current views are: 9

14 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση08:17

Θεοδωρικάκος στο «Ραντάρ» για μεταναστευτικό: «Η πολιτική μας επιβάλλεται να γίνει πιο αυστηρή»

Τι είπε για τις ενέργειες του Υπουργείο Εσωτερικών και το σενάριο πρόωρων εκλογών

Δημοσίευση 08:17’

Τι είπε για τις ενέργειες του Υπουργείο Εσωτερικών και το σενάριο πρόωρων εκλογών

Το ΥΠΕΣ δεν έχει αρμοδιότητες πλέον όσον αφορά στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, μεταφέρθηκαν άμεσα τα 50 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την επόμενη από την επανασύστασή του.

Ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να ενταθεί ο έλεγχος των συνόρων και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές.

 «Στο κτήριο της Βασιλίσσης Σοφίας στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης και πιθανότατα να είχε προγραμματιστεί κάποια σύσκεψη, για αυτό και κάποιοι σκέφτηκαν να κάνουν τη συγκέντρωση εκεί. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει αρμοδιότητα στο μεταναστευτικό. Ο υπουργός Εσωτερικών δεν είδε τους ανθρώπους γιατί κανείς δεν του το ζήτησε αλλά και γιατί δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Ο ΥΠΕΣ βάζει πλάτη από τη στιγμή που είναι στην κυβέρνηση, στα πάντα» σχολίασε ο κ. Θεοδωρικάκος στον Alpha 98,9 και το “Ραντάρ” με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο, για τη διαδήλωση των νησιωτών και συνέχισε:

«Αμέσως μόλις επανασυστάθηκε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το υπουργείο Εσωτερικών μετέφερε εκεί τα 50 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα αλληλεγγύης, τα οποία θα στηρίξουν τους δήμους που θα δεχτούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Θεωρώ ότι το πρόβλημα αυτό είναι καλύτερα να το διαχειρίζεται ένας άνθρωπος, ο υπουργός που θα συζητά με τις τοπικές κοινωνίες και θα είναι ο αρμόδιος να ελέγχει τις υπηρεσίες».

Για το μεταναστευτικό/προσφυγικό: «Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα με ιδιομορφίες. Έχει πολλές πλευρές που δεν εξαρτώνται από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης σε Ελλάδα και ΕΕ. Το λέγαμε και προεκλογικά και τραβούσαμε γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο κ. Τσίπρας έλεγε τότε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ότι δεν γίνεται να κάνουν τίποτα. Εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε. Η δική μας πολιτική επιβάλλεται να γίνει πιο αυστηρή. Να ενταθεί ο έλεγχος στα σύνορα σε στεριά και θάλασσα για να μπει ένα τέλος στις αθρόες ροές και να υλοποιήσουμε το νομοσχέδιο για το άσυλο, ώστε να ανακουφίσουμε τα νησιά. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και πρέπει επιμείνουμε».

Για τις συζητήσεις με του δήμους: «Έχει γίνει δουλειά, υπήρξε συνεννόηση με τους δήμους και τους δημάρχους, έχω παραδώσει την εικόνα αυτή στον κ. Μηταράκη και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει κι αυτός και θα έχει αποτέλεσμα».

