Το καλοκαίρι των εμπρησμών: Οι υποθέσεις που οδήγησαν κατηγορούμενους στη φυλακή
Ο μακρύς κατάλογος των προφυλακίσεων σε Βοιωτία, Αττική, Γουδί και Μεσσηνία – Το αυστηρό πλαίσιο της Δικαιοσύνης.
Ο μακρύς κατάλογος των προφυλακίσεων σε Βοιωτία, Αττική, Γουδί και Μεσσηνία – Το αυστηρό πλαίσιο της Δικαιοσύνης.
- Η προφυλάκιση 59χρονου στη Σίνδο προστίθεται στον κατάλογο κατηγορουμένων για εμπρησμό.
- Οι δικαστές επιβάλλουν αυστηρές ποινές για εμπρησμό, ακόμα και σε περιπτώσεις αμέλειας.
- Τρεις προφυλακίσεις σχετίζονται με μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία και την Αττική, με κατηγορίες για κακούργημα.
- Στην Αθήνα, τρεις Ρομά προφυλακίστηκαν για εμπρησμό στο Μπάντμιντον, παρά τις αντιρρήσεις του συνηγόρου τους.
- Στη Μεσσηνία, πρόεδρος κοινότητας και άλλοι δύο κατηγορούνται για εμπρησμό, αρνούνται τις κατηγορίες.
Η προφυλάκιση του 59χρονου στη Σίνδο, το μεσημέρι της Παρασκευής είναι η τελευταία που προστέθηκε για αυτό το καλοκαίρι στον ήδη μακρύ κατάλογο των κατηγορούμενων που αντιμετωπίζουν το κακούργημα του εμπρησμού και πήραν το δρόμο για τη φυλακή.
Ο εμπρησμός ακόμα και από αμέλεια αντιμετωπίζεται πλέον πολύ αυστηρά από τους δικαστές και προβλέπει ακόμα και στο πλημμέλημα, φυλάκιση.
Το Newpost παρουσιάζει τις υποθέσεις των τελευταίων δύο μηνών, που έγιναν πρωτοσέλιδα και οδήγησαν κρατουμένους στο κελί.
Οι τρεις προφυλακίσεις για τη μεγάλη φωτιά σε Βοιωτία και την Αττική
Παρασκευή 31 Ιουλίου. Η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή Μαύρο Σπιθάρι Βοιωτίας, σε αιολικό πάρκο σύμφωνα με την πυροσβεστική, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και καταστρέφει στο πέρασμά της περιουσίες, δάσος, φθάνει μέχρι και τη Δυτική Αττική με τις δυνάμεις να δίνουν μάχη για 4 ημέρες.
Μετά την έρευνα των στελεχών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, συλλαμβάνονται ο δήμαρχος Στυλίδας που ήταν ο μελετητής-κατασκευαστής του έργου στο αιολικό πάρκο, ο ιδιοκτήτης και ο υπεύθυνος κατασκευής των εναερίων γραμμών του δικτύου.
Το κατηγορητήριο έχει τέσσερα κακουργήματα μεταξύ των οποίων ο εμπρησμός με ενδεχόμενο δόλο σε δάσος και οι τρεις κατηγορούμενοι, αν και αρνούνται κάθε εμπλοκή, και μετά από 19 ώρες ανακριτικής διαδικασίας, προφυλακίζονται στον Κορυδαλλό.
Η πυροσβεστική αναφέρει μεταξύ άλλων στην έκθεση αυτοψίας:
«Συνάγεται ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε πράξεις ή παραλείψεις των (σ.σ. αναφέρονται τα ονόματα των κατηγορούμενων) οι οποίοι δεν προέβησαν στην τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων κατασκευής, επιθεώρησης και συντήρησης των υλικών του εναέριου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε των απαιτούμενων τεχνικών προδιαγραφών και κανόνων ασφαλείας, ώστε να διασφαλισθεί η εξάλειψη του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, παρά την προφανή προς τούτο αναγκαιότητα και μολονότι γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν την επικινδυνότητα των υλικών και την προσφορότητά τους να προκαλέσουν πυρκαγιά.»
Οι τρεις προφυλακίσεις Ρομά για τη φωτιά στο Μπάντμιντον στο Γουδί
Κυριακή 12 Ιουλίου. Στην καρδιά της Αθήνας στο πάρκο στο Γουδί, εκδηλώνεται πυρκαγιά στο παλιό κτίριο του Μπάντμιντον. Στην περιοχή επικρατεί πανικός, πυκνοί καπνοί είναι ορατοί από πολλά σημεία της Αττικής και χάρη στην κινητοποίηση της πυροσβεστικής τίθεται υπό έλεγχο πολύ γρήγορα.
Οι αρχές εξετάζουν το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και καταλήγουν σε τρεις άνδρες Ρομά που προηγουμένως αφαιρούσαν αντικείμενα και κυρίως χαλκό.
Η βασική κατηγορία ήταν εμπρησμός από πρόθεση και μετά τις απολογίες τους πήραν το δρόμο για τη φυλακή.
Ο συνήγορός τους Γιάννης Γλύκας επεσήμανε ότι οι τρεις άντρες δεν είχαν εμπλοκή με την πυρκαγιά: «Η ταυτοποίηση των συγκεκριμένων φερόμενων ως “δραστών” αφορά και περιορίζεται αποκλειστικά στην καταγωγή τους και στην αδυναμία των διωκτικών αρχών να ταυτοποιήσουν οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, ενδεχόμενο το οποίο ουδέποτε μάλιστα διερεύνησαν!
Είναι δε άξιο απορίας ότι προφυλακίστηκαν 3 άτομα, μια οικογένεια, κατόπιν σύντομης απολογίας, με μοναδικό στοιχείο ενοχής την παρουσία τους στον χώρο, η οποία δε αιτιολογήθηκε και αποδείχτηκε ενώπιον της κας Ανακρίτριας με τον πλέον αναντίρρητο τρόπο, ήτοι με την προσκόμιση εγγράφων.»
Οι τρεις προφυλακίσεις στη Μεσσηνία
Ένας πρόεδρος κοινότητας, ένας εποχικός πυροσβέστης και ο αδερφός του προέδρου στη Μεσσηνία πήραν το δρόμο για τη φυλακή αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων και την κατηγορία του εμπρησμού για πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί στην περιοχή τους με την έρευνα των αρχών να κρατά μήνες.
Κατά τη διάρκεια των απολογιών τους, και οι τρεις αρνήθηκαν το σύνολο των κατηγοριών που τους αποδίδονται.
Υποστήριξαν ότι η εμπλοκή τους στην υπόθεση αποτελεί αποτέλεσμα προσωπικών διαφορών με κατοίκους της τοπικής κοινότητας, ενώ έκαναν παράλληλα λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες.
ολες οι ειδησεις
- Μητσοτάκης–Τσίπρας ξαναστήνουν το δίπολο πριν από τη ΔΕΘ – Ο ένας μιλά για «σταθερότητα απέναντι στο χάος», ο άλλος δηλώνει «μόνος αντίπαλος η ΝΔ»
- Την ερωτεύτηκε ο φακός
- Τζολάκης: Απόκρουση της αγωνιστικής και νίκη η Χαλ με 1-0 στην έδρα της Κόβεντρι
- Κοινωνικό leasing: Η κρατική ενίσχυση για καινούργιο αυτοκίνητο με μόλις 48 ευρώ τον μήνα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr