current views are: 9

17 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση16:26

Ο Τραμπ έφερε τα πάνω – κάτω στον Λευκό Οίκο και τα βάζει με το επιτελείο του

Για δύο χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ εντρύφησε στην τέχνη της διατάραξης. Πείτε έναν κανόνα της πολιτικής και πιθανότατα θα τον έχει καταπατήσει κατά τη διάρκεια της αβέβαιης πορείας του προς τον Λευκό Οίκο. Αλλά η διατάραξη στη διακυβέρνηση – αυτός που θέτει τους κανόνες να τους παραβιάζει – αποδεικνύεται πολύ κοστοβόρα. Κατά τον πρώτο μήνα της Προεδρίας του, ο Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος έμαθε το μάθημα του Σαμψών: Η κατάρρευση του ναού μπορεί να είναι επίπονη εάν βρίσκεσαι μέσα.

Δημοσίευση 16:26’

Για δύο χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ εντρύφησε στην τέχνη της διατάραξης. Πείτε έναν κανόνα της πολιτικής και πιθανότατα θα τον έχει καταπατήσει κατά τη διάρκεια της αβέβαιης πορείας του προς τον Λευκό Οίκο. Αλλά η διατάραξη στη διακυβέρνηση – αυτός που θέτει τους κανόνες να τους παραβιάζει – αποδεικνύεται πολύ κοστοβόρα. Κατά τον πρώτο μήνα της Προεδρίας του, ο Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος έμαθε το μάθημα του Σαμψών: Η κατάρρευση του ναού μπορεί να είναι επίπονη εάν βρίσκεσαι μέσα.

Για δύο χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ εντρύφησε στην τέχνη της διατάραξης. Πείτε έναν κανόνα της πολιτικής και πιθανότατα θα τον έχει καταπατήσει κατά τη διάρκεια της αβέβαιης πορείας του προς τον Λευκό Οίκο. Αλλά η διατάραξη στη διακυβέρνηση – αυτός που θέτει τους κανόνες να τους παραβιάζει – αποδεικνύεται πολύ κοστοβόρα. Κατά τον πρώτο μήνα της Προεδρίας του, ο Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος έμαθε το μάθημα του Σαμψών: Η κατάρρευση του ναού μπορεί να είναι επίπονη εάν βρίσκεσαι μέσα.

Ομοσπονδιακοί δικαστές σε τέσσερα δικαστήρια πάγωσαν το βιαστικό διάταγμα που απαγόρευε σε ταξιδιώτες από επτά μουσουλμανικές χώρες να εισέλθουν στη χώρα. Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών διέρρευσαν διαβαθμισμένες πληροφορίες σε μια (επιτυχημένη) προσπάθεια να αναγκάσουν τον Τραμπ να διώξει τον Σύμβουλό του της Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλυν, που παραπλάνησε τη χώρα για τις σχέσεις του με Ρώσους διπλωμάτες. Ακολούθησαν κι άλλες διαρροές από νυν και τέως αξιωματούχους στους Τάιμς της Νέας Υόρκης που υπαινίσσονταν ότι συνεργάτες της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ  και ανώτεροι αξιωματούχοι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών βρίσκονταν σε επαφή. Και ο Πρόεδρος της Κίνας Ζι Ζινπίνγκ, κατόρθωσε να πείσει τον Τραμπ να υπαναχωρήσει στην υπόσχεσή του ότι θα έδινε περισσότερη αναγνώριση στην κυβέρνηση της Ταϊβάν.

Η διατάραξη μπορεί να πάρει πολλές μορφές Διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους, μπλοκάρισαν αεροδρόμια και διέκοψαν συνεδριάσει σε δημαρχεία σε όλη τη χώρα. Οι ρεπουμπλικάνοι εντωμεταξύ ανησυχούν όλο και περισσότερο, με την Επιτροπή Εποπτείας του Λευκού Οίκου να εξετάζει τα πρωτόκολλα ασφαλείας του Τραμπ αναφορικά με τη συζήτηση διαβαθμισμένων πληροφοριών στο εξοχικό του στο Μαρ-α-λάγκο και τον γερουσιαστή Μιτς Ο’Κόνελ να προτείνει την επέκταση της διερεύνησης της Γερουσίας  για τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές. Άλλοι στο κόμμα έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι νομοθετικές τους ελπίδες υπό τον ενοποιημένο έλεγχο [του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου] των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να εξατμιστούν, εξαιτίας λάθος ιεράρχησης των προτεραιοτήτων από τον Τραμπ σε ζητήματα όπως οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και το εμπόριο. «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα από τη μεριά των ανθρώπων που βασίστηκαν στα λόγια του Προέδρου,» εξηγεί ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Κάνσας, Πατ Ρόμπερτς.

