current views are: 109

25 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση22:38

The Last of Us: Η δυστοπία και η αλήθεια για τους μήκητες Cordyceps – Θα μπορούσαν οι άνθρωποι να γίνουν ζόμπι;

Το The Last of Us θέτει μια θεωρία ότι αν οι μύκητες εξελίχθηκαν ώστε να αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τότε θα μπορούσαν να μολύνουν τους ανθρώπους

Δημοσίευση 22:38’
The Last of us

Το The Last of Us θέτει μια θεωρία ότι αν οι μύκητες εξελίχθηκαν ώστε να αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τότε θα μπορούσαν να μολύνουν τους ανθρώπους

Θα μπορούσε ο φανταστικός κόσμος του The Last of us να γίνει μία κανονική δυστοπία; Θα μπορούσε ένα τέτοιο σενάριο να συμβεί μια μέρα;

Αυτά τα ερωτήματα δημιουργούνται μετά τον συναγερμό που σήμανε από το CDC για την εξάπλωση του μύκητα Candida auris που μπορεί να αποβεί μοιραίος εάν προσβάλει ασθενή με ήδη επιβαρυμένη κατάσταση υγείας, ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κάνουν πλέον λόγο για δραματική αύξηση των περιστατικών.

To πραγματικό The Last of us

Οι Cordyceps είναι μύκητες που μπορούν να πάρουν τον έλεγχο των εντόμων και να τα μετατρέψουν σε ζόμπι. Αυτό συμβαίνει όταν ένα σπόριο προσγειώνεται στο έντομο και ριζώνει στους μύες του. Τα σπόρια στη συνέχεια ελέγχουν το έντομο και το μεταφέρουν σε μια νέα θέση όπου μπορεί να αναπαραχθεί. Το έντομο πεθαίνει, περισσότερα μολύνονται και ο κύκλος συνεχίζεται. Και στο The Last of Us, αυτά τα Cordyceps μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους παράγοντας τερατουργήματα με κεφάλι μανιταριού, γνωστά ως clickers.

Τι θα γινόταν αν η τηλεοπτική σειρά γινόταν πραγματικότητα;

Στην ουσία η άκρως δημοφιλής σειρά πηγαίνει τους μύκητες Cordyceps ένα βήμα παραπέρα εξηγώντας ότι πλέον έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν και να ελέγχουν ακόμα κι ανθρώπους, πέρα από έντομα. Αυτό αναμένεται να φέρει πλήρη κοινωνική κατάρρευση, ενώ οι προμήθειες όπως τροφή και νερό θα βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών.

Οπότε, πώς θα το ξεπεράσετε αυτό; Αν ζούσαμε σε έναν κόσμο όπου τα σπόρια που γεννιούνται από τον αέρα θα μπορούσαν να μας μολύνουν, οι πόλεις θα γίνονταν τα πιο επικίνδυνα μέρη που μπορείς να βρίσκεσαι.

Πώς θα επιβίωναμε;

Οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους μία μάσκα αερίου, επειδή οι σήραγγες του μετρό, οι υπόγειες διαδρομές και τα συστήματα αποχέτευσης θα γίνονταν γρήγορα ένα έδαφος αναπαραγωγής για τους μολυσμένους. Όσοι βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές ή μικρές πόλεις θα είχαν τις καλύτερες πιθανότητες, καθώς θα ήταν πιο μακριά από το σημείο μηδέν και θα μπορούσαν να αντιδράσουν για να προστατευτούν. Και αυτό προϋποθέτει ότι ο τρόπος μόλυνσης είναι μέσω των σπορίων, αλλά ακόμη και αν πρόκειται για έλικες όπως βλέπουμε στη σειρά, θα ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες.

Ποιες περιοχές του πλανήτη δεν κινδυνεύουν

Αν βρίσκεστε σε μια πιο κρύα περιοχή όπως η Αρκτική, θα είστε τυχεροί. Τα σπόρια δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν ή να επιβιώσουν λόγω του κρύου καιρού. Εδώ είναι που θα είχατε τις περισσότερες πιθανότητες να αποκαταστήσετε έναν πολιτισμό. Ωστόσο, ο μόνος εχθρός σε αυτόν τον κόσμο δεν θα ήταν μόνο ο μύκητας. Στον άνομο κόσμο του Last of Us, οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να εμπιστεύονται τυφλά.

