current views are: 10

23 Μαΐου 2022
Δημοσίευση20:11

The Times – Γράμμα στον Πούτιν: Η «παγίδα» με την οποία σκοπεύει να διασπάσει τη Δύση

Ο Ρώσος πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει εκεχειρία στην Ουκρανία, η οποία θα διαιρέσει τους συμμάχους του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έτσι θα τον αναγκάσει να κάνει παραχωρήσεις που ο ίδιος δεν θέλει.

Δημοσίευση 20:11’

Ο Ρώσος πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει εκεχειρία στην Ουκρανία, η οποία θα διαιρέσει τους συμμάχους του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έτσι θα τον αναγκάσει να κάνει παραχωρήσεις που ο ίδιος δεν θέλει.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει ήδη τις 89 ημέρες, η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να νικήσει και ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει τις επόμενες κινήσεις του.

Ο αρθρογράφος των Times, Γουίλιαμ Χογκ υποστηρίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει εκεχειρία στην Ουκρανία, η οποία θα διαιρέσει τους συμμάχους του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έτσι θα τον αναγκάσει να κάνει παραχωρήσεις που ο ίδιος δεν θέλει.

Ο Χογκ αρχικά υπογραμμίζει ότι δεν είναι ωραίο να επιχειρείς να μπεις στο μυαλό του Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει «παρανοϊκό, εμμονικό και απομονωμένο» αφού επιτέθηκε σε μια ειρηνική γειτονική χώρα και έκανε τον πιο καταστροφικό λάθος υπολογισμό του 21ου αιώνα μέχρι τώρα.

«Αλλά πρέπει να το κάνετε, γιατί εσείς, και όλοι εμείς στον δυτικό κόσμο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη κίνησή του», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Λάθος από την αρχή

Έχεις συνειδητοποιήσει ότι ήσουν κακώς πληροφορημένος, τον Φεβρουάριο, για πολλά θέματα, ιδίως για το σθένος της ουκρανικής άμυνας και την ανικανότητα των δικών σου ενόπλων δυνάμεων, γράφει ο Χογκ αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνέλαβες αυτούς τους ανώτερους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών. Καθώς λαμβάνεις ενημερώσεις από στρατηγούς, παρατηρείς ότι σχεδόν κανένας από αυτούς δεν θα επιβιώσει από την εκκαθάριση που θα ακολουθήσει αυτόν τον πόλεμο. Εξάλλου, κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις τεράστιες απώλειες που υπέστη και αυτός σίγουρα δεν θα είσαι εσύ, λέει ο Χογκ, επιχειρώντας να μπει στο μυαλό του Πούτιν.

Εσύ, Πούτιν, έχεις ήδη «κοντύνει» τον στόχο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» ώστε να είναι πλέον η κατάκτηση του Ντονμπάς, γράφει ο Χογκ. Ξέφυγες εξηγώντας μέσω των κρατικών σου μέσων ενημέρωσης ότι η αποστολή αυτών των χιλιάδων τεθωρακισμένων οχημάτων σε μια αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου ήταν απλώς ένα πονηρό τέχνασμα για να αποσπάσεις την προσοχή του εχθρού.

Από τη στιγμή, όμως, που τώρα καθοδηγείς προσωπικά μεγάλο μέρος της στρατιωτικής εκστρατείας, συνειδητοποιείς ότι ο στρατός σου δεν μπορεί να αντέξει άλλους τρεις μήνες όπως οι τρεις προηγούμενοι. Γνωρίζεις ότι έχεις να κάνεις μια μεγάλη επιλογή – και υπάρχουν δύο επιλογές, τονίζει ο Χογκ.

pyplhk1653337365712

Τι θα διαλέξει ο Πούτιν

Ο ένας είναι να κάνει επιστράτευση για έναν πολύ μεγαλύτερο και μακρύτερο σε διάρκεια πόλεμο. Αλλά αυτό θα απαιτούσε την επιστράτευση τεράστιου αριθμού νέων Ρώσων και ο χρόνος για να ξεκινήσει κάτι τέτοιο έχει περάσει εδώ και εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαζόταν πολύ περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός και τα αποθέματα εξαντλούνται, υπογραμμίζει ο Χογκ.

Υπάρχει μια εκδοχή αυτής της επιλογής που περιλαμβάνει τη χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου για να «σπάσει» το αδιέξοδο. Αλλά δέχεσαι, λέει ο Χογκ για τον Πούτιν, ότι ακόμη και οι Κινέζοι θα σε εγκατέλειπαν σε αυτό το σημείο, και αυτοί οι στρατηγοί μπορεί να έρθουν για σένα μέσα στη νύχτα, ακόμη και πριν προλάβεις να τους στείλεις στη Σιβηρία.

Ευτυχώς για εσένα, υπάρχει μια άλλη επιλογή, η οποία ταιριάζει πολύ καλά στο εγχειρίδιο του παιχνιδιού σου, σημειώνει ο Χογκ για τον Ρώσο πρόεδρο. Κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όταν οι εναπομείνασες δυνάμεις σας θα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, θα δηλώσεις ότι έχεις νικήσει. Θα προσφέρεις μεγαλόψυχα κατάπαυση του πυρός στους Ουκρανούς.

