current views are: 11

19 Μαΐου 2018
Δημοσίευση16:39

Θετικός ο Ζάεφ για «Ίλιντεν» και erga omnes – Αποστάσεις Μαξίμου

“Λύση με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό” λέει η Αθήνα

Δημοσίευση 16:39’

“Λύση με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό” λέει η Αθήνα

Αποστάσεις παίρνει το Μέγαρο Μαξίμου από την πρόταση για μετονομασία της ΠΓΜΔ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», ωστόσο καλωσορίζει «την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα η Αθήνα, καλεί τα Σκόπια “να συνεχίσουν από κοινού να εργάζονται για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό”.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού λίγο μετά την πρώτη αντίδραση των Σκοπίων,  αναφέρεται:

«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».

Θετικός ο Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, άνοιξε τα χαρτιά του, δηλώνοντας ότι βλέπει θετικά αυτή την πρόταση και είναι έτοιμος να προχωρήσει.

Σε δήλωσή του έπειτα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ και τους αρχηγούς των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων είπε ότι συμφωνεί με το erga omnes αλλά ζητά σταδιακή εφαρμογή του, κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις έναντι της Ελλάδας. Πάντως ο κ. Ζάεφ σημείωσε ότι, εφόσον προκριθεί η συγκεκριμένη λύση, θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ο Σκοπιανός Πρόεδρος Ιβανόφ επιφυλάχθηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι αναμένει να δει τη γραπτή πρόταση, αλλά σύμφωνα με διαρροές δεν είναι θετικός στο νέο όνομα. 

Αρνητικός ήταν και ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO – DPMNE Χρίστιαν Μισκόφσκι, καθώς απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος για την αλλαγή τηςονομασίας.

Λίγο νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Τwitter ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω».

 

 


σχετικα αρθρα