current views are: 1

21 Αυγούστου 2019
Δημοσίευση18:05

Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ: Προειδοποιούν οι ΗΠΑ – Αθήνα: «Δεν θα το βοηθήσουμε» – Τα σενάρια για το ταξίδι του

Τι αναφέρουν τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης

Δημοσίευση 18:05’
αρθρο-newpost

Τι αναφέρουν τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης

Την ώρα που το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya 1» που μεταφέρει πετρέλαιο αξίας 130 εκατ. ευρώ συνεχίζει την πορεία του στην Μεσόγειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν με κυρώσεις όποια κυβέρνηση παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια στο τάνκερ, η Τεχεράνη ανεβάζει τους τόνους και διαμηνύει ότι μπορεί να δράσει και εκείνη απρόβλεπτα.

«Ήταν μία ξεκάθαρη πράξη οικονομικής τρομοκρατίας από την πλευρά των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. Το Διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η είδηση που μετέδωσε το Reuters το οποίο ανέφερε ότι το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA, είχε υποστηρίξει σε τηλεγράφημά του πως το πετρελαιοφόρο έχουν νοικιάσει οι φρουροί της επανάστασης. Την πληροφορία έσπευσε να διορθώσει λίγη ώρα αργότερα, αναφέροντας ότι έχει ναυλωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι ΗΠΑ που χαρακτηρίζουν τους φρουρούς της επανάστασης «τρομοκρατική οργάνωση», επανήλθαν με νέο αυστηρό μήνυμα: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος επιτρέψει στο πλοίο να ελλιμενιστεί, κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Αν αυτό το πλοίο κατευθυνθεί ξανά στη Συρία, θα αναλάβουμε κάθε δράση, που μπορούμε, όπως προβλέπουν οι κυρώσεις, για να το αποτρέψουμε αυτό», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στέλνει μήνυμα στο Ιράν δηλώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παράσχει καμία βοήθεια στο δεξαμενόπλοιο. «Εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε τη μεταφορά αυτού του πετρελαίου προς τη Συρία σε καμία περίπτωση. Είναι ένα πλοίο άνω των 130.000 τόνων, δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει λιμάνι», είπε.

Αν και όπως δείχνει ο ιστότοπος marinetraffic, το ιρανικό τάνκερ κατευθύνεται προς την Καλαμάτα, μέχρι στιγμής κανένα επίσημο έτυμα ελλιμενισμού δεν έχει υποβληθεί στη χώρα μας.

«Στα χωρικά ύδατα μπορεί να μπει, όπως μπορεί ενδεχομένως και να αγκυροβολήσει κάπου, σε αυτή την περίπτωση θα πράξουμε αναλόγως», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Το θρίλερ με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο αξίας 130 εκατ. ευρώ εξακολουθεί να θέτει σε επιφυλακή τις ελληνικές αρχές.

Τα σενάρια για το ταξίδι του ιρανικού τάνκερ

Σύμφωνα με τους δορυφόρους, το τάνκερ αργά το απόγευμα της Τετάρτης παρέμενε στα 950 ναυτικά μίλια μακριά από την Ελλάδα. Βρισκόταν, δηλαδή,  ανοιχτά του Γιβραλτάρ. Πλέει με μειωμένη ταχύτητα, περίπου 5 με 6 ναυτικούς κόμβους. Με αυτή την ταχύτητα και αν ο προορισμός είναι πράγματι ο Μεσσηνιακός Κόλπος το ιρανικό τάνκερ αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας περίπου σε 5 με 6 ημέρες.

Οι ελληνικές αρχές έχουν καταγράψει τρία σενάρια για την πορεία του τάνκερ:

  1. Το πρώτο και κύριο σενάριο είναι το τάνκερ να κατευθύνεται στην Συρία, όπως αναφέρουν και οι ελληνικές διπλωματικές αρχές
  2. Το δεύτερο σενάριο είναι το τάνκερ να αναμένει συμφωνία για την πώληση του φορτίου του. Το συγκεκριμένο σενάριο είναι γνωστό στην ναυτιλιακή κοινότητα και συμβαίνει κατά κόρον. Πιθανολογείται δηλαδή ότι το τάνκερ μπορεί να αναμένει να υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία με την αγορά του πετρελαίου είτε με κάποια ακύρωση της συμφωνίας ή αλλαγές στον προμηθευτή ή τον αποδέκτη του πετρελαίου. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει χρονική καθυστέρηση για την ανακοίνωση του προορισμού του τάνκερ και γι’αυτό μέχρι σήμερα να δηλώνει ως προορισμό τον Μεσσηνιακό Κόλπο.
  3. Το τελευταίο σενάριο είναι να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο εν μέσω της διπλωματικής κρίσης μέχρι να δει η εταιρεία να επεξεργαστεί τις επόμενες κινήσεις της.

Το βέβαιο είναι ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει κανένα επίσημο αίτημα στα χέρια του για το ιρανικό τάνκερ. Για την ελληνική πλευρά η κρίση αυτή αναμένεται να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο όταν το τάνκερ θα βρίσκεται κοντά σε ελληνικά χωρικά ύδατα και θα ξεκαθαρίσει εάν θα κατατεθεί το αίτημα ή όχι προς τις ελληνικές αρχές.

Τι αναφέρουν τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης

Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στον διπλωματικό πονοκέφαλο που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση λόγω των πιέσεων που δέχεται από τις ΗΠΑ.

«Η υπόθεση μπορεί να εξελιχθεί στην πρώτη, μετά την αλλαγή εξουσίας τον Ιούλιο, διπλωματική κρίση. Αν ελλιμενιστεί το Adrian Darya 1 στην Καλαμάτα οι ΗΠΑ θα το εκλάβουν ως πρόκληση», γράφει το Spiegel.

«Η Ελλάδα αρνήθηκε τη βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ που προσφάτως κατασχέθηκε στο Γιβραλτάρ με την υποψία ότι μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία», αναφέρει το BBC.

Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις των ΗΠΑ το Ιράν δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τον τελικό προορισμό του πλοίου, ούτε πού θα ξεφορτώσει το πολύτιμο φορτίο του.


σχετικα αρθρα