current views are: 157

4 Ιουνίου 2023
Δημοσίευση08:36

Τουρκία: Με εκπλήξεις η νέα κυβέρνηση Ερντογάν – Με μεγαλοπρέπεια η ορκωμοσία του – Τι ανέφερε για την Γαλάζια Πατρίδα

Τουρκικό TRT: Ο Ερντογάν επιθυμεί μία νέα αρχή στις σχέσεις με την Αθήνα

Δημοσίευση 08:36’

Τουρκικό TRT: Ο Ερντογάν επιθυμεί μία νέα αρχή στις σχέσεις με την Αθήνα

Σημαντική η χθεσινή μέρα για την Τουρκία. Νωρίς το μεσημέρι, ο Πρόεδρος Ερντογάν ορκίστηκε στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αναλαμβάνοντας επίσημα τα καθήκοντά του ως ο νέος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, ενώ αργά το βράδυ ανακοίνωσε την σύνθεση της νέας κυβέρνησης του.

Τον Ερντογάν υποδέχθηκε ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και εισήλθε στην αίθουσα όπου οι βουλευτές του ΑΚΡ και του ΜΗΡ όρθιοι τον χειροκροτούσαν, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν σηκώθηκαν οι βουλευτές του CHP και του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέλαβε τα πρακτικά της εκλογής του ως Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί στο Συμβούλιο Προεδρίας και ανέβηκε στο βήμα για να ορκιστεί. Οι βουλευτές και οι προσκεκλημένοι στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης χειροκρότησαν για πολλή ώρα τον όρκο του Ερντογάν, χωρίς όμως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να σηκωθούν από τις θέσεις τους στον όρκο του Τούρκου Προέδρου.

Τουρκία

Μετά την ορκωμοσία στη Βουλή ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Ανιτκαμπίρ, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή ενώ έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Υπογράφοντας στο Ειδικό Βιβλίο στο Αντικαμπίρ έγραψε: στη συνέχεια.

«Αγαπητέ Ατατούρκ, η Τουρκία ολοκλήρωσε μια ακόμη εκλογική διαδικασία με ρεκόρ συμμετοχής που θα προβληθεί ως παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο και με ατμόσφαιρα γιορτής της δημοκρατίας. Στις 14 Μαΐου, το έθνος μας, το οποίο εξέλεξε τους βουλευτές της 28ης θητείας για να υπηρετήσουν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μας με το 52,18% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 28 Μαΐου. Δόξα τω Θεώ, έχουμε την τιμή να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας και το έντιμο έθνος μας για άλλα 5 χρόνια. Πιστεύουμε ότι αυτές οι εκλογές, στις οποίες το Προεδρικό Κυβερνητικό Σύστημα έλαβε επίσης ψήφο εμπιστοσύνης, άνοιξαν τις πόρτες μιας νέας εποχής μπροστά στο έθνος μας. Για τα επόμενα 5 χρόνια, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να υλοποιήσουμε το όραμά μας για τον τουρκικό αιώνα. Θα επουλώσουμε γρήγορα τις πληγές από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, την καταστροφή του αιώνα, και όπως υποσχεθήκαμε, θα επανενώσουμε τους σεισμοπαθείς μας με τα νέα τους σπίτια το συντομότερο δυνατό. Ως 12ος Πρόεδρος, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την αιώνια αδελφοσύνη του έθνους μας, να αναπτύσσουμε τη χώρα μας και να δοξάζουμε το κράτος μας. Είθε ο Θεός να κρατήσει καθαρό τον δρόμο και την καλή μας τύχη, είθε η ψυχή σου να αναπαυθεί εν ειρήνη».

Από το Μαυσωλείο του Ατατούρκ ο Ερντογάν συνοδευόμενος από την σύζυγο του Εμινέ, πήγε στο Μπεστεπέ όπου βρίσκεται το Προεδρικό Συγκρότημα για την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του ενώπιον 21 αρχηγών κρατών και 13 Πρωθυπουργών, υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ηγετών δογμάτων και διπλωματών.

Στην τελετή παρέστη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε περίοπτη μάλιστα θέση στην πρώτη σειρά και θέση πίσω και αριστερά από τον ομιλούντα Πρόεδρο Ερντογάν, ενώ ήταν σε όλα τα πλάνα του.

