current views are: 260

1 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση16:33

Τα προεκλογικά ντέρτια του Ερντογάν – Κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι στέλνει «χαιρετίσματα στην Ελλάδα» – Η ανησυχία του Δένδια

Η προεκλογική περίοδος και τα νεύρα Ερντογάν εξαιτίας της υπεροχής της αντιπολίτευσης είναι λογικό να θέτει σε επιφυλακή την Αθήνα.

Δημοσίευση 16:33’
Ερντογάν

Η προεκλογική περίοδος και τα νεύρα Ερντογάν εξαιτίας της υπεροχής της αντιπολίτευσης είναι λογικό να θέτει σε επιφυλακή την Αθήνα.

Με τις εκλογές πλέον να έχουν προκηρυχθεί για τις 14 Μαΐου στην Τουρκία, ο προεκλογικός αγώνας των κομμάτων είναι σε πλήρη εξέλιξη. Κακά είναι τα μαντάτα των δημοσκοπήσεων για τον κυβερνητικό συνασπισμό Ερντογάν – Μπαχτσελί.

Αντίθετα η συμμαχία των έξι κομμάτων της Αντιπολίτευσης, αν και δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον κοινό υποψήφιο που θα στηρίξει απέναντι στον Ερντογάν, είναι μπροστά περίπου 10 μονάδες (37,3 έναντι 47,7).

Πιο συγκεκριμένα μία τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι:

Το κόμμα του Ερντογάν είναι πρώτο αλλά αγγίζει μόλις το 30,2%, ακολουθεί του Κιλιτσντάρογλου με 23,1%, της Ακσενέρ με 19,3%, το κουρδικό με 7,6% και του Μπαχτσελί με 7,1%.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την προσφιλή του μέθοδο πήρε  το μικρόφωνο και άρχισε να τραγουδάει σε προεκλογική συγκέντρωση ένα ερωτικό τραγούδι το οποίο προσάρμοσε στέλνοντας μήνυμα αγάπης στα παιδιά και στους ψηφοφόρους.

«Σε όσους ακούν και δεν ακούν» λένε οι στίχοι του τραγουδιού. «Σε όσους ρωτούν και δεν ρωτούν. Εγώ τον αγαπώ πολύ, πάρα πολύ, αγαπώ, αγαπώ! Σε αγαπώ πολύ! Σε όσους ρωτούν και δεν ρωτούν. Εγώ τον αγαπώ πολύ, πάρα πολύ, αγαπώ, αγαπώ!

Απευθυνόμενος στο κοινό και σε ένα παιδάκι που ήταν δίπλα του στην εξέδρα, άλλαξε τους στίχους του τραγουδιού λέγοντας: «Πολύ σας αγαπώ! Πολύ σε αγαπώ!».

Ο Ιμάμογλου τον τρόλαρε αλλά ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει ότι όπλα έχει και δεν έχει προκειμένου να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις.

Στο «τραπέζι των έξι» όπως αποκαλεί ο Τούρκις πρόεδρος τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ενώνουν τις δυνάμεις τους εναντίον του, στην κεφαλή φαίνεται να κάθεται ο Κιλιτσντάρογλου ο οποίος σε προεκλογική ομιλία προανήγγειλε ότι

«Είμαι ο Κεμάλ, έρχομαι».

Ο Κεμάλ

Στα τουρκικά η λέξη «bay» σημαίνει «κύριος». Ο Ερντογάν έβγαλε το σλόγκαν «Bay Bay Kemal», χρησιμοποιώντας το αγγλικό αντίο.

«Επειδή άρεσε τόσο πολύ στον κύριο Κεμάλ αυτή η έκφραση, επιτρέψτε μου να του δώσω το νέο σύνθημα που μπορεί να χρησιμοποιεί από εδώ και πέρα» είπε. «Στο καλό κύριε Κεμάλ (Bay bay Kemal). Καλή τύχη, με το καλό να του φανεί χρήσιμο».

Εάν υποψήφιος πρόεδρος των έξι, θα είναι τελικά ο Κιλιτσντάρογλου δεν αποκλείεται η Ακσενέρ να είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Τουρκίας σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν.

Μανιφέστο

Οι «έξι» έβγαλαν και μανιφέστο δεκάδων σελίδων όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι ο στόχος τους είναι η Τουρκία να επιστρέψει στην παραγωγή των F 35 όπως και η ευρωπαΐκή ένταξη της ενώ σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα τονίζουν ότι θα ήθελαν να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δυο χωρών μέσω της διπλωματίας και να επικρατήσει σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια ευχάριστη έκπληξη δεδομένου ότι στο παρελθόν υπήρξαν παροτρύνσεις προς τον Ερντογάν να μην τα λέει μόνο, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία σε νησιά, αλλά να κάνει και πράξεις.

Επίθεση Ερντογάν

«Χαιρετίζουν όσους εχθρεύονται συνειδητά και συστηματικά την Τουρκία, λέγοντας ότι θα επιστρέψουμε στο έργο των F-35, που είναι συνδεδεμένο με την παραίτηση της χώρας μας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε πολλά θέματα» ήταν η απάντηση του Ερντογάν. «Στέλνουν χαιρετίσματα στην Ελλάδα λέγοντας ότι θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο. Μόνο τα όνειρα και τα επιτεύγματα του έθνους μας δεν χαιρετίζουν» τόνισε.

