current views are: 443

23 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση10:18

Το Predator, η Άρτεμις και οι υποκλοπές που ξανάρχονται στην επικαιρότητα (πάρτε ποπ κορν!)

Δεν είναι τυχαίο που στην αρχή του ρεπορτάζ της Ματίνας Στεβή-Γκρίντνεφ υπογραμμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που μια υπήκοος των Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται στόχος προηγμένης τεχνολογίας υποκλοπών σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσίευση 10:18’
υπόθεση υποκλοπών

Δεν είναι τυχαίο που στην αρχή του ρεπορτάζ της Ματίνας Στεβή-Γκρίντνεφ υπογραμμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που μια υπήκοος των Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται στόχος προηγμένης τεχνολογίας υποκλοπών σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αγαπητοί αναγνώστες και αγαπητές αναγνώστριες, ξεκινώ με ένα απόσπασμα του λήμματος «Άρτεμις» από τη Βικιπαίδεια, ξεκάθαρο κόπυ πάστε που θα έλεγα κι ένας μουστάκιας απ’ τα Σφακιά.

Απολαύστε υπεύθυνα:

«Η Άρτεμη ήταν θεά αμείλικτη που ποτέ σχεδόν δε συγχωρούσε. Οποιαδήποτε παρατυπία σε βάρος της, οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα πιστεύω της και τις αρχές της, άξιζε την τιμωρία της. Η αδυσώπητη οργή της ήταν έτοιμη να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή απέναντι στον παραβάτη των αυστηρών της κανόνων. Τα θανατηφόρα της βέλη στόχευαν διαρκώς θνητούς, θεούς και ήρωες που παρέβλεπαν την ύπαρξή της ή αμελούσαν τις αρχές και τη λατρεία της».

Το καταθέτω το ανωτέρω, μιας και τη Δευτέρα έκανε την εμφάνισή του στους New York Times ρεπορτάζ της συμπατριώτισσάς μας δημοσιογράφου Ματίνας Στεβή-Γκρίντνεφ που αφορούσε στην παρακολούθηση μέσω Predator τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2021 της Αρτέμιδος Σίφορντ, σημαίνοντος στελέχους του Facebook.

Η οποία Άρτεμις Σίφορντ είναι ΕλληνοΑμερικανίδα, έχει τελειώσει το Στάνφορντ και (φυσικά!) το Χάρβαρντ, πέρναγε μεγάλα χρονικά διαστήματα στη χώρα μας και συνεργαζόταν στενά τόσο με Έλληνες όσο και με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Είναι, δηλαδή, μεγάλο ψάρι, για να εκφρασθώ και κάπως πιο λαϊκά. Κι αυτή την ψαρούκλα, την βάλανε στο στόχαστρο κάποιοι επιτήδειοι…

Ή μάλλον όχι μόνο κάποιοι επιτήδειοι, αν τουλάχιστον πιστέψουμε το ρεπορτάζ των New York Times, που επικαλούνται δύο ανώνυμες πηγές για να σημειώσουν ότι και η ΕΥΠ παρακολουθούσε το τηλέφωνο της Σίφορντ από τον Αύγουστο του 2021, ένα μήνα πριν την χακέψει το Predator, έως τα μέσα του 2022. Δύο έργα δύο, σαν να λέμε, δυο μηνάκια παρακολούθηση από αγνώστους το 2021, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, συν σχεδόν ένα χρόνο από τους υφισταμένους του κυρίου Κοντολέοντος.

Το αρνήθηκε, βεβαίως, το τελευταίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με μέηλ του προς τους NYTimes, αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Άσε που η Άρτεμις, θυμίζοντας κάπως την αρχαία συνονόματή της, όχι μόνο κατέθεσε μήνυση αλλά ζήτησε και από την ΑΔΑΕ και τον τρισκατάρατο Χρήστο Ράμμο να ψάξουν αν της είχε φυτέψει κοριό η ΕΥΠ. Κι ο Ράμμος, ως γνωστόν, δεν τα στέλνει αυτά τα αιτήματα στον κάλαθο των αχρήστων…

Μπρέηκ εδώ για ένα μικρό μαθηματάκι αναφορικά με την ψυχολογία των Αμερικάνων. Δεν είναι τυχαίο που στην αρχή του ρεπορτάζ της Ματίνας Στεβή-Γκρίντνεφ υπογραμμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που μια υπήκοος των Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται στόχος προηγμένης τεχνολογίας υποκλοπών σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δε μπακ σταπς χίαρ, που λένε και στο Στεητς, μεταξύ σας κάντε ό,τι θέλετε αλλά εδώ παραβιάσατε δικαιώματα δικού μας παιδιού.

Και αν νομίζει κανείς ότι η Σίφορντ είναι απλώς μια χαμογελαστή ξανθούλα με αστείες απορίες, κούνια που τον κούναγε. Όπως πολύς κόσμος απ’ την πατρίδα της, μοιάζει χαρωπή και αφελής, αλλά από κάτω κρύβεται μπόλικο ατσάλι. Και αν χρειαστεί, θα κάνει την εμφάνισή του…

Η ίδια, μιλώντας στους NYTimes, αναρωτήθηκε γιατί άραγε έγινε στόχος, προσθέτοντας ότι μοιάζει παράλογο να υπάρχουν ζητήματα «εθνικής ασφαλείας» σχετικά με την περίπτωσή της. Και για να αποφευχθούν οι όποιες παρεξηγήσεις (τρολ αλέρτ!), έσπευσε να καταθέσει την ελπίδα της ότι τόσο η δική της υπόθεση όσο και οι λοιπές υποθέσεις των ελληνικών υποκλοπών αφενός δεν θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων για λόγους πολιτικού κόστους και αφετέρου δεν θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης για πολιτικά κέρδη. Γάτα εν ολίγοις, γατάρα, και αλλοίμονο σε όσους δεν είχαν καταλάβει πόσο εύκολα μπορεί να τους κόψει φέτες!

Υ.Γ.: Όπως καταθέτουν οι New York Times, το Predator εμφυτεύθηκε στο κινητό της Σίφορντ μέσω πλαστού μηνύματος για εμβολιασμό. Υπενθυμίζω ότι προ δύο μηνών ο Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δώσει εξηγήσεις γιατί -όπως είχε πει- πολίτης που ανέμενε το γραπτό μήνυμα υπενθύμισης του εμβολίου του, έλαβε παραποιημένο μήνυμα από τη διεύθυνση emvolio.gov.gr, το οποίο ήταν παγιδευμένο με το λογισμικό Predator. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε τότε απαντήσει ως εξής:
«Θα μπορούσε να υπάρξει διαρροή από το gov.gr αλλά μην είστε συνομωσιολόγος».