current views are: 71

1 Ιουλίου 2023
Δημοσίευση18:14

Το Μίσος: Η Γαλλία «αντηχεί» και πάλι από τα ισχυρά θέματα της εμβληματικής ταινίας – Mια «απελπισμένη επιθυμία» για αλλαγή

Το αριστούργημα του Mathieu Kassovitz του 1995, γνωστό για την συγκλονιστική απεικόνιση της περιθωριοποιημένης νεολαίας και τις εντάσεις που σιγοβράζουν στα προάστια του Παρισιού, «αντηχεί βαθιά» στην τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων.

Δημοσίευση 18:14’

Το αριστούργημα του Mathieu Kassovitz του 1995, γνωστό για την συγκλονιστική απεικόνιση της περιθωριοποιημένης νεολαίας και τις εντάσεις που σιγοβράζουν στα προάστια του Παρισιού, «αντηχεί βαθιά» στην τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων.

Καθώς η Γαλλία αντιμετωπίζει για πέμπτη ημέρα κοινωνικές αναταραχές μετά την τραγική δολοφονία ενός 17χρονου αγοριού από την αστυνομία, οι παραλληλισμοί με την ταινία-σταθμό του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου «La Haine» (Palme d’Or nominee), είναι αδύνατο να αγνοηθούν.

Το αριστούργημα του Mathieu Kassovitz (Palme d’Or winner) του 1995, γνωστό για την συγκλονιστική απεικόνιση της περιθωριοποιημένης νεολαίας και τις εντάσεις που σιγοβράζουν στα προάστια του Παρισιού, αντηχεί βαθιά στην τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων. Εξετάζοντας τα κοινά θέματα της αστυνομικής βίας, της κοινωνικής ανισότητας και του αγώνα για δικαιοσύνη, γίνεται φανερό πώς το «La Haine» χρησιμεύει ως «στοιχειωμένη αντανάκλαση» της συνεχιζόμενης αναταραχής στη σύγχρονη γαλλική κοινωνία.

Οι διαπλεκόμενες πραγματικότητες

Το «La Haine», που σημαίνει «Μίσος» στα ελληνικά, απεικονίζει τη ζωή τριών φίλων με διαφορετική εθνοτική καταγωγή που ζουν στα banlieues (προάστια) του Παρισιού.

Ομοίως, τα πρόσφατα γεγονότα αποκάλυψαν τις βαθιές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι περιθωριοποιημένες κοινότητες στη Γαλλία, όπου οι κάτοικοι συχνά αισθάνονται αποξενωμένοι και υπόκεινται σε συστημικές διακρίσεις.

Οι χαρακτήρες της ταινίας, όπως και οι διαδηλωτές που βγαίνουν στους δρόμους, παλεύουν με συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης και μια απελπισμένη επιθυμία για αλλαγή.

Η αστυνομική βία και η σύγκρουση των κοινοτήτων

Οι ομοιότητες με τα πρόσφατα γεγονότα μόνο τυχαίες δεν είναι. Όπως και το 1995 στα προάστια του Παρισιού, όπου η δολοφονία ενός ανηλίκου από αστυνομικούς πυροδότησε το θέμα της ταινίας, έτσι και σήμερα με ένα πανομοιότυπο γεγονός, η ταινία έρχεται ξανά στο προσκήνιο.

Ακριβώς όπως οι χαρακτήρες στο «La Haine» αντιμετωπίζουν υπερβολική βία και άδικη μεταχείριση από τις αρχές, ο τραγικός θάνατος του Nahel χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση των πραγματικών συνεπειών τέτοιων «συγκρούσεων». Η ένταση μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των μειονοτικών κοινοτήτων είναι μια ανησυχητική αντανάκλαση της αφήγησης της ταινίας, θολώνοντας τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Διερεύνηση των δομικών αιτιών

Το «La Haine» εμβαθύνει στις βαθύτερες αιτίες των κοινωνικών αναταραχών, τονίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης των συστημικών ζητημάτων που διαιωνίζουν την ανισότητα. Μετά τη σημερινή έκκληση του ακαδημαϊκού Ariane Basthard-Bogain για συζήτηση των δομικών αιτιών στα τρέχοντα γεγονότα, η ταινία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους υποκείμενους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην περιθωριοποίηση των κοινοτήτων και στον «κύκλο της βίας». Εφιστώντας την προσοχή σε αυτά τα βαθύτερα ζητήματα, τόσο η ταινία όσο και οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες προκαλούν την κοινωνία να αντιμετωπίσει και να αναζητήσει μακροπρόθεσμες λύσεις πέρα από τους προσωρινούς κατευνασμούς.

Πέρα από τη Βία: Ενότητα και Αλληλεγγύη

Ενώ οι ταραχές και η βία κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα στοιχεία ενότητας και αλληλεγγύης που αναδύονται μέσα στο χάος. Το «La Haine» παρουσιάζει ένα περίπλοκο πορτρέτο φιλίας και συναδελφικότητας μεταξύ των πρωταγωνιστών του, ξεπερνώντας τις φυλετικές και εθνοτικές διαφορές. Ομοίως, εν μέσω της αναταραχής, πολλά άτομα και κοινότητες έχουν συγκεντρωθεί, εκφράζοντας την υποστήριξη, την ενσυναίσθηση και το κοινό αίτημα για δικαιοσύνη. Η ανάδειξη αυτών των πράξεων ενότητας είναι απαραίτητη για να υπενθυμίσουμε στην κοινωνία τις δυνατότητες για συλλογική δράση και θετική αλλαγή.

Το artwork της πρώτης αφίσας της ταινίας

Συμπέρασμα

Καθώς η Γαλλία «παλεύει» με τον απόηχο των τραγικών γεγονότων και τις κοινωνικές αναταραχές, το «La Haine» στέκεται ως ένας ισχυρός κινηματογραφικός καθρέφτης που αντανακλά τα βαθιά ριζωμένα ζητήματα που μαστίζουν την κοινωνία. Η εξέταση της αστυνομικής βίας, της κοινωνικής ανισότητας και του αγώνα για δικαιοσύνη αντηχεί ταυτόχρονα με τη συνεχιζόμενη αναταραχή στους γαλλικούς δρόμους.

Παραλληλίζοντας την αφήγηση του «La Haine» με τα γεγονότα της πραγματικής ζωής, αποκτούμε μια ακόμη μεγαλύτερη κατανόηση της επείγουσας ανάγκης για ολοκληρωμένες κοινωνικές αλλαγές και μια ανανεωμένη δέσμευση για την αντιμετώπιση των δομικών αιτιών της αναταραχής, για αυτό και η ταινία είναι must οπωσδήποτε για όσους δεν την έχουν δει αλλά και για τους διαχρονικούς θαυμαστές της.


σχετικα αρθρα