Σε απάντηση, ο Λευκός Οίκος έχει κατευνάσει το «τηλεοπτικό» του ύφος, αποστασιοποιούμενοςαπό το εμφύλιο δράμα ανώτερων στελεχών που περνούν τις μέρες τους μεταξύ κυβερνητικών υποθέσεων και ανταγωνισμού για την εύνοια του αφεντικού. Κανείς δεν έχει νιώσει την πίεση περισσότερο από τον υπεύθυνο του πολιτικού γραφείου του Λευκού Οίκου (το ανώτατο στέλεχος του Λευκού Οίκου), Ρέινς Πράιμπους, ο οποίος βαφτίστηκε ως ο άνθρωπος «επικεφαλής» από τον Πρόεδρο λίγες εβδομάδες πρωτύτερα και έκτοτε έχει μπει στο στόχαστρο ελεύθερων σκοπευτών για τα προσόντα του για τη θέση και τη μακροβιότητά του. Αλλά ο φιλικός 44χρονος συχνά βρίσκεται να τρέχει να προλάβει τους απρόσκλητους επισκέπτες στο Οβάλ Γραφείο. Χρειάστηκε να διακόψει μια απρογραμμάτιστη συνάντηση του Τραμπ με τον σύμβουλό του της εθνικής ασφάλειας ύστερα από ερώτηση ενός ακόλουθού του εάν είχε υπάρξει αλλαγή στο πρόγραμμα.

Λίγα πράγματα λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες στον Λευκό Οίκο χωρίς επιπλοκές ή αντιφάσεις. Για παράδειγμα ή παραίτηση του Φλυνν. Καθώς ανώτερα στελέχη ετοιμάζονταν να ανακοινώσουν την αποχώρησή των ως παραίτηση, η σύμβουλος Κελυάν Κόνγουεϊ, που συχνά καυχιέται ότι έχει άμεση πρόσβαση στον Τραμπ, βγήκε στα κανάλια και ανακοίνωσε ότι ο Φλυν είχε «την πλήρη εμπιστοσύνη του Προέδρου». Μετά, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να διορθώσουν τη δήλωση, ο Πράιμπους έλαβε τηλεφωνική ειδοποίηση ότι σε μια δημοσιοποίηση είχε γραφτεί λάθος η λέξη «Κολομβία», Νοτιοαμερικανή σύμμαχος που ο Τραμπ είχε καλέσει στο τηλέφωνο λίγο νωρίτερα. Περίπου την ίδια ώρα, άλλοι κοντινοί στον Τραμπ δήλωναν στο Μπράιτμπαρντ Νιους, τη συντηρητική ιστοσελίδα που διηύθυνε ο Στηβ Μπάνον προτού γίνει σύμβουλος στρατηγικής του Τραμπ, ότι ετοιμαζόταν μια λίστα αντικαταστατών του Πράιμπους. (Ο Μπάνον διέψευσε τις φήμες. «Αυτός ο τύπος κάνει φοβερή δουλειά,» είπε στο ΤΙΜΕ για τον Πράιμπους. «Είμαι περήφανος να τον αποκαλώ συνάδελφο.» [Ο Τραμπ δημιούργησε για τον Στηβ Μπάνον τον τίτλο του «επικεφαλής στρατηγικής» που στην πράξη αποδεικνύεται ισόβαθμος του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου].Την επόμενη μέρα, η Κόνγουεϊ στο τουίτερ απέκρουε φήμες περί της δικής της επικείμενης πτώσης – «Οι συζητήσεις χωρίς στοιχεία δεν έχουν αξία». Λίγες ώρες πρωτύτερα, το Γραφείο Ηθών της Κυβέρνησης είχε υποδείξει στον Λευκό Οίκο την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στην Κόνγουεϊ για πιθανή παραβίαση κυβερνητικών κανόνων μετά την  τηλεοπτική προώθηση του οίκου μόδας της Ιβάνκα Τραμπ.