Τα f35

Τα f35 τα οποία θα πάρει Ελλάδα μέσα στην επόμενη δεκαετία ενώ η Τουρκία έχει αποκλειστεί από την παραγωγή, αποτελούν ένα κρίσιμο σημείο της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Ερντογάν είναι ξεκάθαρο ότι απευθύνεται και ποντάρει στα εθνικιστικά ακροατήρια. Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι εάν η Ελλάδα μπει στο πρόγραμμα των F 35 και η Τουρκία όχι τότε θα διαταράξουν την ισορροπία που πρέπει να κρατάνε ανάμεσα στις δύο χώρες. Προειδοποίησε επίσης ότι δεν πρόκειται να ανταλλάξει η Τουρκία τα  F35 με στήριξη της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο NΑΤΟ. Η τουρκική ηγεσία δείχνει να διαχωρίζει την Φιλανδία και να στέκεται θετικά στο ενδεχόμενο της ένταξης της στην συμμαχία. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Σουηδία μετά το κάψιμο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη από ακροδεξιό πολιτικό, πίσω από τον οποίον ενδεχομένως να κρύβεται δάκτυλος Πούτιν, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα.

«Η Τουρκία βλέπει θετικά την αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν υποστηρίζει την προσπάθεια της Σουηδίας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος: «Η Σουηδία δεν θα πρέπει να μπει στον κόπο να προσπαθήσει σε αυτό το σημείο. Δεν θα πούμε «ναι» στην αίτησή της στο ΝΑΤΟ, εφόσον επιτρέπουν την καύση του Κορανίου».

Ο Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών  Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε το γνωστό χαβά του «υπέρ της δίκαιης διανομής» της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Υποστήριξε ότι εκεί πρέπει όλοι να εγγυηθούν τα δικαιώματα όλων, και της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην Κύπρο. Επανήλθε  και στην γνωστή καραμέλα της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά. «Όταν η Ελλάδα π.χ. παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι η ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 καθώς και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947» δήλωσε. «Έστειλα επιστολή στον ΟΗΕ ότι είναι ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών…», τόνισε.

Θερμό επεισόδιο

Η προεκλογική περίοδος και τα νεύρα Ερντογάν εξαιτίας της υπεροχής της αντιπολίτευσης είναι λογικό να θέτει σε επιφυλακή την Αθήνα. Καθώς οι ελληνικές εκλογές συμπίπτουν με τις τουρκικές και ένα διάστημα θα έχει τα ηνία μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπάρχει ανησυχία για ακραίες αντιδράσεις εκ μέρους της Άγκυρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν θεωρεί ότι η γείτονα χώρα στοχεύει σε θερμό επεισόδιο κατά την προεκλογική περίοδο, όπως δήλωσε σε εκδήλωση. «Υπάρχει όμως -και πρέπει να προλάβουμε- το τυχαίο» τόνισε. «Δηλαδή την ένταση που ξεκινάει από κάτι μη προβλεφθέν». Για παράδειγμα ανέφερε την πιθανότητα σύγκρουσης αλιευτικών ή μιας ακταιωρού με σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

«Αυτό μπορεί να εξελιχθεί μέσα σε έναν χρόνο που οι ηγεσίες δεν προλαβαίνουν να θέσουν υπό έλεγχο το επεισόδιο και όταν πια έχει γίνει στοιχείο της επικαιρότητας και όταν έχουν αναλάβει οι δημοσιογράφοι, η κοινή γνώμη, είναι εξαιρετικά δύσκολο μέσα στο προεκλογικό κλίμα να ελεγχθεί» όπως εξήγησε.

Η ανησυχία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο απορρέει από το «πρωτοφανές και μοναδικό γεγονός, ότι ζούμε επί 3,5 χρόνια μια κλιμακούμενη κρίση με την Τουρκία, με διαρκώς αυξανόμενους τόνους, με πρωτοφανείς δηλώσεις από την τουρκική πλευρά, που δημιουργεί ένα εξαιρετικά εύφλεκτο κλίμα» όπως τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, ουδείς αναμένει αποκλιμάκωση πριν από τις τουρκικές εκλογές  και εξέφρασε την ευχή να μην οδηγηθούμε εξαιτίας τυχαίου συμβάντος σε χειρότερα με την Τουρκία.

Μετά τις εκλογές θα υπάρχει μια νέα ελληνική κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και μια νέα τουρκική κυβέρνηση. «Θα είναι μια καλή ευκαιρία, όταν μάλιστα θα υπάρχει και πρόσφατο πολιτικό κεφάλαιο και στις δύο κυβερνήσεις, να γίνει μια επαναπροσέγγιση της πραγματικότητας και εκεί να δούμε τα πραγματικά χρώματα της Τουρκίας» τόνισε. «Αν η Τουρκία επανέλθει στη λογική. Το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας είναι η προσέγγιση με τη Δύση, με την Ευρώπη, με το πλαίσιο αξιών που εκφράζει η ΕΕ».

 

 


σχετικα αρθρα