current views are: 10

5 Νοεμβρίου 2021
Δημοσίευση13:11

Την τρίτη δόση στο πιστοποιητικό COVID-19 συζητάει η ΕΕ – Ο ρόλος Τσιόδρα στη συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή για τα rapid test στους πιστούς

Εξετάζεται παράταση και τροποποίηση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID 19, με αναφορά στην ημερομηνία της τρίτης δόσης που εμμέσως θα πάρει υποχρεωτικό χαρακτήρα προκειμένου να μην εξασθενήσει το τείχος ανοσίας που έχει δημιουργηθεί.

Δημοσίευση 13:11’

Εξετάζεται παράταση και τροποποίηση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID 19, με αναφορά στην ημερομηνία της τρίτης δόσης που εμμέσως θα πάρει υποχρεωτικό χαρακτήρα προκειμένου να μην εξασθενήσει το τείχος ανοσίας που έχει δημιουργηθεί.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να αλλάξει και να προστεθεί η τρίτη δόση διότι διαφορετικά θα έχει ημερομηνία λήξης, εξετάζεται μέσα στους κόλπους της ΕΕ, όπως αναφέρουν πηγές του NEWPOST από τις Βρυξέλλες. Δεδομένου ότι η πανδημία συνεχίζεται και όπως φαίνεται δεν θα έχει
«εξαφανιστεί» μέχρι το Καλοκαίρι, θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ τα πρωτόκολλα προστασίας και σε ότι αφορά στα ταξίδια εντός ΕΕ. Εξετάζεται παράταση και τροποποίηση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID 19, με αναφορά στην ημερομηνία της τρίτης δόσης που εμμέσως θα πάρει υποχρεωτικό χαρακτήρα προκειμένου να μην εξασθενήσει το τείχος ανοσίας που έχει δημιουργηθεί.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Γουίγκαν δήλωσε ότι τον Μάρτιο του 2022 θα υπάρξει έκθεση για τη λειτουργία του πιστοποιητικού. Η Επιτροπή θα την υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των «27» ηγετών, τρεις μήνες πριν από τη λήξη της εφαρμογής του κανονισμού που διέπει το πιστοποιητικό το οποίο είχε εκδοθεί την 1η Ιουλίου 2021 με ισχύ για 12 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 31 Μαίου 2022.
Δεν αποκλείεται όμως να επιταχυνθούν οι αποφάσεις.

Στους «27» υπουργούς Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης αποκάλυψε στα «Παραπολιτικά 90,1» ότι στην τελευταία άτυπη συνεδρίαση οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ ήδη συζήτησαν το θέμα και συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει μια κοινή διαδικασία. «Από τη στιγμή που έχουμε κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά σε όλα τα κράτη μέλη» δήλωσε. Το θέμα θα τεθεί και στην Σύνοδο των υπουργών Υγείας, που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση τις εισηγήσεις θα κάνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Ούτε η Ελλάδα, ούτε καμμία άλλη χώρα δεν μπορεί να είναι ήσυχη με τα εκατομμύρια των τουριστών που θα χρησιμοποιούν τα πιστοποιητικά COVID-19 με την δεύτερη δόση των εμβολίων που έγινε 12-14 μήνες πριν, ανάλογα με τη χώρα κλπ.

Θετικά σχόλια για την πρόταση Φίλη

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επισήμανε σε άρθρο του στην εφημερίδα των Συντακτών ότι
«είναι εξαιρετικά επείγον να κηρύξουμε πανστρατιά για την 3η δόση». «Σε εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. ένα μήνα μετά την παρέλευση 6μήνου από τον πλήρη αρχικό εμβολιασμό) θα πρέπει προφανώς να παύει η ισχύς λτων πιστοποιητικών ελεύθερης πρόσβασης σε εργασία, πολιτιστικές δραστηριότητες, εστίαση, μεταφορές» τόνισε. Συμπολίτες που θα έχουν απολέσει μέγα μέρος της ανοσοποιητικής τους ικανότητας θα ήταν ανεύθυνο και επικίνδυνο να εξακολουθούν να κυκλοφορούν ως «πλήρως εμβολιασμένοι».»