Το αποτέλεσμα αυτού του μελοδράματος είναι μια αίσθηση διαρκούς χάους για τη χώρα που παρακολουθεί με αγωνία και μια εντεινόμενη αγωνία για τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. Κάποια στελέχη αρνούνται πλέον να επικοινωνήσουν με email δεδομένου ότι ο ομοσπονδιακός νόμος επιβάλει αυτά τα μηνύματα να αρχειοθετούνται για ιστορικούς και μελετητές. Πολλοί έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν εφαρμογές κρυπτογράφησης για να γλιτώσουν από τις έρευνες που έχει διατάξει ο Τραμπ για τον εντοπισμό των διαρροών. Άλλοι διστάζουν να σηκώσουν ακόμα και το τηλέφωνο, υποθέτοντας ότι κάποιος παρακολουθεί συνέχεια τις συνομιλίες. «Είναι δυσλειτουργικό για την εθνική ασφάλεια,» λέει ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον ΜακΚέιν. «Ποιος είναι επικεφαλής; Ποιος καθορίζει την πολιτική; Ποιος παίρνει τις αποφάσεις; Δεν ξέρω εάν κάποιος έξω από τον Λευκό Οίκο γνωρίζει πραγματικά.»

Στο κέντρο αυτής της τρικυμίας χάους ο Τραμπ συνεχίζει να διευθύνει και να δίνει τον τόνο, κάνοντας τα πράγματα όπως τα έκανε πάντα, με τον δικό του τρόπο. Χωρίς τη σύζυγο ή την οικογένεια, καλεί φίλους αργά τη νύχτα και τηλεφωνεί σε γραφεία μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Λευκού Οίκου νωρίς το πρωί. Κάλεσε την κόρη του Ιβάνκα, ανεπίσημη σύμβουλο, σε ευαίσθητες συναντήσεις και επευφήμησε τον πολιτικό του ακόλουθο Στέφεν Μίλερ όταν βγήκε στην τηλεόραση εκφράζοντας θεωρίες συνωμοσίας περί ανύπαρκτων κατοίκων της Μασαχουσέτης που ψήφισαν παράνομα στο Νιου Χάμπσαϊρ πέρυσι το φθινόπωρο.

Τελικά, ο Τραμπ είναι ο μόνος που μπορεί να κατευνάσει την καταιγίδα, να την εντείνει ακόμα περισσότερο ή απλά να αφήσει την παράσταση να συνεχίζεται. Οι υπάλληλοι λένε ότι ο Πρόεδρος θα ήθελε να μη γίνεται δημόσιος σάλος ακόμα και για τις πιο ασήμαντες ενέργειες του προσωπικού και ότι ανησυχεί βαθιά για τις διαρροές τόσο εντός του Λευκού Οίκου, όσο και εντός των υπηρεσιών πληροφοριών. Αλλά έχει μέχρι τώρα αντισταθεί σε πολλές προσπάθειες για τη δημιουργία μιας πιο συμβατικής τάξης γύρω του, ενθαρρύνοντας από την τηλεόραση στελέχη που παραφέρονται πού και πού, διατηρώντας έναν μανδύα εξουσίας για τους ανώτερους αξιωματούχους του και ξεκινώντας τη μέρα του με έναν καταιγισμό δημοσιευμάτων στο τουίτερ που συχνά διαταράσσει αναπάντεχα τον κύκλο των νέων. Αν περιοριστούν οι μέθοδοι διατάραξης ο Τραμπ φοβάται ότι μπορεί να χάσει τη μαγεία που τον έκανε Πρόεδρο.

