current views are: 16

11 Απριλίου 2022
Δημοσίευση12:29

Το γαλλικό ηλεκτροσόκ – «Μπρα ντε φερ» μείωσης ΦΠΑ με επιταγή τροφίμων – Η καμπάνα του Ρέγκλινγκ

Ο Μελανσόν πάντως δεν έχει κυβερνητικό παρελθόν, είχε δηλώσει πολιτικός φίλος της Ζωής Κωνσταντοπούλου και στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα ως μία «από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής». 

Δημοσίευση 12:29’

Ο Μελανσόν πάντως δεν έχει κυβερνητικό παρελθόν, είχε δηλώσει πολιτικός φίλος της Ζωής Κωνσταντοπούλου και στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα ως μία «από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής». 

Το ηλεκτροσόκ που προκάλεσε ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών με την άνοδο της Λεπέν, την δεινή ήττα παραδοσιακών κομμάτων και το μεγάλο ποσοστό της αποχής, έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά και του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Δεν είναι μόνο η παράμετρος ότι ο Μακρόν είναι στρατηγικός σύμμαχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ελλάδας για μία σειρά από σημαντικά θέματα όπως είναι η αυτονομία της Ευρώπης και το αμυντικό δόγμα των δύο χωρών. Με ηγετικό ρόλο στην ΕΕ, και στον γαλλογερμανικό άξονα που «ευτυχώς παραμένει ζωντανός», όπως δήλωσε και ο καγκελάριος Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος ετοιμάζεται να δώσει μια κρίσιμη μάχη κατά του λαϊκισμού και της Ακροδεξιάς, στον δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου. Οι Γάλλοι περιμένουν πειστικές απαντήσεις σε ό,τι αφορά στην διαχείριση της κρίσης και την ακρίβεια η οποία έχει χτυπήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρά τα 25 δισεκ. που έδωσε η κυβέρνηση τους και τα οποία θεωρούνται από τα υψηλότερα ποσά στην ΕΕ.

«Το δίλημμα στον δεύτερο γύρο των εκλογών δεν θα είναι απλά πολιτικό αλλά και βαθιά υπαρξιακό θέμα και στην συγκυρία που ζούμε οι κοινωνίες οι πολίτες πρέπει με πολύ καθαρό τρόπο να στέκονται στο πλευρό της ελευθερίας και της Δημοκρατίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Αυτό που φαίνεται στην Γαλλία είναι ότι ενώνονται για μια ακόμη φορά τα άκρα και αυτός είναι ο κίνδυνος» χτύπησε το καμπανάκι η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, στον ΣΚΑΙ.

Ο λαϊκισμός τροφοδοτεί την ακροδεξιά και την συστημική ψήφο. Η ψήφος δυσαρέσκειας παίρνει πολλές μορφές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού οξύνει τις ανισότητες, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανασφάλεια και δίνει τροφή στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ακροδεξιάς. Σε μια στιγμή που οι υποψήφιοι των παραδοσιακών κομμάτων της Δεξιάς και της Σοσιαλδημοκρατίας σχεδόν εξαφανίστηκαν, είναι μια θετική είδηση η ισχυρή παρουσία της Αριστεράς με το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό Μελανσόν, επισημαίνει.

Ο Μελανσόν πάντως δεν έχει κυβερνητικό παρελθόν, είχε δηλώσει πολιτικός φίλος της Ζωής Κωνσταντοπούλου και στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα ως μία «από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής» διότι «πρόδωσε τον λόγο» του λαού, «ξεπουλά την δημόσια περιουσία και καταστρέφει τη χώρα του», όπως είχε δηλώσει.

Η ψήφος της κρίσης

Η αδυναμία του Μακρόν να καλύψει τις τρύπες στο οικογενειακό εισόδημα το οποίο δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, προκάλεσε μεγάλα κύματα δυσαρέσκειας. Το αίτημα για μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση είναι επιτακτικό. Μόνες τους οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τα οποία κλιμακώνονται μέρα με την ημέρα.

