current views are: 70

23 Νοεμβρίου 2023
Δημοσίευση07:12

Την Παρασκευή στον ανακριτή ο «Δράκος των Εξαρχείων» – Η μονοετής διαμονή στη φυλακή και ο λόγος αποφυλάκισης

Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Παρασκευή στις 11:00 το πρωί.

Δημοσίευση 07:12’
Newpost

Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Παρασκευή στις 11:00 το πρωί.

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οδηγήθηκε ο 23χρονος το απόγευμα της Τετάρτης, μετά τις απανωτές επιθέσεις που φέρεται να έκανε σε γυναίκες, στην Αθήνα.

O εισαγγελέας του άσκησε ποινική δίωξη για βιασμό τετελεσμένο και σε απόπειρα, σε βάρος ανηλίκου και μη, κατά συρροή, για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο και για τα πλημμελήματα της απλής σωματικής βλάβης και της απειλής.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Παρασκευή στις 11:00 το πρωί.

Το χρονικό της επίθεσης το 2022 – Η μονοετής παραμονή στη φυλακή

Ένα χρόνο έμεινε στη φυλακή ο 23χρονος με αρχικά Μ.Α ως υπόδικος για απόπειρα βιασμού που έκανε εναντίον μίας γυναίκας στον Άλιμο στις 10 Αυγούστου 2022.

Ήταν μεσημέρι όταν η γυναίκα έφευγε από την πλάζ προς τη στάση του λεωφορείου με τα πόδια και δέχτηκε την επίθεση του 23χρονο από τη Συρία. Οι φωνές της ήταν εκείνες που την έσωσαν με τον δράστη να συλλαμβάνεται και να οδηγείται στην 25η τακτική ανακρίτρια.

Το newpost αποκαλύπτει τα όσα αναφέρονταν στο κατηγορητήριο με τον 23χρονο να χαρακτηρίζεται με εγκληματική ροπή για το κοινωνικό σύνολο:

«Προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του για το αδίκημα που του αποδίδεται στο κατηγορητήριο το οποίο τιμωρείται με κάθειρξη. Επίσης με βάση το ανακριτικό υλικό λαμβανομένου υπόψη ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή διαμονή στη χώρα και του ότι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης του επιδεικνύει αδιαφορία για την ανθρώπινη υπόσταση, κρίνεται ότι αν αφεθεί ελεύθερος υφίσταται κίνδυνος να μην εμφανισθεί ενόψει και της βαρύτητας των κατηγοριών που αντιμετωπίζει, στο Δικαστήριο και να μην υποβληθεί στην εκτέλεση της τυχόν καταδικαστικής απόφασης που θα εκδοθεί σε βάρος του, η δε επιβολή περιοριστικών όρων δεν επαρκεί για την επίτευξη των σκοπών του άρθρου 296 ΚΠΔ ,ήτοι την εξασφάλιση της παρουσίας του κατηγορουμένου στο ακροατήριο του Δικαστηρίου και την υποβολή του στην εκτέλεση της ποινής που τυχόν θα του επιβληθεί».

Η γυναίκα στην πλαζ του Αλίμου δέχτηκε την επίθεση στη μία το μεσημέρι.

Ενώ βρισκόταν κοντά σε ένα κατάστημα, ο 23χρονος την αιφνιδίασε, σπρώχνοντάς τη με τη βία στο έδαφος. Η γυναίκα κατάφερε να σηκωθεί και προσπάθησε να φύγει αλλά την έριξε και πάλι στο έδαφος χρησιμοποιώντας τη δύναμή του και στη συνέχεια έπεσε πάνω της κρατώντας τα χέρια της και αποπειράθηκε να τη βιάσει. Η γυναίκα γλίτωσε γιατί έβαλε τις φωνές καλώντας σε βοήθεια με τους περαστικούς να τη σώζουν ενώ κάλεσαν ταυτόχρονα και την αστυνομία που τον συνέλαβε.

Ο συγκεκριμένος άντρας δηλώνει άστεγος, χωρίς επάγγελμα, αγνώστου πατρός και αγνώστου διαμονής. Ενώ στα χαρτιά του εμφανίζεται να γεννήθηκε το 2000 ο ίδιος δηλώνει ότι γεννήθηκε το 2001.

Πως αποφυλακίστηκε

Για αυτή την υπόθεση μέχρι και σήμερα είναι υπόδικος.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2023 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών διατάσσει την παράταση της προσωρινής του κράτησης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και δίνει παράταση της κράτησης μέχρι 10 Φεβρουαρίου 2024.

Στο σκεπτικό του βουλεύματος γίνεται λόγος για έναν επικίνδυνο άντρα:

«Η πράξη αυτού φέρει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έδρασε με αγριότητα και προσχεδιασμό επιλέγοντας να μεταβεί σε περιοχή στην οποία καθίστατο ευχερής η αναζήτηση θύματος επιτέθηκε δε στην ανύποπτη και ανυπεράσπιστη παθούσα με την οποία δεν είχε προηγηθεί καμία επικοινωνία, με προκλητικό και αιφνίδιο τρόπο, επιδιώκοντας προφανώς να την τρομοκρατήσει ώστε να εξουδετερώσει την όποια αντίσταση.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν έντονη και σταθερή εγκληματική ροπή του κατηγορούμενου καθώς και ότι αποτελεί δυναμική απειλή για το κοινωνικό σύνολο τα οποία σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή και σταθερή διαμονή στην Ελλάδα ούτε κάποια σταθερή επαγγελματική απασχόληση, βάσιμα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτός αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα αδικήματα αφετέρου δε να διαφύγει στο εξωτερικό για να αποφύγει τις συνέπειες της πράξεως για την οποία κατηγορείται».

Στις 12 Ιουλίου 2023 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών αποφαίνεται όμως ότι δεν συντρέχει λόγος παράτασης της προσωρινής του κράτησης και αντικαθιστά αυτή την κράτηση με δύο περιοριστικούς όρους: υποχρεωτική διαμονή στη δομή της Μαλακάσας και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τρεις φορές το μήνα. Κάθε 1η, 10η και 20η ημέρα.

Αυτός ο άνθρωπος 3,5 μήνες μετά επιτέθηκε και πάλι σε γυναίκες.

Γιάννης Οικονόμου: Καρατόμησε τον Διοικητή του ΤΑ Ωρωπού

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, όταν πληροφορήθηκε όταν δεν τηρούνταν οι περιοριστικοί οροί που είχαν επιβληθεί στον «Δράκο των Εξαρχείων», που συνελήφθη χθες το βράδυ για επιθέσεις εναντίον γυναικών στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα ύστερα από επικοινωνία που είχε το πρωί ο κ. Οικονόμου με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, ζήτησε τη διοικητική διερεύνηση σχετικά με τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων του 23χρονου συλληφθέντα καθώς και την άμεση αντικατάσταση του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού.

Υπενθυμίζεται ότι ο 23χρονος είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2022 για επίθεση σε μία γυναίκα και κρατούνταν στις φυλακές Γρεβενών, από οπού και αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους τον περασμένο Αύγουστο.


σχετικα αρθρα