Αλλά ο χρόνος περνά. Ακόμα και οι δημοφιλείς Πρόεδροι έχουν περιορισμένο χρονικό ορίζοντα δημοφιλίας, στην καλύτερη περίπτωση έξι με εννέα μήνες. Το Κογκρέσο πρέπει να περάσει ένα κοστοβόρο νομοσχέδιο στις 28 Απριλίου και άλλοι ένα τον Σεπτέμβριο, να ανανεώσει τη Διοίκηση της Ομοσπονδιακής Αεροπορίας και να επεκτείνει το όριο του χρέους. Αυτά, δίχως να υπολογιστούν η διαχείριση του υποψηφίου του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο ή οι μεγάλες προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως το χτίσιμο του συνοριακού τείχους, η δημιουργία ενός πακέτου για τις υποδομές, η απομάκρυνση του νομοσχεδίου Ομπάμα για την υγεία και η αντικατάσταση ή αναθεώρηση του φορολογικού κώδικα. Σε κάποιο σημείο, ο Τραμπ μπορεί να χρειαστεί να αποφασίσει εάν θα διακινδυνεύσει τις προγραμματικές του δεσμεύσεις συνεχίζοντας να λειτουργεί όπως λειτουργεί, ή αν θα εγκαταλείψει αυτά που ξέρει για να προχωρήσει κάτι.

Το δίλημμα δεν είναι καινούργιο. Για χρόνια ενστάλασσε αυτή την αίσθηση ανταγωνισμού στον Όμιλο Τραμπ, στο μυαλό του μια μεγάλη επιτυχία. Ο εχθρός ήταν τόσο ανταγωνιστές όσο και στο εσωτερικό. Όταν οι υπάλληλοι αποδείκνυαν την πίστη τους αναλάμβαναν θέσεις σε γραφεία στον 26ο όροφο, δίπλα στον Τραμπ και τα παιδιά του. Οι περισσότεροι έμεναν για πάνω από δεκαετία άπαξ και έφταναν εκεί.

Αλλά τα μέλη της νέας ομάδας του Τραμπ γνωρίζουν ότι δεν έχουν χρόνια για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του. Για να επιταχύνουν την άνοδό τους έχουν μοιραστεί τα πιο μύχια μυστικά και είναι έτοιμοι να τα ξεράσουν προς ίδιον όφελος. Ο πρώτος διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και ο επικεφαλής της μετάβασης στον Λευκό Οίκο εκδιώχτηκαν όταν αμφισβήτησαν τις εντολές του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Τραμπ που έγινε ανώτερος σύμβουλος.

Οι οργανωτικοί σύμβουλοι το αποκαλούν αυτό διατάραξη. Ο Τραμπ μερικές φορές αφήνει να εννοηθεί ότι είναι κάτι περισσότερο από διασκέδαση. Αποκάλεσε το δωμάτιο Ρούσβελτ, απέναντι από τον διάδρομο του προσωπικού του γραφείου «αίθουσα συσκέψεων», σαν να ήταν ένας ακόμα τηλεοπτικός σταθμός απ’ όπου θα μπορούσε να πει σε όσους τυγχάνουν της αποδοκιμασίας του ότι απολύονται. Εάν η απομάκρυνση του Φλυν ακολουθεί  ένα σενάριο, τότε αναμένουμε τις μεγαλύτερες αποπομπές να λάβουν χώρα πρόσωπο με πρόσωπο στο Οβάλ γραφείο.

Αυτός  ο μόνιμος φόβος της απόλυσης έχει παραλύσει τον Λευκό Οίκο, για να μην συμπεριλάβουμε τις δεκάδες υπηρεσίες που αποτελούν την απέραντη ομοσπονδιακή γραφειοκρατία. Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη περνούν τον χρόνο τους διερωτώμενα πού θα στρέψει  μετά την προσοχή του ο Τραμπ. Ο Πρόεδρος είναι ένας ηγέτης που βασίζεται στις συναλλαγές. Ψάχνει τα πλεονεκτήματα σε κάθε περίσταση και οι άνθρωποι από τους οποίους περιτριγυρίζεται καθορίζουν με απρόβλεπτο τρόπο την ατζέντα του. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ηγέτες που έχουν ένα καθορισμένο πλαίσιο ιδεών και ιδεολογίας, αυτός επηρεάζεται από το πρόσωπο με το οποίο μίλησε πιο πρόσφατα. Η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή είναι δύναμη.

