current views are: 20

19 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσίευση15:24

Τέλος εποχής στη Βρετανία: Το «ύστατο χαίρε» στη Βασίλισσα Ελισάβετ – Στη βασιλική κρύπτη του Ουίνδσορ η σορός της

Στραμμένα στη Βρετανία ήταν τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη εν όψει τη κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Δημοσίευση 15:24’

Στραμμένα στη Βρετανία ήταν τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη εν όψει τη κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Στην τελευταία της κατοικία αναπαύεται η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας.

Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη.

Το φέρετρο της βασίλισσας συνόδευσαν μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Πάντως η πομπή είναι μικρότερη σε κλίμακα απ’ αυτή στο Λονδίνο.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπήκαν στην πομπή στις 17:40. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται και οι πρίγκιπες Τζορτζ και Σάρλοτ. Η πομπή θα οδηγηθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου θα τελεστεί λειτουργία.

Το φέρετρο μεταφέρθηκε από τον κιλλίβαντα στη νεκροφόρα έξω από την αψίδα του Ουέλινγκτον. Η πομπή που ξεκίνησε από το Αββαείο του Γουεστμίνστερ ήταν μεγαλειώδης.

Μεγαλειώδης ήταν η πομπή που συνοδεύει το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ από το Αββαείο του Γουεστμίνστερ στην αψίδα του Ουέλινγκτον, όπου βρίσκονται παραταγμένες στρατιωτικές μονάδες.

Η σορός πέρασε μπροστά από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου το προσωπικό της βασίλισσας παραταγμένο απηύθυνε το «ύστατο χαίρε» σε κλίμα συγκίνησης.

Με τον εθνικό ύμνο «God save the King» ολοκληρώθηκε η τελετή της εξόδιος ακολουθίας της βασίλισσας Ελισάβετ που ξεκίνησε στις 13:00 (ώρα Ελλάδος, τοπική ώρα 11:00), στο Αββαείο του Γουέστμινστερ. Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε με πομπή από το Γουεστμίνστερ Χολ, που εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα. Αγημα 142 ναυτών έσυραν τον κιλλίβαντα με το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο συνόδευσαν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Στις 13:57 ώρα Ελλάδος (τοπική ώρα 11:57) κηρύχθηκε δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά τον εθνικό ύμνο, ακούστηκε ο ήχος της γκάιντας και στη συνέχεια θα γίνει πομπή προς την Αψίδα του Ουέλινγκτον.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ανάγνωσε το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο από την Αγία Γραφή: «Μην αφήνετε την καρδιά σας να να μπλεχτεί: πιστεύετε στον Θεό, πιστεύετε και σε εμένα».

Περίπου μισή ώρα πριν την έναρξη της τελετής, είχαν φτάσει στο Αβαείο του Γουέστμινστερ η Καμίλα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας και τα παιδιά της, ο πρίγκιπας Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σάρλοτ, ενώ, αρκετά νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι αφίξεις ξένων αξιωματούχων όπως ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν, το ζεύγος Τζο και Τζιλ Μπάιντεν και ο Τζάστιν Τριντό.

Είχαν προηγηθεί φυσικά οι αφίξεις ξένων αξιωματούχων όπως ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν, το ζεύγος Τζο και Τζιλ Μπάιντεν και ο Τζάστιν Τριντό. Στις 12.10 εισήλθαν στο αβαείο οι πρώην πρωθυπουργοί Μπόρις Τζόνσον, Ντέιβιντ Κάμερον και Τερέζα Μέι. Η σημερινή πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας είχε φτάσει αρκετά νωρίτερα, στις 11:31, περίπου την ίδια ώρα με τους γονείς της Κέιτ Μίντλετον και τον γιο της Καμίλα.

