current views are: 66

29 Μαΐου 2023
Δημοσίευση13:58

Ταγίπ Ερντογάν: Ένας αήττητος ηγεμόνας που ετοιμάζεται να αδράξει τον «τουρκικό αιώνα» – Θα ορίσει διάδοχο;

«Ο άνθρωπος του λαού κέρδισε» γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες για τον Ερντογάν, μάλιστα αναλύουν το γεγονός αν θα ορίσει διάδοχο.

Δημοσίευση 13:58’

«Ο άνθρωπος του λαού κέρδισε» γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες για τον Ερντογάν, μάλιστα αναλύουν το γεγονός αν θα ορίσει διάδοχο.

Οι εκλογές στην Τουρκία τελείωσαν με τον Ταγίπ Ερντογάν να εκλέγεται πρωθυπουργός για 3η συνεχόμενη πενταετία τονίζοντας πως είναι απόλυτα έτοιμος να συνεχίσει να κρατά το πηδάλιο της χώρας για την επόμενη πενταετία.

Οι πολίτες μέσω της ψήφου τους, του έδωσαν την εντολή να συνεχίσει τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα στην Τουρκία, οι οποίες έχουν ενισχύσει τη θέση της ως περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης.

Από την άλλη πλευρά, ο αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έκανε λόγο για «τις πιο άδικες εκλογές των τελευταίων ετών», αλλά δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε το 47,9% των ψήφων έναντι του 52,1% του Ερντογάν, γεγονός που υποδεικνύει ένα βαθιά διχασμένο έθνος.

Η επόμενη πενταετία

Την ίδια ώρα, τα δύσκολα είναι μπροστά επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, καθώς στην τρίτη του προεδρική θητεία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να δρομολογήσει άμεσα λύσεις για τη ρευστότητα της τουρκικής οικονομίας και να επιχειρήσει να βρει μια δημοσιονομική ισορροπία, όταν ο κίνδυνος της επιστροφής του ΔΝΤ στη γειτονική χώρα είναι προ των πυλών.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος θα κληθεί να εξομαλύνει τη σχέση του με τη Δύση, καθώς την επομένη των εκλογών τον αναμένουν:

  • – η διεύρυνση του ΝΑΤΟ,
    – οι σχέσεις του με τη Ρωσία και την Κίνα και τις υπόλοιπες αναθεωρητικές δυνάμεις,
    – η διμερής σχέση Τουρκίας – ΕΕ και η νέα συμφωνία για την τελωνιακή ένωση
    – οι εύθραυστες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και
    – η ανάγκη “διαπιστευτηρίων” απέναντι σε ένα αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας του, για το οποίο τον εγκαλεί το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

«Ένας νέος τουρκικός αιώνας»

Σε κάθε περίπτωση, το αφήγημα του Ερντογάν κατάφερε να υπερκεράσει κάθε μορφή κριτικής και αποδοκιμασίας εναντίον του, καθώς» αυτά που λέει η κυβέρνηση έχουν αντίκτυπο στους ανθρώπους. Το βλέπεις να αντανακλάται στους πιο κοντινούς σου ανθρώπους, ακόμη και στην οικογένειά σου. Αν αυτό συνεχιστεί, τότε τι θα γίνει μετά; Καταλήγουμε να ζούμε πάντα σε επιφυλακή, πάντα σε ένταση, πάντα υπό φόβο», παρατηρούν Τούρκοι πολίτες.

Με την Τουρκική Δημοκρατία να συμπληρώνει φέτος έναν χρόνο ζωής με ιδρυτή της τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως κοσμική δημοκρατία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται έναν νέο «τουρκικό αιώνα». «Οι υποστηρικτές του λένε ότι θα προσφέρει περισσότερη ανάπτυξη και μια ισχυρότερη Τουρκία. Οι επικριτές του λένε ότι θα είναι λιγότερο Ατατούρκ, περισσότερος εξισλαμισμός και ένα πιο σκοτεινό μέλλον», καταλήγει το BBC, αν και όλοι συνηγορούν ότι οι προκλήσεις για τη γειτονική χώρα είναι μεγάλες και επείγουσες, το αμέσο επόμενο χρονικό διάστημα.

Συγχαρητήρια από τους Παγκόσμιους ηγέτες

Τα συγχαρητήρια φθάνουν από όλον τον κόσμο, έπειτα από τους ολονύκτιους πανηγυρισμούς των οπαδών του: ο Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη για πέντε χρόνια στην ηγεσία μιας χώρας ναρκοθετημένης και βαθιά διχασμένης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη την Κυριακή τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, μια εκλογική διαδικασία που ήταν από τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

«Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σε διμερή ζητήματα και σε κοινές παγκόσμιες προκλήσεις», έγραψε ο Μπάιντεν σε μήνυμά του στο Twitter.

Όλαφ Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Κυριακής για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία και τη Γερμανία “στενούς συμμάχους”, των οποίων οι “λαοί και οι οικονομίες είναι βαθιά συνδεδεμένοι”.

