current views are: 254

15 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση04:31

Τέμπη: Σε απολογία οι τρεις νέοι κατηγορούμενοι – Τι θα υποστηρίξουν ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή

Σύμφωνα με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας Απόστολο Τζαμαλή κατηγορούνται για 4 αδικήματα

Δημοσίευση 04:31’
Τέμπη

Σύμφωνα με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας Απόστολο Τζαμαλή κατηγορούνται για 4 αδικήματα

Με κλήσεις από τον Εφέτη Ανακριτή καλούνται σε απολογία για την τραγωδία στα Τέμπη οι τρεις νέοι κατηγορούμενοι.

O επιθεωρητής Λάρισας Δ.Ν  και οι δύο απογευματινοί σταθμάρχες  που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του προφυλακισμένου συναδέλφου τους  τον άφησαν μόνο του φεύγοντας από τη θέση τους .

Σύμφωνα με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας Απόστολο Τζαμαλή κατηγορούνται για 4 αδικήματα

-Διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών μέσων σταθερής τροχιάς

-Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή

-Βαριά σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή  από υπόχρεο λόγω του επαγγέλματός του να καταβάλλει ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια

– Απλή σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο λόγω του επαγγέλματος του να καταβάλλει ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η απολογία τους αναμένεται την Παρασκευή αλλά θεωρείται βέβαιο ότι οι δικηγόροι τους θα ζητήσουν προθεσμία για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να λάβουν γνώση της δικογραφίας.

Ο Επιθεωρητής Λάρισας

Ο Δ.Ν ,προιστάμενος των σταθμαρχών  έχει δώσει ήδη τρεις καταθέσεις στις αρχές .Οι δύο πρώτες την 1η Μαρτίου  στην αστυνομία και η τρίτη κατάθεση δόθηκε στην ανακρίτρια όπου παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις 3 Μαρτίου .Έχει τεθεί ήδη σε αργία ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα δήλωνε ότι εκείνος είχε τοποθετήσει τρεις σταθμάρχες στο σταθμό Λάρισας μέχρι τις 23:00 με δεδομένο επίσης ότι η μοιραία αμαξοστοιχία θα έφθανε πριν από τις 23:00 .Ρίχνει ευθύνες τόσο στον Β.Σ κατηγορούμενο σταθμάρχη όσο και στο νεκρό μηχανοδηγό .

«Πολλαπλά λάθη, εγκατάλειψη θέσεων εν ώρα υπηρεσίας από δύο σταθμάρχες και η μη συνακόλουθη τήρηση του ωραρίου, η μη έγκαιρη και επιβεβλημένη ενημέρωση εκ μέρους των απολειπομένων μηχανοδηγών περί της εισόδου στη γραμμή καθόδου με την παράλληλη μη ενημέρωσή τους με τον οιονδήποτε τρόπο από τον αρμόδιο σταθμάρχη, σε συνδυασμό με την ολιγωρία ως προς την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης και των έργων σηματοδότησης, συνθέτουν το σκηνικό του τραγικού δυστυχήματος»

Επιπλέον ο επιθεωρητής θα ισχυριστεί  ότι το πρόγραμμα των βαρδιών το έστελνε για έγκριση  στη  Διεύθυνση Κυκλοφορίας ενώ θα επαναλάβει τι του είπε ο προφυλακισμένος σταθμάρχης μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

«Βρήκα τον Β.Σ σε κακή ψυχολογική κατάσταση και μου ανέφερε : «Προϊστάμενε η αμαξοστοιχία ήρθε 23:02 και έφυγε 23:04 και του έδωσα αναχώρηση μέσω ραδιοτηλεφώνου ,ότι έχει γραμμή ελεύθερη μέχρι το σταθμό Νέων Πόρων. Δεν αντιλήφθηκα ότι η αμαξοστοιχία εισήλθε στη γραμμή καθόδου ενώ έπρεπε να πάει στη γραμμή ανόδου και αυτό γιατί δεν έκανα χειρισμό της αιχμής 118. Ο λόγος ήταν ότι πριν λίγα λεπτά είχε αφιχθεί στο Σταθμό Λάρισας η αμαξοστοιχία 2597 που εκτελεί δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα». Ρώτησα τότε το Σταθμάρχη εάν είχε επιδώσει υπόδειγμα 1001 δελτίου ειδοποίησης που αναφέρει ότι η αμαξοστοιχία κινείται αντίθετα σε μονή γραμμή καθόδου μεταξύ Λάρισας -Νέων Πόρων.Αυτός απάντησε :

«Δεν έκδωσα 1001 όπως θα έπρεπε να αναζητήσουν οι μηχανοδηγοί της αμαξοστοιχίας γιατί κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση μεταξύ Λάρισας -Νέων Πόρων. Δεν μου ζήτησαν υπόδειγμα 1001 και με αριθμό τηλεγραφήματος 47 ανέφερα στους δύο μηχανοδηγούς της επιβατικής 62, ότι έχουν γραμμή ελεύθερη μέχρι το σταθμό των Νέων Πόρων χωρίς να προσδιορίσω σε ποια γραμμή κινείται η αμαξοστοιχία 62.»

Αξίζει να σημειώσω ότι αν ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας 62 κατά την ώρα αναχώρησης από το Σταθμό Λάρισας έκανε εκφώνηση μέσω ραδιοτηλεφώνου, ότι κινούνταν μεταξύ σταθμών Λάρισας και Νέων Πόρων σε μονή γραμμή καθόδου αντίθετα, όπως και όφειλε να εκφωνήσει ίσως να μπορούσε να αποφευχθεί το ατύχημα.

Οι δύο απογευματινοί σταθμάρχες

Ο αρχαιότερος σταθμάρχης Π.Κ θα πρέπει να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα:

-Τι ώρα έφυγε από το σταθμαρχείο;

-Ποιος έσβησε με μπλάνκο τη βάρδια στο βιβλίο παράδοσης παραλαβής μετά τη σύγκρουση των τρένων;

-Γατί άφησε μόνο του έναν άπειρο σταθμάρχη να χειριστεί τα δρομολόγια ;

Η κατάθεση του σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλων Γιώργου Ζήντρου τον «καίει»

« Όταν αναχώρησε το τρένο από τον Παλαιοφάρσαλο, μίλησα με τον σταθμάρχη Λάρισας, Β.Σ..Είναι  άπειρος και υπάρχει μία δυσκολία στη συνεργασία όταν υπάρχουν ανωμαλίες στην κυκλοφορία. Αφού μίλησα μαζί του , μετά από λίγο κάλεσα τον Κ.Π στο κινητό του περί ώρα 22:45 ‘και τον ρώτησα που βρίσκεται και μου απάντησε ότι είχε φύγει. Και τον ρώτησα γιατί έφυγε και μου απάντησε «πόσο να καθίσω; Αυτόν θα φυλάω;

Ο δεύτερος απογευματινός σταθμάρχης Π.Χ ,θα επιμείνει στους ισχυρισμούς του ότι  ολοκλήρωσε κανονικά τη βάρδια του στις 22:00  καθώς δεν μπορεί να κάνει υπερωρίες γιατί είναι με μπλοκάκι .

Το ερώτημα είναι γιατί αν δεν κάνουν υπερωρίες εμφανίζονται στις μηνιαίες βάρδιες μέχρι τις 23:00 ;

Οι απαντήσεις θα δοθούν στον Εφέτη Ανακριτή και όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι στο newpost «οι απολογίες των κατηγορουμένων θα φέρνουν νέους κατηγορούμενους .»


σχετικα αρθρα