current views are: 39

1 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση15:51

Τα μηνύματα από το εφ´ όλης της ύλης στο δείπνο Σαμαρά – Καραμανλή – Η πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ – Το χαρτί της αυτοδυναμίας της ΝΔ

Η πρωτοβουλία ήταν του Αντώνη Σαμαρά σε ανταπόδοση της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο Κώστας Καραμανλής στην Θεσσαλονίκη.

Δημοσίευση 15:51’
4654735 scaled

Η πρωτοβουλία ήταν του Αντώνη Σαμαρά σε ανταπόδοση της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο Κώστας Καραμανλής στην Θεσσαλονίκη.

Η απόφαση των δύο πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή να δημοσιοποιήσουν το δείπνο που είχαν στην ταβέρνα «Βασίλης» στην Κηφισιά έστω την ώρα που ολοκληρωνόταν, στέλνει πολλαπλά μηνύματα. Δεν έγινε με μυστικότητα που θα άφηνε περιθώρια σε εκείνους που αρέσκονται σε θεωρίες συνωμοσίας να φαντάζονται σενάρια. Η πρωτοβουλία ήταν του Αντώνη Σαμαρά σε ανταπόδοση της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει ο Κώστας Καραμανλής στην Θεσσαλονίκη, όταν του έκανε το τραπέζι, μετά την ομιλία Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Χωρίς συζύγους

Και στα δυο δείπνα ήταν μόνοι οι δυο άνδρες, άνευ συζύγων και το μενού προφανώς θα είχε βαριά πολιτική συζήτηση: εκλογές, υποκλοπές, ελληνοτουρκικά και άλλα. Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετήθηκε πολύ σκληρά για τις υποκλοπές στην Κρήτη, στο μνημόσυνο του Γιάννη Κεφαλογιάννη, διαχωρίζοντας πλήρως την θέση του από την στρατηγική της κυβέρνησης. «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο» είχε δηλώσει. «Παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου.»

Από το συνέδριο

Ο Αντώνης Σαμαράς του οποίου το όνομα είναι στις λίστες Βαξεβάνη μεταξύ αυτών που ήταν υπό παρακολούθηση από το Predator σε συνεργασία με την ΕΥΠ και ενορχηστρωτή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως υποστήριξε το Documento, δεν έκανε καμία δήλωση για το θέμα. Στις 7 Δεκεμβρίου όμως σε μια ομιλία παρακαταθήκη την οποία θα κάνει με αφορμή την ίδρυση του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς, θα τοποθετηθεί και ως προς αυτό.

Καραμανλής και Σαμαράς έχουν σχεδόν πανομοιότυπες απόψεις για τα ελληνοτουρκικά. Ο Καραμανλής μπορεί να μην ξανακατεβεί σε εκλογές ενώ ο Σαμαράς φαίνεται ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί ενεργό ρόλο. Έχει να μιλήσει από το συνέδριο της ΝΔ όπου τόνισε με εμφατικότατα, μεταξύ πολλών άλλων, και ότι «κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει», παίρνοντας αποστάσεις από το πολιτικό κέντρο το οποίο συνηθίζει να δείχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι εκεί κερδίζονται οι εκλογές.

Οι εκλογές

Καθ´ οδόν για την σκληρή εκλογική αναμέτρηση του 2023, αναμένεται ο κ.Σαμαράς, παρά την κριτική που θα ασκήσει για κάποια θέματα να στείλει και μήνυμα ενότητας και συστράτευσής στη ΝΔ ώστε η χώρα να μην γυρίσει πίσω. Έχει πάρει ξεκάθαρη θέση στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο από την οποίαν δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει παρά τις όποιες διαφωνίες τυχόν έχει σε επιμέρους στρατηγικές και πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στις 7 Δεκεμβρίου

Η εκδήλωση για την ίδρυση του ιδρύματος η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου στις εφτά το απόγευμα, στο θέατρο Παλλάς, στην Βουκουρεστίου, θα είναι ανοιχτή σε όποιον θέλει να την παρακολουθήσει. Αναμένεται να συγκεντρωθεί πολύς κόσμος. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST προσκλήθηκαν όλοι οι βουλευτές της NΔ και τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός ήταν σε μεγάλη κόντρα μετά την παραπομπή του σε προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο NOVARTIS με πληθώρα ανυπόστατων κατηγοριών για δωροδοκίες. Αθωώθηκε ή μάλλον η υπόθεση του μπήκε στο αρχείο μετά από τρία χρόνια που ήταν κρεμασμένος στα μανταλάκια. Εξοργίστηκε και με την δικαστική εξέλιξη που είχε η υπόθεση της πολιτικής σκευωρίας για την οποία αθωώθηκαν Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη. Ούτε γι αυτό το θέμα μίλησε. Προφανώς θα τοποθετηθεί στις 7 Δεκεμβρίου.
Όλοι εκεί

Το παρόν στην εκδήλωση για την ύδρευση του ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς θα παρευρεθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμαλής, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και πολλοί άλλοι.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε χθες την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο Κώστας Καραμανλής μέσω συνεργατών του δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ξαναμιλήσει για το θέμα των υποκλοπών ότι είχε να πει το είπε.

Η αυτοδυναμία είναι ο πήχης τον οποίο βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εκλογές.

«Θεωρώ ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη είναι απολύτως εφικτός» δήλωσε σε εκδήλωση των Συλλόγων Αποφοίτων των Πανεπιστημίων Georgetown και Harvard στην Ελλάδα. «Υπάρχει ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή: ποιοι μπορούν να διαχειριστούν το μέλλον της χώρας σε συνθήκες μεγάλων κρίσεων» τόνισε. «Και επειδή έχουμε πια τέσσερα χρόνια Νέας Δημοκρατίας και συγκρίνονται με τα τέσσερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ -γιατί αυτός είναι ο βασικός μας διεκδικητής- και υπάρχουν και δύο πρόσωπα, ένας τέως πρωθυπουργός κι ένας νυν πρωθυπουργός, η σύγκριση είναι πολύ ξεκάθαρη».

Μητσοτάκης ή Τσίπρας είναι το δίλημμα το οποίο θέτει και στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν την ώρα της κάλπης οι ψηφοφόροι.


σχετικα αρθρα