«Συγχαρητήρια στον πρόεδρο Ερντογάν. Μαζί, θέλουμε να προωθήσουμε την κοινή μας ατζέντα με νέα ώθηση», έγραψε ο καγκελάριος Σολτς στο συγχαρητήριο μήνυμα του στο Twitter.

Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συνεχάρη χθες Κυριακή τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του στο αξίωμα, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.

«Αδημονεί να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, χρησιμοποιώντας την ορθογραφία της ονομασίας της χώρας στα τουρκικά («Türkiye»).

«Ο άνθρωπος του λαού κέρδισε» γράφουν οι εφημερίδες οι πολίτες αντιδρούν

«Ο άνθρωπος του λαού κέρδισε», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Sabah, της μεγάλης κυκλοφορίας τουρκικής εφημερίδας στην οποία ξέρουν ότι μπορούν να υπολογίζουν ο Ερντογάν και το στρατόπεδό του.

Για τον Γκιουρσέλ Οζκιόκ, 55χρονο πωλητή φρουτοχυμών στην Αγκυρα, «όλα έγιναν όπως ήλπιζα, είναι ο άνθρωπος που χρειάζεται η χώρα μας».

«Είναι η βούληση του λαού», παραδέχεται ο Αζίζ Φατίχ Γκεμτζί, 23χρονος φοιτητής που, ωστόσο, ελπίζει ότι «η οικονομία θα πάει καλύτερα και η αγοραστική μας δύναμη θα βελτιωθεί».

Ομως, η επανεκλογή του τούρκου προέδρου, που εξασφάλισε 52,2% των ψήφων, προκαλεί σύγχυση σε ένα τμήμα του πληθυσμού.

«Δεν έχω πια καμία ελπίδα, ελπίζω να φύγω στο εξωτερικό μόλις μπορέσω», έλεγε σήμερα ο Κερέμ, μαθητευόμενος μηχανικός 20 ετών, που δεν δίνει το όνομά του.

Η εκλογική επιτροπή θα ανακοινώσει τα οριστικά αποτελέσματα «σήμερα ή αύριο», σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η τελετή της ορκωμοσίας του προέδρου και του κοινοβουλίου, το οποίο εξελέγη στις 14 Μαΐου, θα γίνει μάλλον αύριο.

Μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες ενθουσιασμένους οπαδούς που τον περίμεναν επί ώρες μπροστά στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα ο επανεκλεγείς πρόεδρος υποσχέθηκε τα μεσάνυχτα ταχεία υποχώρηση του πληθωρισμού που υπονομεύει την καθημερινή ζωή των Τούρκων και βρίσκεται σήμερα στο 40% σε ετήσια βάση.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορούμε να λύσουμε όταν ο δεσμός ανάμεσά μας είναι τόσο δυνατός», είπε.

Στον απόηχο των εκλογών – «Κρεμάστε τον»

«Κανείς δεν ηττήθηκε απόψε, είμαστε 85 εκατομμύρια νικητές», είπε ο Ερντογάν , αφού τραγούδησε μαζί με το πλήθος και προκάλεσε το γιουχάισμα των ηγετών της αντιπολίτευσης, ιδίως του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του ηγέτη του CHP και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

«Κρεμάστε τον», φώναζε το πλήθος εν μέσω των σημαιών του υπερεθνικιστικού MHP , συμμάχου του Ερντογάν, η παραστρατιωτική πτέρυγα του οποίου, οι Γκρίζοι Λύκοι, κατηγορείται για σειρά δολοφονιών πολιτικών αντιπάλων.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει, παρά την σοβούσα οικονομική κρίση, την διατήρηση της ετερόδοξης νομισματικής του πολιτικής που συνίσταται, σε πείσμα των κλασικών οικονομικών θεωριών, στην συνεχή μείωση των επιτοκίων και την εκτόξευση, κατά συνέπεια, του πληθωρισμού. Ο Ερντογάν έχει αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να εφαρμόσει την πολιτική αυτή, εν μέσω συνεχούς αντικατάστασης των διοικητών της.

Ωστόσο, ούτε το χρηματιστήριο, ούτε η λίρα, που βρίσκεται ήδη καταβαραθρωμένη σε επίπεδο κάτω των 20 λιρών ανά δολάριο, δεν αντέδρασαν σήμερα το πρωί στην επανεκλογή του, σαν να ήταν προ πολλού αναμενόμενη.

Πληροφορίες ήθελαν τον σουλτάνο της Αγκυρας να σχεδιάζει να γιορτάσει την νίκη του (και την νίκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εδώ και 570 χρόνια), σήμερα κατά την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453, με προσευχή στην Αγία Σοφία, την οποία μετέτρεψε από μουσείο σε τζαμί τον Ιούλιο 2020.

