current views are: 1240

11 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση18:34

Τα Rafale, τα Viper και ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» – 12 «φονιάδες» και 6 «οχιές» στο φινάλε της άνοιξης – Η Σαουδική Αραβία στο Αιγαίο

Η παρουσία για πρώτη φορά της Royal Saudi Air Force με μαχητικά F-15 αποκτά ιδιαίτερη σημασία στον «ΗΝΙΟΧΟ»

Δημοσίευση 18:34’
ΗΝΙΟΧΟ

Η παρουσία για πρώτη φορά της Royal Saudi Air Force με μαχητικά F-15 αποκτά ιδιαίτερη σημασία στον «ΗΝΙΟΧΟ»

Διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αναμένεται να είναι η φετινή άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου με επίκεντρο την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και με σενάρια σε όλο το μήκος και πλάτος του Ελληνικού FIR.

Τόσο η απουσία των Αμερικανών της USAF όσο και των Ισραηλινών της IAF αποτελούν χωρίς αμφιβολία στοιχεία που αλλάζουν τόσο την αίγλη όσο και τον χαρακτήρα της μεγαλύτερης πολυεθνικής άσκησης που διοργανώνει η Πολεμική Αεροπορία με την HAF να αναπροσαρμόζει τον σχεδιασμό της στα νέα δεδομένα.

Η άσκηση διατηρεί και αυξάνει τα διακλαδικά χαρακτηριστικά της και αποκτά μεγαλύτερο «Ελληνοκεντρικό» χαρακτήρα καθώς το Αεροπορικό Επιτελείο θα έχει φέτος τη δυνατότητα εκτεταμένης συμμετοχής των 12 υπερσύγχρονων Γαλλικών μαχητικών Rafale τα οποία θα διαθέτει έως τον Απρίλιο αλλά και των πρόσφατα αναβαθμισμένων F-16 σε διαμόρφωση Viper καθώς ήδη 6 ‘’οχιές’’ έχουν παραδοθεί από την ΕΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία και στην 343 Πολεμική Μοίρα «Αστέρι».

image170

Η παρουσία για πρώτη φορά της Royal Saudi Air Force με μαχητικά F-15 αποκτά ιδιαίτερη σημασία και επισφραγίζει την άριστη σχέση που έχει αναπτυχθεί σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ της Αθήνας και του Ριάντ ενώ στον «ΗΝΙΟΧΟ» συμμετοχή θα έχουν σύμφωνα με πληροφορίες και οι Γάλλοι με μαχητικά Rafale τα οποία θα απονηώνονται από το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle προκειμένου  λαμβάνουν μέρος στα σενάρια της άσκησης. Επιπλέον το «παρόν» στο αεροπορικό ραντεβού της HAF αναμένεται να δώσουν και φέτος τόσο οι Ισπανοί με τα εντυπωσιακά μαχητικά πολλαπλού ρόλου F-18 αλλά και η Ιταλική Πολεμική Αεροπορία με τα Tornado.

image343

H απουσία των Ισραηλινών έπειτα από αρκετά χρόνια αποδίδεται στο γεγονός ότι η IAFφαίνεται να επέλεξε τη συμμετοχή της στην Αμερικανική «Red Flag», τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση παγκοσμίως, και με δεδομένο ότι το Τελ Αβίβ αποφεύγει να βγάζει εκτός χώρας μεγάλο αριθμό μαχητικών δεν θα στείλει αποστολή στην Ελλάδα και στην Ανδραβίδα εκτός και εάν αλλάξει κάτι τις επόμενες εβδομάδες.

Όμως είναι πιθανό μαχητικά της IAF αλλά και ιπτάμενο τάνκερ να πετάξουν πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο και να λάβουν μέρος σε συγκεκριμένα σενάρια μαζί τα αεροσκάφη από τις χώρες που θα συμμετέχουν στην άσκηση. Ενώ και η αποχή του Ισραήλ από τον  «ΗΝΙΟΧΟ» σύμφωνα με κάποιους αναλυτές ενδεχομένως να εντάσσεται στην ευρύτερη γεωπολιτική συγκυρία και στη διάθεση του Τελ Αβίβ για βελτίωση των σχέσεων του με την Άγκυρα.

image251

Ερώτημα αποτελεί φυσικά και η απουσία των Αμερικανών με την εκτίμηση για τα αίτια να επικεντρώνεται τόσο τις εξελίξεις στην Ουκρανία όπου βρίσκεται στραμμένο το ενδιαφέρον όσο και σε μια σειρά από άλλες ασκήσεις της Συμμαχίας και της USAF κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πάντως ο αριθμός αλλά και η συχνότητα των κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με τους Αμερικανούς τα τελευταία χρόνια δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνειών για τις εξαιρετικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, τις καλύτερες ομολογουμένως εδώ και δεκαετίες. Ενώ δεν αποκλείεται και οι Αμερικανοί να λάβουν μέρος σε σενάρια της άσκησης με μαχητικά τα οποία θα απονηώνονται από αεροπλανοφόρο του US NAVY στη Μεσόγειο αλλά και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 τόσο από τη Λάρισα όσο και από την Ιταλία.

image519

Με αυτά τα δεδομένα το Αεροπορικό Επιτελείο φαίνεται να προσαρμόζει πολλά από τα σενάρια του ‘’ΗΝΙΟΧΟΥ’’ στα Ελληνικά δεδομένα με έμφαση στις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και στα νέα όπλα τα οποία διαθέτει στη «φαρέτρα» της τα οποία δεν είναι άλλα από τα Rafale, τα Viper αλλα και τον αυξημένο αριθμό διαθέσιμων Mirage 2000-5.

Και ενώ πέρυσι στον «ΗΝΙΟΧΟ 22» οι Γαλλικές «ριπές» που διέθετε η Πολεμική Αεροπορία ήταν μόλις έξι αλλά και η εκπαίδευση των ιπτάμενων σε αρχικό επίπεδο φέτος τα Rafale έχουν διπλασιαστεί ενώ ήδη η 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» είναι  επιχειρησιακά έτοιμη και ενταγμένη σε όλα τα σενάρια αεροπορικού πολέμου που έχει σχεδιάσει η ΗΑF.

image85

‘Εμφαση αναμένεται να δοθεί στον δικτυοκεντρικό χαρακτήρα της άσκησης ενώ ενεργή συμμετοχή θα έχει η Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης. Στον «ΗΝΙΟΧΟ 23» θα εκτελεστούν μεταξύ άλλων σύνθετες αεροπορικές αποστολές καλύπτοντας όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων (Επιθετικές και Αμυντικές, Συνδρομής σε Χερσαίες και Ναυτικές δυνάμεις, Αποστολές καταστολής/καταστροφής Αεράμυνας, Αναγνώρισης, Επιχειρήσεις Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων και Δυναμικής Στοχοποίησης, προστασίας Στόχων Υψηλής Αξίας και Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης) σε ένα δυναμικό και ρεαλιστικό περιβάλλον μάχης.

image94

 


σχετικα αρθρα