current views are: 799

1 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση07:00

Τουρκία: «Καλοβλέπει» τα Eurofighter μετά το… άκυρο των ΗΠΑ για τα F-16 – Η αναφορά του Forbes και τα παράπονα της Άγκυρας

Τα βρετανικά Eurofighters, πάντως, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως προσωρινή λύση, για την επόμενη δεκαετία.

Δημοσίευση 07:00’
Eurofighter

Τα βρετανικά Eurofighters, πάντως, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως προσωρινή λύση, για την επόμενη δεκαετία.

Η Τουρκία, έστρεψε την προσοχή της και βρίσκεται σε συνομιλίες με την Βρετανία για την αγώνα των αεροσκαφών Eurofighter.  Η Τουρκία, άλλαξε ρότα, μετά το μπόκο του Αμερικανικού κογκρέσου για την αγορά των F-16.

Όπως γράφει το αμερικανικό περιοδικό Forbes, η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για ένα πακέτο όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει περίπου 24-48 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon. Αυτές οι συνομιλίες γίνονται καθώς η τύχη μιας άλλης συμφωνίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες για 40 προηγμένα αεροσκάφη Block 70 F-16 Viper και 79 συστήματα εκσυγχρονισμού παραμένει στον αέρα λόγω της ουσιαστικής αντίθεσης του Κογκρέσο.

Πιθανότατα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα καλωσόριζε την απόκτηση των Eurofighter για διάφορους λόγους, σύμφωνα με το Middle East Eye, το οποίο και αποκάλυψε το θέμα. Η προτεινόμενη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει, ακόμα, μεταφορικά αεροσκάφη C-130J Hercules, φρεγάτες Type 23 και νέους κινητήρες για τα αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης M60. Προκειμένου να αποδείξει στην Ουάσιγκτον ότι διαθέτει εναλλακτικές λύσεις έναντι των F-16, η Άγκυρα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια συμφωνία με το Λονδίνο για τα Eurofighter. Η Τουρκία έχει και στο παρελθόν εξετάσει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί σε άλλη αγορά για την προμήθεια αεροσκαφών 4ης-5ης γενιάς. Όσον αφορά τα Eurofighters, πάντως, και η Βρετανία από την πλευρά της επιθυμεί διακαώς να τα πουλήσει στην τουρκική πλευρά.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι τα τελευταία χρόνια είχαν κάνει λόγο και για πιθανή αγορά αεροσκαφών Su-35 από τη Ρωσία ενώ, τον Οκτώβριο του 2021, μία εβδομάδα πριν η Άγκυρα καταθέσει το αίτημα για την απόκτηση των αμερικανικών F -16, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να συζητήσουν την δυνατότητα συμπαραγωγής κινητήρων αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων ακόμη και υποβρυχίων. Αμέσως μετά από τη συνάντηση η Τουρκία υπέβαλλε την αίτηση για τα F-16. Αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τρόπος του Ερντογάν να στείλει το μήνυμα στις ΗΠΑ ότι, σε περίπτωσης αρνητικής απάντησης στο αίτημα, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές.

Ανατολίτικο «παζάρι»

Σύμφωνα με το Forbes, το οποίο σε άρθρο του αναφέρεται εκτενώς στο «παζάρι» των προηγούμενων χρόνων με κράτη της Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, στη Μέση Ανατολή υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν τέτοιου είδους διαπραγματευτικές τακτικές. Αυτό που μένει να φανεί, ωστόσο, είναι το εάν η Τουρκία θα ακολουθήσει τις ίδιες αυτές τακτικές. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε περίπτωση οριστικού «μπλόκου» της συμφωνίας για τα F-16 από το Κογκρέσο, τα βρετανικά Eurofighters είναι η μοναδική εναλλακτική της Τουρκίας.