Ωστόσο, η τέλεση αυτής της προσευχής δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί: Ο 69χρονος Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε χθες την νύχτα στην Αγκυρα και στο πρόσωπό του ήταν ζωγραφισμένη η εξάντληση από μία φρενήρη προεκλογική εκστρατεία που τον ήθελε να οργώνει την Τουρκία κάνοντας μέχρι και τρεις συγκεντρώσεις ημερησίως και τα βράδια να μονοπωλεί με την παρουσία του τα μέσα ενημέρωσης με ατελείωτες συνεντεύξεις.

Ιμάμογλου ο εκλεκτός της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) καλεί σήμερα σε συγκέντρωση των υποστηρικτών του. «Μην ανησυχείτε, όλα ξαναξεκινούν από το μηδέν», είπε ο άνθρωπος που είναι πιθανόν να είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του 2028.

Πότε θα ορίσει διάδοχο

Μιλώντας για το μετά της εκλογικής του νίκης και εξηγώντας την πολιτική του σουλτάνου, ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Χρήστος Τεάζης, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» δηλώνει: «Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε είναι ότι επειδή τα τελευταία 20 χρόνια ο Ερντογάν έχει αλλάξει επικοινωνία -και ειδικότερα έχει εκκοσμικεύσει και “αμερικανοποιήσει” το Ισλάμ- όλη αυτή την εκκοσμίκευση και τον μετασχηματισμό πρέπει να το αποτυπώσει στο νέο Σύνταγμα».

«Οπότε θεωρώ ότι από τον Οκτώβριο που θα ξεκινήσει και η νέα κοινοβουλευτική περίοδος το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το νέο Σύνταγμα», τονίζει και εξηγεί: «Θα πρέπει να κηρύξει τη Βουλή ως συντακτική και να αλλάξει τα πρώτα τέσσερα άρθρα του Συντάγματος που είναι η κορωνίδα της παλαιάς Τουρκίας, δηλαδή το όραμα του Μουσταφά Κεμάλ».

Δικομματικό σύστημα σαν αυτό των ΗΠΑ

Οπότε θα κάνει από την προεδρευόμενη δημοκρατία, αμερικάνικου τύπου προεδρική δημοκρατία, θα βγάλει την κοσμικότητα του γαλλικού τύπου που ήταν κυρίαρχη προ του Ερντογάν και θα βάλει τον αμερικάνικο σινγκιουλαρισμό και ως κορωνίδα αυτών των αλλαγών θα είναι το δικομματικό σύστημα, όπως είναι στις ΗΠΑ οι Δημοκράτες και οι Ρεπουμπλικάνοι, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Στη Βουλή με το που ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το νέο Σύνταγμα, λέει ο ίδιος, θα γίνουν πολλές μετατοπίσεις κομμάτων δηλαδή με το που θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα τέσσερα πρώτα άρθρα μπορεί 20-30 βουλευτές από το κόμμα των «Γκρίζων Λύκων» να πούνε ότι «εμάς δεν μας εκφράζει το νέο Σύνταγμα» οπότε θα πάνε στην «άλλη πλευρά».

Ή, όπως λέει μπορεί 40-50 Κούρδοι να πούνε «ναι μας εκφράζει» και να ενσωματωθούν στα δύο μεγάλα κόμματα. Άλλωστε, προσθέτει, «δεν υπάρχουν πλέον μικρά κόμματα στην Τουρκία, όλα έχουν απορροφηθεί από τους δύο μεγάλους σχηματισμούς».

Ο Ερντογάν είναι πιο κοντά προς την Αμερική, σε αντίθεση με την παλιά Τουρκία που ήταν πιο κοντά στη Δύση, υπογράμμισε μετά και διευκρίνισε: «Ο Ερντογάν θα ορίσει διάδοχό του προς τη μέση της θητείας» του γιατί «δεν μπορεί πλέον να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για μία ομαλή μετάβαση της εξουσίας». Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτός που θεωρεί πως θα παίξει ρόλο μετά τον Ερντογάν θα είναι ο Νουμάν Κουρτουλμούς».

Ο Ερντογάν θα επιλέξει μόνος του πότε θα φύγει

Από την πλευρά της και η ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, μιλάει για μία «βελούδινη μετάβαση εξουσίας».

Όπως εξηγεί, ο Ερντογάν έτσι και αλλιώς και οργανικά ίσως να μην αντέξει άλλα πέντε χρόνια, αλλά το κυριότερο είναι πως θέλει να φύγει όταν εκείνος το ορίσει. Δεν θέλει να φύγει ούτε από αποτέλεσμα εκλογών, για λόγους κύρους.

Έτσι, θα επιλέξει ο ίδιος το πότε θα φύγει και ποιον θα ορίσει διάδοχο. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, επειδή στην Τουρκία αλλάζουν άρδην πολλά πράγματα, δεν μπορεί εύκολα να γίνει εκτίμηση για το ποιο θα είναι αυτό το πρόσωπο, καθώς μπορεί να αναδειχθούν άλλες δυνάμεις μέσα ή και έξω από το κόμμα του Ερντογάν.

 


σχετικα αρθρα