Ενώ ο Τραμπ δεν παύει να διαταράσσει τα πάντα, άλλοι προσπαθούν να επαναφέρουν την τάξη. Ο Πράιμπους έφερε μαζί του προσωπικό από το Κόμμα των Ρεπουμπλικανών που επιθυμούν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο ποιους συναντάει ο Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος ανέθεσε στον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του γερουσιαστή της Γιούτα Όριν Χατς να παρακολουθεί τη ροή των εγγράφων στο Οβάλ Γραφείο. Ο Πράιμπους στρατολόγησε έναν 18χρονο ακόλουθο του Προέδρου Πωλ Ράιαν να μεσολαβήσει ως δίαυλος επικοινωνίας με το Καπιτώλιο. Αυτές οι δυνάμεις έχουν καταστήσει δυσκολότερο για τον Πρόεδρο να σηκώνει το τηλέφωνό του για τον καθένα που έχει το νούμερό του. Ιδανικά, τίποτα δεν μπαίνει στο γραφείο του Προέδρου χωρίς να ελέγχεται από τους υπαλλήλους του Πράιμπους.

Αλλά κι έτσι ακόμα, ο Λευκός Οίκος αντιλαμβάνεται ότι λίγα πράγματα ελέγχει πλήρως. Ο Τραμπ ήξερε για 17 ημέρες ότι διαβαθμισμένες πληροφορίες έρχονταν σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Φλυν ότι δεν είχε συζητήσει τις κυρώσεις με τη Ρωσία πριν τον πρώτο δημόσιο διχασμό της Διοίκησης. Στελέχη του Λευκού Οίκου γνώριζαν επίσης ότι ο Φλυν είχε ανακριθεί από το FBI για τα επαφές. Αλλά ο Φλυν αναγκάστηκε να παραιτηθεί μόνο όταν η ιστορία διέρρευσε στον Τύπο. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς επίσης έπρεπε να περιμένει τις διαρροές για να πληροφορηθεί ότι είχε παραπλανήσει τη χώρα για τη φύση του τηλεφωνήματος του Φλυν με τον Ρώσο διπλωμάτη. Τα στελέχη λένε ότι ο Πενς τα πάει καλά με τον Πράιμπους. «Έχει την πλήρη στήριξη του Αντιπροέδρου,» λέει ο Τζος Πίτκοκ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Πενς.

Μετά, είναι και οι σύμμαχοι του Προέδρου για τους οποίους πρέπει επιπλέον να ανησυχούμε. Ο Τραμπ κλαψούριζε για την εν γένει κατάσταση στον παλιό του φίλο Κρίστοφερ Ρούντυ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Newsmax πρόσφατα, κατά τη διάρκεια ενός σαββατοκύριακου στη Φλώριδα, με τον Πρόεδρο να πίνει κόκα-κόλα διαίτης και τον Ρούντυ ουίσκι. Την επομένη, ο Ρούντυ βγήκε στην τηλεόραση και επιτέθηκε αυτοβούλως στους βοηθούς του Τραμπ. «Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές αδυναμίες που προέρχονται από το πολιτικό γραφείο του Λευκού Οίκου,» δήλωσε ο Ρούντυ. Μέσα σε ώρες, ο Ρούντυ δέχτηκε τηλεφωνήματα τόσο από τον Πράιμπους, όσο και από τον Κούσνερ, που τον προέτρεπαν να διατηρήσει ανοιχτό μυαλό και να δώσει στην ομάδα του Τραμπ το «αθώος λόγω αμφιβολιών». Ο Ρούντυ δήλωσε κατόπιν τούτου ότι εξέφραζε μόνο την προσωπική του άποψη.

Αυτό δεν σταμάτησε τις διαρροές από αλλού Ένας άλλος σύμμαχος του Τραμπ που δεν υπηρετεί στη Διοίκηση δήλωσε ότι ο Τραμπ πήρε αυτό που ήθελε με τον Πράιμπους. «Είναι ο πιο αδύναμος χαρακτήρας που θα μπορούσαν να τοποθετήσουν εδώ,» είπε ο αξιωματούχος για τον Πράιμπους. «Τον έχουν στοχοποιήσει».

