current views are: 115

20 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση07:01

Τέμπη: Τέσσερα καταγραφικά δίνουν απαντήσεις για τα τελευταία λεπτά πριν τη σύγκρουση – Έγγραφα ντοκουμέντα από το σταθμαρχείο της Λάρισας

Το βιβλίο παράδοσης παραλαβής στο σταθμαρχείο Λάρισας 

Δημοσίευση 07:01’
Τέμπη

Το βιβλίο παράδοσης παραλαβής στο σταθμαρχείο Λάρισας 

Στις 4 Μαρτίου ,τέσσερις  ημέρες μετά τη μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη οι αρχές εντοπίζουν στα συντρίμμια της εμπορικής αμαξοστοιχίας τους καταγραφείς.

Πρόκειται για δύο  καταγραφικά  τύπου TELOC 2510 μάρκας Hasler τα οποία βρίσκονταν στην καμπίνα του μηχανοδηγού ενώ κατασχέθηκαν επιπλέον τρεις κεραίες του συστήματος ETCS οι οποίες βρίσκονταν στο κάτω μέρος της μηχανής  καθώς και μία οθόνη που βρίσκονταν στην καμπίνα του μηχανοδηγού.

Καταγραφικά εντοπίστηκαν  και κατασχέθηκαν και από την επιβατική αμαξοστοιχία. Οι αρχές κοντά στο βαγόνι τρία εντόπισαν και άλλα στοιχεία τα οποία θα δώσουν μετά την ανάλυσή τους τα στοιχεία για το τι έγινε λίγο πριν την τραγωδία: 

  1. Ένα  κοντέρ μάρκας HASLER καταγραφής χιλιομέτρων με καταγραφή 90 περίπου χιλιόμετρα
  2. Ένα πορτοκαλί κουτί data recorder 
  3. Μία πράσινη ηλεκτρονική πλακέτα ,ενώ ανάμεσα στις δύο γραμμές εντόπισαν έναν πίνακα με έντεκα θέσεις κλειδιών και έξι πράσινα κλειδιά.

Κάθε ανάλυση σε αυτή την τραγωδία, κάθε στοιχείο έχει σημασία για την ανακριτική αρχή που διερευνά τα αίτια της σύγκρουσης.

5823147

 «Είδαν τελευταία στιγμή ο ένας τον άλλον»

Σταθμάρχες της περιοχής αποκάλυψαν στο newpost  ότι οι μηχανοδηγοί των τρένων είδαν τελευταία στιγμή ο ένας τον άλλον  και δεν είχαν περιθώριο αντίδρασης.

Όταν ο μηχανοδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας βγήκε από τη στροφή κινούμενος στη γραμμή καθόδου είδε απέναντί του σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων  την επιβατική αμαξοστοιχία.

Η σύγκρουση έγινε δευτερόλεπτα μετά  στις 23:23 .Οι καταγραφείς θα δείξουν  καρέ καρέ τι ειπώθηκε εκείνα τα τελευταία λεπτά .Αν οι μηχανοδηγοί προσπάθησαν έστω και το τελευταίο λεπτό να  αντιδράσουν.  Ότι και να έκαναν όμως όπως επισημαίνουν οι σταθμάρχες δεν  θα ήταν αρκετό καθώς ήταν ήδη πολύ κοντά ο ένας στον άλλο .

Το βιβλίο παράδοσης παραλαβής στο σταθμαρχείο Λάρισας 

Μετά τη διόρθωση με το μπλάνκο  στην απογευματινή βάρδια της μοιραίας ημέρας ,οι αρχές περνούν από κόσκινο  το βιβλίο παράδοσης παραλαβής στο σταθμαρχείο της Λάρισας .Τα στοιχεία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποκαλύπτουν τον τρόπο που εργάζονταν. Σπάνια αναγραφόταν η ώρα παράδοσης και παραλαβής  ενώ  υπήρχαν ημέρες που ο ένας από τους δύο σταθμάρχες δεν  υπέγραφε καν.

Έγγραφα ντοκουμέντα

Το newpost  φέρνει στο φως ενδεικτικά κάποιες ημέρες όπως έχουν αποτυπωθεί στο βιβλίο παράδοσης παραλαβής.

14 13 12 11

Στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου  οι δύο σταθμάρχες αλλάζουν βάρδια αλλά δεν γράφουν τις ώρες. Στις 7 Σεπτεμβρίου ο ένας από τους δύο σταθμάρχες μάλιστα δεν υπογράφει καν

Παρόμοια εικόνα και την 1η Οκτωβρίου αλλά και στις 4 Νοεμβρίου.

Οι υπογραφές δεν μπαίνουν πάντα ενώ   για αναγραφή ωραρίου ούτε λόγος.

Τον Δεκέμβριο δύο ημέρες βαρδιών «στριμώχνονται»  σε ένα χαρτί  στο βιβλίο καθυστερήσεων όπως  είναι  ο τίτλος  του βιβλίου παράδοσης παραλαβής

Ελάχιστες φορές γράφουν ωράριο όπως στις  8 Σεπτεμβρίου  2022 όπου  ο απογευματινός παραδίδει στον νυχτερινό αναγράφοντας τις ώρες : 14:00 -23 :00 .

312

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: 

Ήταν υποχρεωμένοι να αναγράφουν  το ωράριο με δεδομένο ότι δεν έχουν σύστημα με το οποίο να «χτυπούν»  κάρτα;

Η απάντηση που λάβαμε ήταν: όχι

Ποιος έκανε τον έλεγχο αν ήταν στη θέση τους;

Κανείς, είπαν σταθμάρχες στο Newpost 

Μόνο αν γίνονταν αιφνιδιαστικός έλεγχος. Την εποχή που όλα είναι σε ηλεκτρονική μορφή στο σταθμαρχείο της Λάρισας ,τον τρίτο μεγαλύτερο σταθμό της χώρας ,οι παραδόσεις παραλαβές γράφονταν στο… χέρι. Τα όσα τεχνικά θέματα ανέφεραν μέσα σε αυτό το βιβλίο ήταν χειρόγραφα και κανείς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει αν καταχωρούνταν και κάπου ηλεκτρονικά .

Η προχειρότητα έδωσε τη δυνατότητα σε ένα άτομο – το οποίο και θα εντοπιστεί από τον Εφέτη Ανακριτή – να διορθώσει με μπλάνκο την ώρα παράδοσης στον νυχτερινό μοιραίο σταθμάρχη .Αν η καταχώριση γινόταν ηλεκτρονικά δεν θα μπορούσε να παωρέμβει. Όποιος το έκανε θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της πλαστρογραφίας.


σχετικα αρθρα