου να του παραδώσει τη τρίτη διερευνητική εντολή.

Αναλυτικά ο διάλογος:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας κάλεσα για να σας παράσχω τη δεύτερη διερευνητική εντολή, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε, δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση, ως εκ τούτου βεβαίως κι εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, διότι δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, έχετε εσείς την δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όπως έχω πει, το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο. Ελπίζω ότι από τις επόμενες εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση, αλλά τώρα θα τηρήσουμε όλοι αυτά που λέει το Σύνταγμα. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

«Όπως ήδη ξέρετε δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή, την κατέθεσα στην πρόεδρο της Δημοκρατίας δεδομένου ότι δεν προκύπτουν συσχετισμοί για το σχηματισμό κυβέρνησης. Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα με την απλή αναλογική, χάθηκε. Νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές, οπότε δεν έχω κανένα λόγο να κρατήσω την εντολή.

Δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι  για εμάς ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενα οδυνηρό, φοβάμαι ακόμη και για τη κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα, ακόμη και όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία.

Μια παντοδυναμία μιας κυβέρνησης που μάλιστα η συμπεριφορά της την πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. Φανταστείτε λοιπόν έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί. Συνεπώς αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για εμάς τούτη την ώρα  να δούμε πως θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση 25 του Ιούνη.

Σε ότι αφορά τις πληγές της κοινωνίας λοιπόν θα ασχοληθούμε. Οι πληγές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή, να σταθούμε στα πόδια μας. Όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλές πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη και αυτό θα κάνω.

Βεβαίως αντιλαμβάνομαι την ευθύνη να ζητήσω συγγνώμη στους ανθρώπους που πληγώσαμε τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε και μια υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη όρθιοι, με στόχο επαναλαμβάνω να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση αυτό είναι κακό και για τη Δημοκρατία και τη χώρα αλλά και να παραμείνει η Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων.»

Ανδρουλάκης: «Ο ελληνικός λαός ανέδειξε μεγάλη ανάγκη να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική δύναμη»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για την παραλαβή της τρίτης διερευνητικής εντολής στις 18:30 της Τρίτης 23 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο λόγο είχαν κληθεί από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο διάλογος που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ.Ανδρουλάκης, ακολουθεί:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Σας κάλεσα γιατί κατά το Σύνταγμα είστε ο επόμενος. Δεν θεωρούν ότι υπάρχει σύμβαση για σχηματισμό παρέδωσαν εντολή. Είναι πλέον η δική σας σειρά.

Νίκος Ανδρουλάκης:  Σας ευχαριστώ πολύ. Σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλήσεων για αυτό επιστρέφω τη διερευνητική. Ο ελληνικός λαός ανέδειξε μεγάλη ανάγκη να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική δύναμη να είναι φρουρός κράτους δικαίου και δικαιωμάτων να διασφαλίσει κοινωνικό κράτος παιδείας και υγείας και να υπηρετήσει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για πολλούς και όχι για λίγους. Θα κάνω ότι μπορώ να ανταποκριθώ για να υπάρχει αυτή η δύναμη.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο και εύχομαι να έχουμε την καλύτερη λύση για τόπο.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ανδρουλάκης: Στόχος μας η αναγέννηση της παράταξης

Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο κ.Ανδρουλάκης δήλωσε ότι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ έκανε ένα νέο ξεκίνημα- περάσαμε πολλά δέκα χρόνια, είπε, έχουμε χρέος να μην απογοητεύσουμε τον κόσμο, στόχος στις επόμενες εκλογές η παράταξη να αναγεννηθεί. Στόχος μας είναι η παράταξή μας να είναι ισχυρή με ισχυρό προοδευτικό πρόγραμμα, θέλω να υπηρετήσω τον διάλογο, θέλουμε να δείξουμε άλλη πολιτική κουλτούρα, να μην ξαναζήσουμε όσα άσχημα περάσαμε τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση. Βιώσαμε το σκάνδαλο των υποκλοπών, είδαμε στην κοινωνία να αυξάνονται οι ανισότητες.

Δείτε ΕΔΩ τα αποτελέσματα των εκλογών, στο διαδραστικό χάρτη του Newpost


σχετικα αρθρα