current views are: 656

2 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση20:51

Θρήνος στον κόσμο της Τέχνης – Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Σταματίου

Παράλληλα με τη θεατρική του πορεία τριάντα χρόνων ως ηθοποιός, ο Γιάννης Σταματίου ασκήθηκε από πολύ νωρίς και στη σκηνοθεσία.

Δημοσίευση 20:51’
Σταματίου

Παράλληλα με τη θεατρική του πορεία τριάντα χρόνων ως ηθοποιός, ο Γιάννης Σταματίου ασκήθηκε από πολύ νωρίς και στη σκηνοθεσία.

Ακόμη μια απώλεια μετρά ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας μας αφού ο ηθοποιός Γιάννης Σταματίου έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη 31/1 σε ηλικία 63 ετών.

Η δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή μέσα από μια πολύ συγκινητική ανάρτηση που έκανε η σύντροφός του, Ελένη Παπαχριστοπούλου, στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook.

«Ο Γιάννης Σταματίου, ο σύντροφος της ζωής μου, ο άνθρωπος που μου ενέπνευσε τον έρωτα, το πάθος για τη ζωή και το θέατρο, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Σταματίου κατέληξε χθες 31/01/2023 σε ηλικία 62 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στη γενέτειρα πόλη του τα Καλάβρυτα, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 12.30 στον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο Γιάννης θα υπάρχει πάντα στο παρόν, γιατί η παθιασμένη λαχτάρα του να αναζητά την αλήθεια και την ποιότητα στις σχέσεις του με το θέατρο και με τους φίλους του στη ζωή, τον κάνει να παραμένει μοναδικός για μένα και ίσως και για τις φίλες και τους φίλους του» έγραψε στην ανάρτησή της η Έλενα Παπαχριστοπούλου για τον θάνατο του αγαπημένου της Γιάννη Σταματίου.

Λίγα λόγια για τον  Γιάννη Σταματίου

Ο Γιάννης Σταματίου ήταν ηθοποιός και σκηνοθέτης. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1981.

Ως ηθοποιός είχε συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής και στο Ελεύθερο Θέατρο με πολλούς θιάσους σε κλασικούς και σύγχρονους ρόλους δραματικούς και κωμικούς σε έργα αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, κλασικού θεάτρου και νεοελληνικού.

Παράλληλα με τη θεατρική του πορεία τριάντα χρόνων ως ηθοποιός, ασκήθηκε από πολύ νωρίς και στη σκηνοθεσία. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θεάτρου Δικαιόπολις (1982-86), του Καλλιτεχνικού Σωματείου Πεδίον (1996) και του πολυχώρου Εκστάν (2010), ενώ έχει σκηνοθετήσει το σύνολο σχεδόν των παραγωγών.

Το 2004 και 2005 παίζει στο Μπουφ ντι Νορ του Πήτερ Μπρουκ στο Παρίσι και σε διεθνή περιοδεία, το Θεράποντα στον «Οιδίποδα» του Σοφοκλή σε διασκευή και σκηνοθεσία Σοτιγκί Κουγιατέ. Το 2006 έπαιξε στο «Κοστούμι» του Καν Τεμπά το κύριο αντρικό πρόσωπο του έργου σε σκηνοθεσία Πήτερ Μπρουκ-Σοτιγκί Κουγιατέ (Θέατρο Κνωσσός).

Τελευταία του σκηνοθεσία με τον ίδιο στο ρόλο του Κρέοντα, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στα αρχαία ελληνικά.


σχετικα αρθρα