current views are: 10

11 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση17:45

Το «όχι» του Κυριάκου, το «ίσως» του Σταύρου και η αγωνία του Μαξίμου για τις Πρέσπες

Ο Ζάεφ δεν δέχεται Πρωτόκολλο του ΟΗΕ ή ερμηνευτική δήλωση

Δημοσίευση 17:45’

Ο Ζάεφ δεν δέχεται Πρωτόκολλο του ΟΗΕ ή ερμηνευτική δήλωση

Σε πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η Συμφωνία των Πρεσπών για τον Αλέξη Τσίπρα. Οι δηλώσεις Ζάεφ για την «Μακεδονία του Αιγαίου» και την μακεδονική γλώσσα που θα μπορεί να διδάσκεται και στην Ελλάδα, στην αποκαλούμενη μακεδονική μειονότητα άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και έθεσε σε αμφιβολία την κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπερψήφισης της.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός παρά την αναδίπλωση στην οποία προχώρησε, πάλι άλλαξε ρότα. Κούνησε το δάχτυλο στην Ελλάδα, κάνοντας συστάσεις ότι «σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σημαντικό είναι πως πρέπει και οι δύο πλευρές να προσέχουμε την φρασεολογία μας».

« Είναι γεγονός ότι στη συμφωνία υπάρχει αναφορά σε “μακεδονική” γλώσσα, είναι γεγονός ότι αυτή ανήκει στη νοτιοσλαβική ομάδα γλωσσών και αυτό είναι κάτι που είναι αποδεκτό και αποτελεί μέρος της συμφωνίας, όπως είναι γεγονός ότι θα γίνουμε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»» δήλωσε. Επισήμανε μάλιστα ότι το δικαίωμά των Σκοπιανών στον αυτοπροσδιορισμό και το δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν τη ‘μακεδονική’ μας γλώσσα, είναι αποδεκτό και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. 

«Όχι» Ζάεφ σε όλα

Ο κ. Ζάεφ διέψευσε ότι συζητείται μεταξύ των δύο κυβερνήσεων παράρτημα της Συμφωνίας όπως διέρρευσαν την προηγούμενη μέρα κυβερνητικές πηγές. Το παράρτημα αυτό θα αφορούσε ένα πρωτόκολλο του ΟΗΕ το οποίο θα ξεκαθάριζε ότι η «μακεδονική γλώσσα» που αποκτά συνταγματική κατοχύρωση στην προωθούμενη «Βόρεια Μακεδονία» δεν έχει σχέση με την ελληνική ιστορία και προέρχεται από τις νότιες σλαβικές χώρες. Για το πρωτόκολλο αυτό τις διεργασίες έκανε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης όπως έγραψε η Εστία. 

 «Όχι» απάντησαν οι Σκοπιανοί και στο ενδεχόμενο να υπάρξει συμπληρωματική δήλωση των δύο πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ η οποία θα συνοδεύει την Συμφωνία πριν την κύρωση της από την ελληνική Βουλή. Ηταν πρόταση του Προέδρου Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου που ήταν ο πρώτος που εξέφρασε  ενστάσεις ως προς τα κενά που αφήνει η Συμφωνία. Ο αν.υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί ούτε αυτή η ερμηνευτική δήλωση.

Ο Σταύρος 

Οι δηλώσεις Ζάεφ προκάλεσαν προβληματισμό στον Σταύρο Θεοδωράκη και τους βουλευτές του Ποταμιού που είχαν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν. Δεν θα την ψήφιζαν μόνο ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Ο κ.Θεοδωράκης έχει δηλώσει ότι αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης θα την υπερψηφίσει. Αν η κυβέρνηση προσδώσει συμβολικά έπιναν χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα δυσκολευτεί να υπερψηφίσει τη Συμφωνία διότι ο πρόεδρος του Ποταμιού δήλωσε ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση.

Η επίθεση που εξαπέλυσε το Μαξίμου εναντίον του Ποταμιού κατηγορώντας το για συναλλαγή με τη ΝΔ, έναντι μιας θέσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Στ. Θεοδωράκη προκάλεσε σφοδρή ενόχληση στη Σεβαστουπόλεως.  

« Τα σενάρια για το Επικράτειας δεν είναι καινούργια» δήλωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού. «Πριν από έξι μήνες ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ! Ένα κόμμα δεν προσχωρεί σε ένα άλλο κόμμα και επιμένω στις απόψεις μου».

Για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισήμανε  ότι «δεν είναι η καλύτερη συμφωνία». Ξεκαθάρισε όμως πως προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση θα εξετάσει τα έγγραφα που θα κατατεθούν στην Βουλή όταν θα αρχίσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για κύρωση της συμφωνίας.

Στη γραμμή ότι το Ποτάμι δεν πρέπει να αλλάξει τη θέση του τάχθηκε ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ.  Αλλωστε βρίσκεται ένα βήμα από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να είναι σε κάποια από τα ψηφοδέλτια του στις εκλογές.

Ο Κυριάκος

Στην κοινή παρουσία των δύο πολιτικών αρχηγών στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις- Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την δική του απάντηση στο Μαξίμου. Δήλωσε ότι μιλάει μόνο εκ μέρους του κόμματος του και η ΝΔ δεν μπορεί να δεχθεί μια συμφωνία που εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα – θέση για την οποία δικαιώθηκε .

«Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτό δεν αφορά τις επίσημες θέσεις άλλων κομμάτων» τόνισε. «Το Ποτάμι είναι άλλο κόμμα» συνέχισε. Ως προς το μεταρρυθμιστικό τους στίγμα, υπάρχουν πολλά  κοινά σημεία μεταξύ των δύο κομμάτων. «Δεν μπαίνουμε, όμως, σε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή, για να πετύχουμε κάποιο πολιτικό αποτέλεσμα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και δεν ταιριάζουν στη ΝΔ. Άλλοι κάνουν τέτοια νταλαβέρια πίσω από κλειστές πόρτες», κατέληξε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει γύρω στους 149  από τους 153-154 που είχε για την στήριξη της Συμφωνίας. Απεδείχθησαν κρίσιμα τα κενά ως προς τον αλυτρωτισμό που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν και αποκαλύφθηκαν και μέσα  από τις δηλώσεις Ζάεφ.  Ενα οριστικό «όχι» του Ποταμιού θα κατέγραφε μείον τρεις ψήφους. Οπότε το Μαξίμου ξαναγράφει και ξανασβήνει ονόματα.

 


σχετικα αρθρα