current views are: 5

16 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση05:28

Το «δώρο» Μοσκοβισί και τα μέτρα- αντιστάθμισμα που ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση

Στάσιμη η διαπραγμάτευση – Να κάνει το επόμενο βήμα ζήτησε από τον Τσίπρα ο επίτροπος

Δημοσίευση 05:28’

Στάσιμη η διαπραγμάτευση – Να κάνει το επόμενο βήμα ζήτησε από τον Τσίπρα ο επίτροπος

Η χθεσινή μέρα δεν ήταν μια καλή μέρα για τη διαπραγμάτευση. Ο Π. Μοσκοβισί δεν της έδωσε την ώθηση που θα ανέμενε κανείς και τώρα, τέσσερα 24ωρα πριν το Eurogroup -με τη συμμετοχή της Κρ. Λαγκάρντ, αν κριθεί αναγκαίο- όλοι περιμένουν μια αποφασιστική κίνησης από τους… άλλους.

Χαρακτηριστικός ήταν ο υπαινιγμός του Γάλλου Επιτρόπου (στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Σκάι») ότι τώρα εξαρτάται από τον Αλέξη Τσίπρα η ευτυχής διευθέτηση του ζητήματος. Είναι η ώρα να κάνει το επόμενο βήμα, συνέστησε χωρίς πάντως να ανοίξει τα «χαρτιά» του.

Ποιο μπορεί να είναι το, κατά τον Π. Μοσκοβισί, επόμενο (ελληνικό) βήμα; Με βάση τη νέα πρόταση των δανειστών που έφερε στο φως της δημοσιότητας χθες το newpost.gr., η εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Μια συμμετοχή που θεωρούν εντελώς αναγκαία διάφοροι Ευρωπαίοι «φίλοι» μας. Η παραδοχή του διεθνούς οργανισμού για λάθος υπολογισμούς και εκτιμήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα είναι μεν επιχείρημα στην ελληνική «φαρέτρα», οι αξιώσεις ωστόσο του ΔΝΤ καλά κρατούν. Πάντως, με ποιανού τα στοιχεία -ΔΝΤ ή Ευρωπαίων- θα γίνουν οι υπολογισμοί, είναι μια καθοριστική μάχη που δεν έχει κριθεί ακόμη.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βάζει για τα καλά στο τραπέζι το θετικό σενάριο, με τα αντι-μετρα που θα ενεργοποιηθούν αν πιαστούν οι στόχοι. Μείωση του υψηλού συντελεστή από το 24% στο 23% και φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις είναι δύο σενάρια που βγάζει μπροστά η κυβέρνηση, σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ της «Αυγής».

Χαρακτηριστικό ωστόσο της περίεργης στασιμότητας που εμφανίζει η διαπραγμάτευση τις τελευταίες ώρες ήταν το γεγονός ότι ο σκληρός πυρήνας της συμπολίτευσης δεν εμφανίστηκε με τον ίδιο βαθμό αισιοδοξίας: ενθαρρυντικός ο Ν. Βούτσης, περισσότερο συγκρατημένοι οι υπουργοί του Μ. Μαξίμου…

Αν πάντως για κάτι συμφωνούν στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» είναι ότι ομόθυμα τα πρωτοκλασάτα στελέχη κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ θα εκτοξεύουν βέλη κατά της ΝΔ, για τη στάση του Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο (πήγε για να ζητήσει εκλογές, υποστηρίζουν) όπως και για εκείνη «γαλάζιων» ευρωβουλευτών, που κάθε άλλο υποστηρικτικοί στην εθνική προσπάθεια αποδείχθηκαν, σύμφωνα πάντα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία.

 


σχετικα αρθρα