Οι «27» συζητούν αλλά δεν τα βρίσκουν. Η Επίτροπος Ενέργειας Σίμσον από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει τη διαπραγματευτική της ισχύ, ώστε να πετύχει συμφωνίες για πιο ανταγωνιστικές τιμές με τις χώρες που παράγουν φυσικό αέριο. Η ακρίβεια και η συγκράτηση των τιμών θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Μαΐου. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι και πάλι θα υπάρξει ομοφωνία στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων η οποία μπορεί να αναβληθεί για την Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αντιδρούν οι «τσιγκούνηδες του Βορρά».

Εθνικά μέτρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τους Δελφούς έστειλε μήνυμα ότι εάν δεν υπάρξει απάντηση κεντρικά από την ΕΕ οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε δικά τους μέτρα. Η Ελλάδα που βρίσκεται σε ενισχυμένη εποπτεία δεν έχει πάρει ακόμα το πράσινο φως από τους θεσμούς για να μειώσει τον Φ.Π.Α. ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι εάν δεν κινητοποιηθούν ευρωπαΐκοί πόροι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και να βοηθηθούν τα νοικοκυριά με μείωση των απωλειών στο εισοδήματος. Έκανε και μία νέα πρόταση για τα αχρησιμοποίητα δάνεια ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της πανδημίας τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και φθηνότερα δάνεια, όπως τονίζουν και αναλυτές.

Ο ΦΠΑ

Η συζήτηση για την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, πάει κι έρχεται. Το έχει αφήσει πάνω στο τραπέζι ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε μείωση του συντελεστή από το 13% στο 6%. Οι πληροφορίες του Newpost όμως επιμένουν ότι λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έδαφος φαίνεται να κερδίζει η πρόταση για να δοθεί και πάλι μία επιταγή ακριβείας η οποία θα δίνει μία ανάσα ιδιαίτερα στα αδύναμα νοικοκυριά και την μεσαία τάξη, καθώς υπάρχουν πολλές ενστάσεις για το κατά πόσο η μείωση του ΦΠΑ θα φτάσει στον καταναλωτή.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης θα ανακοινωθεί τον Μάιο. Οι τιμές του ρεύματος παραμένουν ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης. Η σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου στα χρηματιστήρια με εκείνη του ρεύματος, που συμπαρασύρει όλη την αλυσίδα της παραγωγής και προκαλεί ντόμινο αυξήσεων, είναι μέσα στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη την οποία θα θέσει και πάλι στη Σύνοδο Κορυφής. Αναμένεται να υπάρξει και νέα επιδότηση στο ρεύμα καθώς τίποτα δεν δείχνει ότι η κρίση θα υποχωρήσει στους επόμενους μήνες.

Επισιτιστικό κίνδυνος

Την ώρα που η ανησυχία για την έλλειψη βασικών προϊόντων τα οποία προέρχονται από τις εμπόλεμες χώρες, αυξάνεται, ενώ αδειάζουν και τα ράφια σε πολλές χώρες της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε στο Φόρουμ των Δελφών ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την επάρκεια προϊόντων στην Ευρώπη». Επιβεβαίωσε όμως τα αρνητικά σενάρια ότι ο επισιτιστικός κίνδυνος είναι σοβαρός για στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που έχουν πολύ μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές που κάνουν από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Μετά την διπλωματία των εμβολίων μπορεί να έχουμε τη διπλωματία του σιταριού και των δημητριακών, όπως τόνισε. Σε ότι αφορά στις ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται το πράσινο φως για την χαλάρωση κανόνων που αφορούν την αγρανάπαυση και τα λιπάσματα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 380.000 στρέμματα που είναι σε αγρανάπαυση και θα δοθεί στους αγρότες η δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα συγκεκριμένα εδάφη χωρίς να χάσουν τις επιδοτήσεις.

Φρένο Ρέγκλινγκ

Υπάρχει ένα ακόμη κακό νέο. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έκοψε τα φτερά της Ελλάδας που ήλπιζε στην παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης το 2023, και δήλωσε στο capital.gr ότι θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα όπως προβλέπεται στην συμφωνία.


σχετικα αρθρα