Αν και η υποστήριξη για τον Τραμπ παραμένει ισχυρή ανάμεσα στους ψηφοφόρους του, υπάρχει μια σαφής υποχώρηση της δημοτικότητάς του σε εθνικό επίπεδο, την οποία ο Πρόεδρος παρατήρησε. Η δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό του έργο όπως μετριέται από την Gallup, ανέβηκε από το 45% την ημέρα της ορκωμοσίας του, στο 53% στα μέσα Φεβρουαρίου. Σε αυτό το σημείο της προεδρίας τους, οι προκάτοχοι του Τραμπ μέχρι πίσω στο 1981 απολάμβαναν ποσοστά υπέρ τους με διαφορά από 17 έως 49 ποσοστιαίες μονάδες. Ο Τραμπ δημοσίευσε στο τουίτερ ότι οι αριθμοί ήταν ψευδείς.

Το ένστικτο να αντιπαλέψει μπορεί να είναι αυτό που θα συντηρήσει τον Τραμπ και θα του επιτρέψει να διαφύγει από αυτήν την κατάσταση. Η δύναμή του είναι υπολογίσιμη και αυτά που πέτυχε σε λιγότερο από έναν μήνα σημαντικά. Επανέφερε τους αγωγούς πετρελαίου και υγραερίου, ξεκίνησε να ξηλώνει το νομοσχέδιο υγείας του Ομπάμα και εγκατέλειψε μια πολυεθνική συμφωνία με τις χώρες του Ειρηνικού. Απέσυρε ένα ψήφισμα που μισούσαν οι εταιρείες, πήρε πίσω τους νέους κανονισμούς για τους χρηματιστές και υποσχέθηκε για κάθε νέο κανόνα να αποσύρει δύο. Το τείχος στα νότια σύνορα έχει αρχίσει να σχεδιάζεται και νέες επιθέσεις στη μετανάστευση αρχίζουν να υλοποιούν τις προεκλογικές δεσμεύσεις για την πάταξη της παράνομης εργασίας. «Έχουμε έναν Πρόεδρο που έκανε περισσότερα σε τρεις εβδομάδες απ’ ό,τι άλλοι Πρόεδροι στη διάρκεια ολόκληρης της θητείας τους,» είπε ο Μίλερ, υιοθετώντας μια υπερβολή χαρακτηριστική της φίρμας Τραμπ.

Πιο σημαντικό, ο Τραμπ παραμένει γοητευμένος από την ίδια του την ικανότητα να σπάει τις νόρμες. Τηλεφωνεί σε δημοσιογράφους των ταμπλόιντ της Νέας Υόρκης και σε δημοσιογράφους συντηρητικών μέσων στις συνεντεύξεις Τύπου του. Διέταξε τον Σων Σπάισερ, τον υπεύθυνο Τύπου του Λευκού Οίκου να διεξάγει την πρώτη ενημέρωση του Τύπου σα λυσσασμένο σκυλί. Ο Μπάνον και η Κόνγουεϊ που έχουν δουλέψει στις εκστρατείες του συχνά παρακαλούν τον Τραμπ να επιστρέψει σε αυτά που γνωρίζει καλύτερα, στις γκριμάτσες και τα γιουχαΐσματα που αποσπούν επιδοκιμασίες από τους υποστηρικτές του.

Εάν κάτι είναι ξεκάθαρο, είναι ότι το δράμα δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Οι τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν αξιοσημείωτες για πολλούς λόγους, αλλά χωρίς αλλαγή πλεύσης περισσότερη αναστάτωση βρίσκεται στον ορίζοντα. Χρειάστηκε ένας στρατηγός τεσσάρων αστέρων, σε μια στρατιωτική συνδιάσκεψη στο Μέρυλαντ για να θέσει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. «Η κυβέρνησή μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε απίστευτη αναταραχή. Εύχομαι να το ξεκαθαρίσουν σύντομα, γιατί είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση,» είπε ο Στρατηγός Τόνυ Τόμας διοικητής των δυνάμεων των ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ. «Ως διοικητής θέλω η κυβέρνησή μας να είναι όσο πιο σταθερή γίνεται.»

 

Πηγή: ΤΙΜΕ


σχετικα αρθρα