Οι περιοχές που έχετε κατακλύσει με στρατιώτες θα ζητήσουν ταυτόχρονα να ενσωματωθούν πλήρως στη Ρωσία και θα πεις ότι θα εξετάσετε αυτά τα αιτήματα περιμένοντας την αντίδραση στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός, για να αυξήσετε την πίεση στους Ουκρανούς να σταματήσουν να πολεμούν.

Η «παγίδα» των συνομιλιών

Θα ανακοινώσεις επίσης ότι είσαι έτοιμος για ειρηνευτικές συνομιλίες ώστε να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία και να αντιμετωπιστεί το όλο πρόβλημα μακροπρόθεσμα, λέει για τον Πούτιν ο Χογκ.

Φυσικά, θα εξασφαλίσεις ότι αυτές οι συνομιλίες δεν θα καταλήξουν ποτέ πουθενά. Δεν γεννήθηκες χθες, λέει ο Χογκ που σκέφτεται σαν τον Πούτιν. Κατάφερες να παρασύρεις τους πάντες με τις συμφωνίες του Μινσκ για επτά χρόνια, τις οποίες τώρα κατάργησες ούτως ή άλλως.

sj8ana1653337384936

Το σχέδιό σου είναι να διχάσεις τη Δύση και να θέσεις ένα τρομερό δίλημμα στους Ουκρανούς, προσποιούμενος ότι επιδιώκεις μια μόνιμη ειρήνη, ενώ κρατάς την μπότα σου στην οικονομική τραχεία της Ουκρανίας – την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.

Τέτοιες συνομιλίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν για χρόνια, ενώ εσείς χτίζεις καλύτερες ένοπλες δυνάμεις και η Ουκρανία παραμένει μια σακατεμένη οικονομία, ανίκανη να εξάγει τα σιτηρά της, με όλες αυτές τις νάρκες να παρασύρονται στη θάλασσα και το ρωσικό ναυτικό τόσο κοντά στην Οδησσό. Στο τέλος θα πεις, λέει για τον Πούτιν ο Χογκ, ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και θα εισβάλεις ξανά και θα τελειώσεις τη δουλειά.

Έτσι αλλάζουν τα δεδομένα

Ναι, με αυτόν τον τρόπο μπορείς να αντιστρέψεις τα δεδομένα, λέει ο Χογκ για τον Ρώσο πρόεδρο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις δύο πράγματα να συμβούν. Το πρώτο είναι να φτάσεις λίγο πιο κοντά στο να έχεις ένα μέτωπο που να αντιπροσωπεύει πραγματικά μια νίκη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ρίχνεις τα πάντα στο Σεβεροντονέτσκ, για να αποκτήσεις τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής του Λουγκάνσκ, ενώ οργανώνεις την άμυνα στην περιοχή της Χερσώνας, για να αντισταθείς σε οποιαδήποτε ουκρανική αντεπίθεση στα νότια.

Αυτός εξηγεί επίσης γιατί αποσύρθηκες μπροστά στις αντεπιθέσεις που κατέστρεψαν την προσπάθειά σου να περικυκλώσεις το Χάρκοβο στα βόρεια. Η στρατηγική σου είναι να κρατάς ό,τι κέρδισες στον νότο και να κερδίζεις στα ανατολικά. Μπορείς στη συνέχεια να ισχυριστείς ότι ελέγχεις τη Θάλασσα του Αζόφ, να διατηρήσεις την παροχή νερού στην Κριμαία και να έχεις «απελευθερώσει» το Ντονμπάς.

Να ξεγελαστεί η Δύση

Το δεύτερο πράγμα που χρειάζεσαι είναι η Δύση να μπερδευτεί με τους στόχους της και να πιέσει τον Ζελένσκι να σου κάνει παραχωρήσεις, λέει ο Χογκ που έχει μπει στα παπούτσια του Πούτιν.

Διαφορετικά, η μπλόφα σου να διακηρύξεις τη νίκη και την κατάπαυση του πυρός, ακριβώς στο σημείο που δεν μπορείτε να κερδίσεις πολλά περισσότερα, θα αποκαλυφθεί με τον πιο ντροπιαστικό τρόπο. Ιδανικά για σένα, οι Δυτικοί σχολιαστές θα λένε: «Ζήτω, πάντα ξέραμε ότι ήθελε μια διέξοδο» και «Όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν με συμφωνία» και θα συζητούν πώς η κρίση του κόστους ζωής θα μπορούσε να βοηθηθεί από την πολύ γενναιόδωρη προσφορά σου να σταματήσεις τον πόλεμο που ξεκίνησες.

Πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Θα κάνεις μεγάλα, λογικά τηλεφωνήματα στις πρωτεύουσές τους, λέει για τον Ρώσο πρόεδρο ο αναλυτής των Times. Ενώ δεν θα έχει νόημα να ασχοληθείς με το Λονδίνο ή τη Βαρσοβία, ο πρόεδρος Μακρόν θα σε ακούει για ώρες. Ο Μάριο Ντράγκι, στη Ρώμη, θα συμφωνήσει ότι η κατάπαυση του πυρός είναι επείγουσα. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει να αποκλείει τη Φινλανδία και τη Σουηδία από το ΝΑΤΟ με λίγη σιωπηλή ενθάρρυνση. Και ο καγκελάριος Σολτς μπορεί να μην ξέρει τι να κάνει.


σχετικα αρθρα