Τα βρετανικά Eurofighters, πάντως, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως προσωρινή λύση, για την επόμενη δεκαετία, στη γειτονική χώρα – έως ότου αυτή καταφέρει, είτε να αποκτήσει, είτε να αναπτύξει ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς. Το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επέλεγε να παραλάβει νωρίτερα ορισμένα μεταχειρισμένα Eurofighter, θα ήταν αξιοσημείωτο, με δεδομένο ότι, πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έχει χλευάσει την Ελλάδα για το γεγονός ότι αγόρασε μεταχειρισμένα Rafale από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία.

Πάντως, ακόμα και στην περίπτωση που το αμερικανικό Κογκρέσο δώσει το «πράσινο φως» για τα F-16, υπάρχει το ενδεχόμενο η Άγκυρα να προχωρήσει και στη συμφωνία με τη Βρετανία για τα Eurofighters. Η ανάλυση του Forbes αναφέρει ότι, το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι, τα νέα F-16 και τα κιτ εκσυγχρονισμού είναι απαραίτητα για να αναβαθμιστεί ο ρόλος των 270 αεροσκαφών της, η ραχοκοκαλιά της Πολεμικής της Αεροπορίας. Από την άλλη, τα Eurofighter χρειάζονται ως αντιστάθμισμα για την πρόσφατη απόκτηση των 24 Rafale από την Αθήνα.

Ιδανική λύση θα ήταν, επίσης, η απόκτηση 24 έως 48 Eurofighter για την αντικατάσταση των γερασμένων τουρκικών F-4 Phantom. Σήμερα, η Άγκυρα έχει περίπου 30 αναβαθμισμένα F-4E Terminator 2020. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η Τουρκία ανέθεσε στο  Ισραήλ να αναβαθμίσει τα F – 4, οραματιζόταν αυτά να υπηρετήσουν έως το 2020. Ωστόσο, η αποβολή της Τουρκίας από τα μαχητικά stealth πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, το 2019, ως «απάντηση» για την απόκτηση προηγμένων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400, είχε σαν αποτέλεσμα αυτά να παραμείνουν σε υπηρεσία.

Τουρκία: Νέα… ζόρια δια στόματος Καλίν – «Αν δώσουν F-35 στην Ελλάδα και όχι F-16 σε εμάς, το ΝΑΤΟ χάνει την ουδετερότητά του»

Η Τουρκία θέλει αλλά δεν μπορεί να πάρει τα F-16, με τον συνήθη ύποπτο, Ιμπραήμ Καλίν, να δηλώνει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ και ειδικότερα το Κογκρέσο.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αναφέρθηκε και πάλι στην Ελλάδα, λέγοντας πως αν οι ΗΠΑ δώσουν τα F-35 στην Αθήνα, τότε θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ.

«Aν στο Κογκρέσο κάποιοι γερουσιαστές όπως ο Μενέντεζ, φέρουν το θέμα Σουηδίας-Φινλανδίας)ως προϋπόθεση και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ.

Αν το θέσουν αυτό ως προϋπόθεση, αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα αν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Εάν το πρόγραμμα των F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε αυτά τα θέμαυα είναι όλα ξεχωριστά».

Και συνεχίζει: «Το πρόγραμμα των F-16 το βλέπουμε ως μια αξιότιμη εναλλακτική για την ενδυνάμωση της Αεροπορίας μας, αλλά και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ.Aν η κυβέρνηση των ΗΠΑ η το Κογκρέσο θέσουν προϋποθέσεις ή πουν “αν δεν κάνετε αυτό δεν θα γίνει αυτό”, εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας και δεν θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό και τις ανάγκες του θα ψάξουν άλλες εναλλακτικές».

EΡΩΤΗΣΗ: Αν υπάρχει τέτοια προϋπόθεση μπορούμε να πούμε πως τελειώνει το πρόγραμμα των F-16;

«Εξαρτάται από τους όρους. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αυτό. Ξέρουμε πως η επιθυμία και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή. Αν όμως δεν μπορέσουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Κογκρέσου και κολλήσει στο Κογκρέσο, τότε θα κάνουμε μια νέα εκτίμηση».


σχετικα αρθρα