Φοβού τους ανθρώπους

Οι κανίβαλοι και οι επιδρομείς θα μπορούσαν να περιμένουν να εκμεταλλευτούν για να κλέψουν τους πόρους. . Οι επιζώντες θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν κάποιο είδος δικτύου επικοινωνίας για να βρουν ο ένας τον άλλον, καθώς η καλύτερη ευκαιρία να πολεμήσουμε μια ορδή μολυσμένων, καθώς και να συγκεντρώσουμε τροφή και πόρους, είναι να σχηματίσουμε ομάδες.

Μικρά, οχυρωμένα χωριά μπορεί να ανεγερθούν με την πάροδο του χρόνου, θυμίζοντας κάποια μορφή πολιτισμού, αλλά ποτέ δεν θα είναι όπως ήταν. Και αυτό υποθέτοντας ότι καταφέρατε να φτάσετε ως εδώ χωρίς να μολυνθείτε. Αλλά τι γίνεται αν τύχει να αναπνεύσετε αυτά τα σπόρια;

Τα συμπτώματα μετά τη μόλυνση

Είναι πιθανό ότι καθώς ο μύκητας επιτίθεται στο σώμα, ο άνθρωπος αρχίζει να αισθάνεται κάποια συμπτώματα που πιθανώς έχει αισθανθεί και στο παρελθόν. Ο πυρετός, ο κοιλιακός πόνος, η αδυναμία και ο εμετός είναι όλες πιθανές συνέπειες. Μπορεί επίσης να παρατηρήσει ότι παθαίνει κατάθλιψη, καθώς το Cordyceps θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα ντοπαμίνης.

Πώς ο μύκητας θα πάρει τον έλεγχο του μυαλού και του σώματος

Όσο περνάει ο καιρός, ο μύκητας θα αρχίσει να καταλαμβάνει το νευρικό σύστημα. Αλλά αυτό δεν θα συνέβαινε μέσα σε λίγες ώρες. Δεδομένου ότι είμαστε πολύ μεγαλύτεροι από ένα έντομο, θα χρειαστούν μήνες για να αναλάβει πλήρως ο Cordyceps. Καθώς αυτό συμβαίνει, ο μύκητας θα αναπτυσσόταν σε όλα τα χέρια και τα πόδια . Όταν εξαπλωθεί αρκετά μακριά στο σώμα , μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχό μετακινώντας αργά τα άκρα σύμφωνα με τη θέλησή του. Μπορείτε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να το πολεμήσετε, αλλά όταν είναι μέσα σας, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Ο εγκέφαλός σου θα εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά δεν θα έχεις τον έλεγχο του τι θα κάνεις με αυτόν. Εξάλλου, ο πρωταρχικός σκοπός του Cordyceps είναι να εξαπλωθεί όσο περισσότερο μπορεί.

Και για να το κάνει αυτό, θα παγιδεύσει το ανθρώπινο σώμα μέσα σε έναν κλειστό χώρο, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί, να εξαπλωθεί και να απελευθερώσει περισσότερα από τα σπόρια του, ελπίζοντας να μολύνει άλλους. Μετά από μερικές εβδομάδες, ο μολυσμένος άνθρωπος θα πεθάνει σε εκείνο το σημείο. Όπως το Shambler του Last of Us. Και μόλις ο άνθρωπος πεθάνει, ο μύκητας Cordyceps μπορεί να συνεχίσει να εξαπλώνεται, μετατρέποντάς σε σε αυτό που είναι γνωστό ως καρποφόρο σώμα.

Τότε είναι που τα σπόρια και οι μύκητες θα αρχίσουν να βγαίνουν από από το σώμα. Βγαίνουν από παντού όπου δεν υπάρχει σκληρό οστό που να εμποδίζει το δρόμο τους.

Το The Last of Us θέτει μια θεωρία ότι αν οι μύκητες εξελίχθηκαν ώστε να αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τότε θα μπορούσαν να μολύνουν τους ανθρώπους. Και στη σειρά, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Αλλά πόσο πιθανό είναι αυτό; Αυτή τη στιγμή, οι μύκητες Cordyceps χρειάζονται μια θερμοκρασία μεταξύ 20 και 30 °C (68-86 °F) για να επιβιώσουν. Ευτυχώς για όλους, η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι πιο κοντά στους 37 °C (98 °F), πράγμα που σημαίνει ότι ο Cordyceps δεν θα μπορούσε να αντέξει τη θερμότητα του σώματος.

Τι θα γινόταν όμως αν το Cordyceps ήταν σε θέση να επιβιώσει σε υψηλότερες θερμοκρασίες; Και πάλι θα ήμασταν εντάξει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα μας είναι πολύ πιο πολύπλοκο από ένα απλό μυρμήγκι και το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύ ισχυρότερο.


σχετικα αρθρα