«Είναι κατ’ αρχάς θετικό το γεγονός ότι με κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης μπορούμε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εμφανίστηκε θετικός να συζητήσει την πρόταση του Νίκου Φίλη αν και πρόσθεσε ότι η
Ελλάδα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις μόνη της και θα περιμένει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή συζήτηση, καθώς διαφορετικά το ερχόμενο καλοκαίρι το ψηφιακό πιστοποιητικό θα αδρανήσει.

Η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη αντέδρασε θετικά στην πρόταση Φίλη και τον κάλεσε να πάνε μαζί σε καφενεία και πλατείες να καλέσουν τον κόσμο να κάνει την τρίτη δόση.

Ανοίγει η πλατφόρμα

Από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για τις ηλικίες άνω των 18. «Το τείχος ανοσίας μετά το 6μηνο παρουσιάζει ρωγμές και πρέπει να ενισχυθεί με την τρίτη δόση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Ισραήλ, που δημοσιεύθηκε στο Lancet και αφορούσε ανάλυση στοιχείων από 728.231 άτομα στα οποία χορηγήθηκε η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με άτομα στα οποία είχαν χορηγηθεί δύο δόσεις, τουλάχιστον πριν από 5 μήνες, προέκυψε ότι: Εκείνοι που είχαν κάνει την τρίτη δόση είχαν κατά 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, κατά 92% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και κατά 81% μικρότερο κίνδυνο για θάνατο.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού» δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, στον ΣΚΑΪ. «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από ένα χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο» τόνισε.

Το παρασκήνιο της Εκκλησίας

Την ίδια ώρα, η κόντρα μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου συνεχίζεται όσον αφορά στο αν η Εκκλησία μόνη της ή μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, αποφάσισε να εκδώσει εγκύκλιο με την ισχυρή σύσταση να έχουν κάνει και οι πιστοί που προσέρχονται στους ναούς τα δυο rapid test που είναι υποχρεωτικά εκ του νόμου για τους ιερείς και το προσωπικό των εκκλησιών.

Σύμφωνα με πηγές του NEWPOST οι συνεννοήσεις του Μαξίμου με την Αρχιεπισκοπή για την χρήση των rapid test και ποιος θα μπορούσέ να κάνει τους ελέγχους στο ποίμνιο, άρχισαν πριν την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Πρόσωπο κλειδί ήταν ο καθηγητής και σύμβουλος του πρωθυπουργού Σωτήρης Τσιόδρας που διατηρεί στενές σχέσεις με την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο καθώς και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης. Η αρχή Μητσοτάκη είναι να έχει προβάδισμα η Εκκλησία στην ανακοίνωση των αποφάσεων που την αφορούν από τη στιγμή που έχει επιδείξει πνεύμα συνεργασίας και βοηθάει στη μάχη κατά της πανδημίας, όπως τόνισαν οι πηγές.

«Ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας αντιμετωπίστηκε με συνεννόηση και κατανόηση κι όχι με μέτρα επιβολής όπως ζητούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας» ανέφερε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. «Αυτή είναι η αλήθεια και όποιος την αμφισβητεί δεν έχει παρά να απευθυνθεί και στην Εκκλησία. Είναι βέβαιο ότι θα την επιβεβαιώσει. Το μόνο που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά είναι η μικροκομματική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στην πανδημία».

Νωρίτερα, συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου τόνιζαν ότι το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας δεν προσφέρεται για μικροκομματική και μικροπολιτική εκμετάλλευση, ούτε η Εκκλησία δέχεται να γίνεται εργαλείο από οιονδήποτε επιθυμεί να εξυπηρετήσει τις δικές του σκοπιμότητες. «Η διαχείριση αυτής της εθνικής δοκιμασίας απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις» τόνισαν.


σχετικα αρθρα