Για τη βαθμολογία Μητσοτάκη στο ΥΠΕΣ: «Θα είμαι πάντα περήφανος γιατί είχα καθοριστική συμβολή για να υπάρξει ο νόμος και μάλιστα σχεδόν ομόφωνα. Το δικαιούταν ο κόσμος του εξωτερικού. Αυτό θα ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές ανεξάρτητα από το αν θα είναι απλή αναλογική ή όχι. Ο στόχος μας είναι, σε συνεργασία με τη Singular, ετοιμάζουμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνουν οι Έλληνες από το εξωτερικό για να κάνουν την αίτηση ώστε να ενταχθούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Επίσης έχει ξεκινήσει ήδη τη δουλειά ο υφυπουργός ΥΠΕΣ κ. Λιβάνιος προκειμένου τα συστήματα του ΥΠΕΣ να είναι σε δια λειτουργικότητα με μια σειρά κρατικές υπηρεσίες και οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να ψάχνουν να βρουν διάφορα έγγραφα για να υποβάλλουν την αίτησή τους, όπως είναι το απολυτήριο του στρατού. Να μπορούμε να το κατεβάσουμε εμείς απευθείας από τον Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τέλος θα διεξάγουμε μια μεγάλη καμπάνια, κυρίως μέσω διαδικτύου προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού να ενημερωθούν. Θα πάμε και σε χώρες που βρίσκονται πολλοί Έλληνες, όπως είναι η Γερμανία».

Για το σενάριο πρόωρων εκλογών: «Δεν υπάρχει συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Εκλογές θα γίνουν σε 3 χρόνια και 4 μήνες από σήμερα».

Για τις εξαγγελίες – «φάουλ» Βρούτση περί αύξησης των συντάξεων: «Στη ζωή όταν εργάζεσαι και παλεύεις κάνεις και λάθη. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπήρχαν μειώσεις στις συντάξεις. Η εικόνα που βλέπω στην κοινωνία είναι θετικότερη, το κλίμα, η ψυχολογία είναι καλύτερες. Υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες, ο Μητσοτάκης έκοψε τον ΕΝΦΙΑ νωρίτερα από ότι είχε πει. Η γενικότερη εικόνα είναι ότι οι άνθρωποι βλέπουν ότι η τσέπη παίρνει και όχι δίνει. Η φορολογία μειώνεται, γίνονται δουλειές, μειώνεται η ανεργία και οι Έλληνες εμπιστεύονται την κυβέρνηση».

Για το ότι δεν έχει γίνει μια μεγάλη παραγωγική επένδυση ακόμα: «Μόνο και μόνο στον τομέα τον οποίο έχω, κάνουμε ένα πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, έχει έρθει η αμερικάνικη εταιρεία, ήμασταν στα εγκαίνια μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη, εκεί έχουν δημιουργηθεί σοβαρές θέσεις εργασίας. Αμερικάνικη εταιρεία που παράγει μηχανήματα τα οποία πρόκειται να πουλήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη και αξιοποιούνται στα πλαίσια της ανακύκλωσης. Τη Δευτέρα καταθέτουμε ένα νομοσχέδιο με το οποίο εντείνουμε μια πολύ μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς λύνουμε το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών των μηχανικών και των υπηρεσιών πολεοδομίας, τομείς δηλαδή που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η αυτοδιοίκηση για να κάνει αναπτυξιακά έργα και επίσης για να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να μην ταλαιπωρούνται. Το πρόβλημα αυτό λύνεται με έναν τρόπο ριζικό και πολύ κερδοφόρο για τους πολίτες και το κράτος. Δεν πρόκειται να προσλάβουμε δημοσίους υπαλλήλους γι αυτή τη δουλειά, αλλά μέσω της ανώνυμης εταιρείας και των αναπτυξιακών εταιρειών των δήμων, θα γίνονται συμβάσεις έργου με τους μηχανικούς και θα διατίθενται αυτοί οι μηχανικοί στους δήμους, με δικαίωμα υπογραφής. Είναι μια μεγάλη καινοτομία. Επίσης οργανώνουμε μια μεγάλη αναπτυξιακή επιτροπή, η οποία θα σχεδιάσει το σύνολο των έργων, το οποίο θα είναι πολύ μεγάλο το πρόγραμμα ».

Για το ότι ο ίδιος βρίσκεται στην καλύτερη τριάδα των υπουργών: «Ολόκληρη η κυβέρνηση είναι αποδοτική. Σημασία έχει να λύνουμε τα προβλήματα γιατί γι αυτό μας ψήφισε ο κόσμος».

 


σχετικα αρθρα