current views are: 76

9 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση12:18

Θεσσαλονίκη: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο αστυνομικός που τραυμάτισε τον 16χρονο Ρομά – Διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα

Ο 34χρονος αστυνομικός απολογήθηκε στον ανακριτή.

Δημοσίευση 12:18’
δικαστικο-μεγαρο-θεσσαλονικης

Ο 34χρονος αστυνομικός απολογήθηκε στον ανακριτή.

Κατ΄οίκον περιορισμός επιβλήθηκε στον αστυνομικό που τραυμάτισε τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη μετά από καταδίωξη.

Ο 34χρονος μετέβη το πρωί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης όπου απολογήθηκε.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε διαφωνία μεταξύ του ανακριτή και του εισαγγελέα για την προφυλάκισή του ή μη.

Κατόπιν αυτού αποφασίστηκε να του επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός έως ότου συνεδριάσει Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προκειμένου να εκδοθεί απόφαση.

Σε βάρος του κατηγορούμενου αστυνομικού είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα πρωτοδικών Κυριακή Κλιάμπα για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα).

Τον 34χρονο αστυνομικό συνόδευε ο διευθυντής της διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης. Εισήλθε στο κτίριο από την πίσω πλευρά και οδηγήθηκε κατευθείαν στο γραφείο του ανακριτή.

Κούγιας: «Δεν συντρέχει λόγος να προφυλακιστεί»

Ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας επεσήμανε σε δήλωσή του:

«Μετά από 4ωρη ανακριτική διαδικασία, ο εντολέας μας Ι.Κ. αφέθηκε ελεύθερος με κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω διαφωνίας, όσον αφορά την προσωρινή του κράτηση, μεταξύ του κ. Αντιεισαγγελέως υπηρεσίας και του κ. Τακτικού Ανακριτού που διεξάγει την ανάκριση.

Ο 1ος Τακτικός Ανακριτής Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε ότι ο εντολέας μας πρέπει να μείνει ελεύθερος, με τον περιοριστικό όρο της απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα, διαφωνώντας με τη γνωμοδότηση του Αντιεισαγγελέως υπηρεσίας, ο οποίος είχε τη γνώμη ότι θα έπρεπε να κρατηθεί προσωρινά.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο εντολέας μας έμεινε προσωρινά ελεύθερος και μέσα σε προθεσμία λίγων ημερών, καλείται τη διαφωνία μεταξύ του κ. Τακτικού Ανακριτού και του κ. Αντιεισαγγελέως, να επιλύσει οριστικά, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο επικεφαλής του γραφείου μας κ. Αλέξης Κούγιας, ο οποίος παρέστη κατά την απολογία του κυρίου κατηγορουμένου, είναι κατηγορηματικός ότι, η διαφωνία θα επιλυθεί υπέρ της απόψεως του κ. Ανακριτού, διότι δεν συντρέχει καμία από τις ουσιαστικές και δικονομικές προϋποθέσεις της προσωρινής κρατήσεως, αφού ο κατηγορούμενος ούτε ύποπτος φυγής είναι, ούτε βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο έχει, ούτε εγκληματικές πράξεις έχει διαπράξει στο παρελθόν, ούτε έχει καμία δυνατότητα να δυσχεράνει το έργο της ανακρίσεως και από τη στιγμή που ήδη το θύμα είναι κατηγορούμενο για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις της νομίμου αμύνης υπέρ τρίτου και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο απαρτίζεται αποκλειστικώς από Τακτικούς Δικαστές, οι οποίοι πρέπει να αιτιολογήσουν νομικά την απόφασή τους, ενώ σε εκείνο το στάδιο ο Εισαγγελέας μόνο προτείνει και η γνώμη του δεν δεσμεύει την κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, θα αποφασίσει υπέρ της οριστικής απελευθερώσεως του κυρίου κατηγορουμένου.»

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα έξω από τα Δικαστήρια

Δεκάδες άτομα της κοινότητας των Ρομά βρίσκονται έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης όπου απολογείται ο 34χρονος αστυνομικός για τον τραυματισμό του 16χρονου μετά από καταδίωξη.

Την ώρα της απολογίας του αστυνομικού υπήρξαν τρία τηλεφωνήματα για βόμβα. Άμεσα στο σημείο έσπευσαν εκπαιδευμένα σκυλιά και κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ. για να εξακριβωθεί αν το τηλεφώνημα για βόμβα έχει υπόσταση ή είναι κάποια φάρσα.

dikast skylia

Συγκέντρωση πραγματοποιούν και αντιεξουσιαστές για διαφορετικές υποθέσεις.

«Λαός και νεολαία στην πρώτη τη γραμμή, κόντρα στην εξαθλίωση και στην καταστολή», φωνάζουν μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι στο σημείο.

sygkentrosi dikastiria antieksousiastes α grtimes eidiseis 1

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι συγκεντρωμένοι Ρομά φωνάζουν συνθήματα ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη ενώ συμβολικά καίνε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.

ρομα-θεσσαλονικη

«Δεν ήταν η βενζίνη δεν ήταν τα λεφτά, οι μπάτσοι πυροβόλησαν γιατί ήτανε Ρομά», είναι ένα από τα συνθήματα που φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας προς αποφυγή επεισοδίων.

dikast1

 


σχετικα αρθρα