Στις 12.10 εισήλθαν στο αβαείο οι πρώην πρωθυπουργοί Μπόρις Τζόνσον, Ντέιβιντ Κάμερον και Τερέζα Μέι. Η σημερινή πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας είχε φτάσει αρκετά νωρίτερα, στις 11:31, περίπου την ίδια ώρα με τους γονείς της Κέιτ Μίντλετον και τον γιο της Καμίλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προσκεκλημένων καταφθάνει με πούλμαν, με εξαίρεση τον Τζο Μπάιντεν, που έλαβε άδεια για να χρησιμοποιήσει την τεθωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα του, και μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι «είχε κολλήσει» στην κίνηση καθ’ οδόν προς το αβαείο. Ευτυχώς, το «The Beast» κατάφερε να ξεκολλήσει και να μεταφέρει έγκαιρα το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ στην κηδεία.

Overseas Heads of State are arriving at Westminster Abbey.

They arrived together by coach.

Foreign royalty will be amongst the last to arrive before the Processions. pic.twitter.com/g041i09uBe

Εβδομήντα χρόνια μετά την τελευταία κηδεία μονάρχη (η τελευταία πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1952) η Βρετανία θα αποχαιρετήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ σε μια τελετή η οποία φέρει το «αποτύπωμά» της όπως φαίνεται στο επίσημο πρόγραμμα της τελετής στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν την έναρξή της.

Ο ήχος της σκωτσέζικης γκάιντας και των ιρλανδικών κρουστών συνόδευσαν τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ στο τελευταίο της ταξίδι.

Τις τελευταίες μέρες οι πρόβες γίνονταν μέρα και νύχτα. «Οι στρατιωτικοί κάνουν πρόβες ακόμα και μέσα στη νύχτα καθώς προετοιμάζονται για την αυριανή κηδεία της βασίλισσας. Περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες συμμετέχουν σε αυτό που θα καταγραφεί πιθανόν ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των αρχών του 21ου αιώνα», λέει στο δελτίο του το BBC.

142 ναύτες τράβηξαν με σχοινιά τον κιλλίβαντα στην αργή πορεία μέχρι το αββαείο του Ουέστμινστερ, όπως έγινε για πρώτη φορά το 1901 στην κηδεία της βασίλισσας Βικτωρίας και στην κηδεία του πατέρα της Ελισάβετ, του Γεωργίου του 5ου το 1952.

Ακολούθησανν πεζή ο βασιλιάς Κάρολος και οι γιοι του Ουίλιαμ και Χάρι. Καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής θα βρίσκονται παραταγμένοι ναύτες και πεζοναύτες.

Στην εξόδιο ακολουθία στην οποία έδωσαν το «παρών» 2.000 καλεσμένοι, από την οικογένεια της βασίλισσας Ελισάβετ μέχρι αρχηγούς κρατών αλλά και τα δισέγγονά της, ο πρίγκιπας Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σάρλοτ, ακούστηκαν ύμνοι και προσευχές που είχε διαλέξει η 96χρονη μονάρχης με αρκετές αναφορές και στην παιδική της ηλικία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το The Monet του William Henry Harris το οποίο θα εκτελεστεί προς τιμήν του συνθέτη που έμαθε στη βασίλισσα Ελισάβετ να παίζει το πιάνο. Πριν την έναρξη της τελετής στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ η καμπάνα χτύπησε 96 φορές, μια για κάθε έτος ζωής της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μεταξύ των ανθρώπων που προσκύνησαν το φέρετρο της βασίλισσας της Βρετανίας ήταν και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Αυστραλός ομόλογός του Άντονι Αλμπανέζι καθώς και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

12.000 αστυνομικοί και 10.000 στελέχη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβαν μέρος στη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας στην ιστορία της χώρας για την οποία ετοιμάζονται για πολλά χρόνια.

Κανονιοβολισμοί σήμαναν το τέλος της τελετής στο Westminster. Θα ακολουθήσει σιγή δύο λεπτών και εκτέλεση του βρετανικού ύμνου από σκωτσέζικη γκάιντα.

Στην μαρμάρινη επιγραφή της θα αναγράφεται «Ελισάβετ η Β’ 1926 – 2022».


σχετικα αρθρα