current views are: 38

22 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση08:33

TikTok: Μπλόκο από τις χώρες της Δύσης – Αρνείται κάθε κατηγορία περί κατασκοπίας, η εταιρεία

Λόγοι εθνικής ασφάλειας οδηγούν μία μία τις χώρες της Δύσης στην απαγόρευση της χρήσης της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Δημοσίευση 08:33’
TikTok

Λόγοι εθνικής ασφάλειας οδηγούν μία μία τις χώρες της Δύσης στην απαγόρευση της χρήσης της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Μπλόκο στη λειτουργία της δημοφιλούς πλατφόρμας «TikTok» βάζει η Δύση με τις χώρες να ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη το τέλος της λειτουργίας της.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις κατηγορούν το Πεκίνο ότι χρησιμοποιεί το «TikTok» ως εργαλείο παρακολούθησης  μετά την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας που διαχειρίζεται την πλατφόρμα τον περασμένο Νοέμβριο πως ορισμένοι εργαζόμενοί της στην Κίνα μπορεί να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών και τον Δεκέμβριο ότι υπάλληλοί της είχαν χρησιμοποιήσει δεδομένα για να εντοπίσουν Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Πρώτο «χαστούκι» από Κομισιόν

Στις 23 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να βάλει τέλος στη χρήση του TikTok στα κινητά τηλέφωνα που είναι εγγεγραμμένα στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής. Η απόφαση για την απαγόρευση του TikTok αφορά τόσο τα υπηρεσιακά τηλέφωνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στη σχετική υπηρεσία.

Το μέτρο, που λαμβάνεται με απόφαση του συμβουλίου Εσωτερικής Διοίκησης της Κομισιόν, αποσκοπεί στην προστασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από απειλές και ενέργειες κατά της κυβερνοασφάλειας, που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις κατά του υπηρεσιακού περιβάλλοντός της, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, την απαγόρευση της εφαρμογής στις κυβερνητικές συσκευές ανακοίνωση η Βρετανία, ενώ το ίδιο έπραξε και η Ολλανδία.

«Προχωρούμε σε ένα σύστημα όπου οι κυβερνητικές συσκευές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε εφαρμογές τρίτων μερών που περιλαμβάνονται σε μια προεγκεκριμένη λίστα», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Επικρατείας Όλιβερ Ντάουντεν, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

«Aπαγορεύουμε τη χρήση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές», με «άμεση ισχύ», τόνισε, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευαίσθητα δεδομένα σε ορισμένες πλατφόρμες.

Οι Ολλανδοί δημόσιοι υπάλληλοι σε λίγο καιρό δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα βίντεο TikTok στα επαγγελματικά τους τηλέφωνα, όπως ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το ολλανδικό υπουργείο ανέφερε ότι αποθαρρύνει τη χρήση σε τηλέφωνα που διανέμει η κυβέρνηση όλων των εφαρμογών από «χώρες με επιθετικό κυβερνοπρόγραμμα που έχει στόχο την Ολλανδία ή τα ολλανδικά συμφέροντα».

Η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών AIVD κατέταξε την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα στις χώρες που έχουν τέτοιου είδους επιθετικό κυβερνοπρόγραμμα, το οποίο εγείρει τον κίνδυνο κατασκοπίας.

Αυτό τον μήνα, το Βέλγιο απαγόρευσε το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρία ByteDance, από τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές των υπαλλήλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Έρευνα στην Ιταλία

Την ίδια ώρα, η ιταλική αρχή ανταγωνισμού ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σε βάρος του TikTok, με την υποψία ότι δεν εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες ελέγχου για «επικίνδυνα περιεχόμενα που προτρέπουν την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές».

Η έρευνα της ιταλικής αρχής ανταγωνισμού στοχοθετεί την ιρλανδική εταιρία TikTok Technology Limited, που είναι υπεύθυνη για τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως και την αγγλική και την ιταλική εταιρία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση. Η ιταλική έδρα του TikTok αποτέλεσε σήμερα αντικείμενο έρευνας από την αρχή αυτή με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας.

Η έναρξη της έρευνας ήλθε ύστερα από την παρουσία στην πλατφόρμα «πολλών βίντεο με νέους που υιοθετούν συμπεριφορές αυτοτραυματισμού», σε σχέση συγκεκριμένα με την πρόκληση που ονομάζεται ‘french scar’ (γαλλική ουλή), που έγινε viral στην Ιταλία στο δίκτυο αυτό που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των ανηλίκων.

Η ιταλική αρχή κατηγορεί το TikTok ότι δεν εφαρμόζει επαρκή συστήματα παρακολούθησης περιεχομένου, «κυρίως παρουσία ιδιαιτέρως ευπαθών χρηστών όπως οι ανήλικοι». Το TikTok δεν έχει εφαρμόσει «τους δικούς του κανόνες, που προβλέπουν την αφαίρεση επικίνδυνου περιεχομένου που σχετίζονται με προκλήσεις (challenges), με αυτοκτονία, αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές», ανέφερε η αρχή σε ανακοίνωση.

Σε «καθοριστικό» σημείο η εταιρία, λέει ο επικεφαλής της

Ο διευθύνων σύμβουλος τους TikTok Σόου Ζι Τσιου δήλωσε ότι η εταιρία βρίσκεται σε καθοριστική στιγμή καθώς ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί βουλευτές επιδιώκουν να απαγορεύσουν την εφαρμογή για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο Τσιου ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε νωρίς σήμερα στο TikTok ότι η εφαρμογή έχει τώρα πάνω από 150 εκατ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες στις ΗΠΑ. «Αυτό είναι σαν το ήμισυ των ΗΠΑ να έρχεται στο TikTok», ανέφερε ο Τσιου. Το TikTok είχε ανακοινώσει το 2020 ότι είχε 100 εκατ. Αμερικανούς χρήστες.

Ο Τσιου, που θα μιλήσει την Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε: «Ορισμένοι πολιτικοί έχουν αρχίσει να μιλούν για απαγόρευση του TikTok».

«Τώρα αυτό μπορεί να αφαιρέσει το TikTok από 150 εκατ. εξ υμών», ανέφερε ο ίδιος. Ο Τσιου είπε επίσης ότι 5 εκατ. αμερικανικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το TikTok για να απευθυνθούν στους πελάτες τους.

Οι επικριτές του TikTok φοβούνται ότι τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών του μπορεί να φθάσουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης μέσω της πλατφόρμας. Το TikTok αρνείται κάθε κατηγορία περί κατασκοπίας.