Στην ομιλία του στο Μπεστεπέ, ο Ερντογάν είπε ότι «είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω στο σπίτι του έθνους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθένα από εσάς. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε μέλος του αγαπημένου μου έθνους. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους πολίτες μου, ακόμη και αν η θέλησή τους εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο. Θα ήθελα να αποδώσω τα σέβη μου στους σεισμοπαθείς που υπέστησαν την καταστροφή του αιώνα στις 6 Φεβρουαρίου και υπερασπίστηκαν τη θέλησή τους παρά τις άδικες προσβολές που δέχθηκαν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αρχηγούς κρατών που μας τηλεφώνησαν μετά τις εκλογές και μοιράστηκαν τη χαρά μας. Δεν θα ξεχάσουμε εκείνους που παρενέβησαν στην εθνική βούληση μέσω των εξώφυλλων των περιοδικών. Θα δικαιώσουμε αυτή τη μεγάλη αγάπη για την Τουρκία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Λέω ότι ο Θεός δεν θα μας αφήσει να ντρεπόμαστε για το έθνος μας και τους φίλους μας. Θα αγκαλιάσουμε και τα 85 εκατομμύρια ανθρώπους. Κατά την παροχή υπηρεσιών, δεν κάναμε ποτέ διακρίσεις εις βάρος κανενός, ανεξάρτητα από το χρώμα ή τις πεποιθήσεις του».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «η εθνική βούληση εκδηλώθηκε δύο φορές στην κάλπη. Το έθνος πήρε την απόφασή του. Με το κλείσιμο της κάλπης, η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια νέα πορεία. Θεού θέλοντος, θα ανακοινώσουμε το νέο μας υπουργικό συμβούλιο απόψε. Με το νέο μας υπουργικό συμβούλιο, θα συνεχίσουμε να κεντάμε τον αιώνα της Τουρκίας. Θα σχηματίσουμε το υπουργικό μας συμβούλιο την πρώτη Τρίτη χωρίς καθυστέρηση. Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να πούμε νέα πράγματα. Έχουμε μια παράδοση που κατάφερε να ανανεωθεί. Φτάσαμε σε αυτή τη μέρα εξαλείφοντας τις αδυναμίες μας. Δεν επιδιώξαμε τη ρεβάνς ή την αναμέτρηση. Παρόλο που ήμασταν εκτεθειμένοι σε ψέματα και συκοφαντίες, δεν παρεκκλίναμε ποτέ από τη δικαιοσύνη. Μιλήσαμε στους δικούς μας ψηφοφόρους αλλά και σε αυτούς που δεν μας ψήφισαν με τη γλώσσα του διαλόγου. Ωστόσο, δεν είδαμε κάτι τέτοιο από την αντιπολίτευση σε καμία από τις 17 εκλογικές αναμετρήσεις που κερδίσαμε με συντριπτική πλειοψηφία. Δυστυχώς, δεν εγκατέλειψαν τις παλιές τους συνήθειες».

Στις συνέχεια καλωσόρισε έναν προς έναν τους ηγέτες από τις χώρες που παραβρέθηκαν στην τελετή, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην Πρόεδρο και συνιδρυτή του ΑΚΡ Αμπντουλάχ Γκιούλ που ήταν στην τελετή και τον Σινάν Ογκάν που στήριξε τον Ερντογάν στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Τουρκικό TRT: Ο Ερντογάν επιθυμεί μία νέα αρχή στις σχέσεις με την Αθήνα

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς τα «γεράκια» των ελληνοτουρκικών, δημοσιογράφος τουρκικού καναλιού είχε κάνει λόγο για την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας.

«Στην περίπτωση επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρχει μία συνέχεια στις διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα. Θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιον, με τον οποίο έχει πλέον προσωπική σχέση. Θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τις δύο χώρες να λύσουν τα ζητήματά τους» επισήμανε ειδικότερα ο δημοσιογράφος.

Σημειώνεται ότι εκτός του νέου τουρκικού υπουργικού σχήματος έμειναν τα λεγόμενα μεγάλα ονόματα, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού, που είχαν συνδεθεί με τις σκληρές τοποθετήσεις όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά.

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση Ερντογάν

Tα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

To κρίσιμο σε κάθε περίπτωση Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μεχμέτ Σιμσέκ,επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ των προηγούμενων ωρών.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν.

Το υπουργείο Άμυνας ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ.

Τα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά πληροφορίες είναι τα εξής:

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Bulent Turan

Υπουργείο Εμπορίου: Lütfi Elvan
Υπουργείο Γεωργίας: İbrahim Yumaklı
Υπουργείο Βιομηχανίας: M. Fatih Kacır

Υπουργείο Ενέργειας: Alparslan Bayraktar
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας: Uğur İbrahim Altay

Υπουργείο Υγείας: Fahrettin Koca

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού: Mehmet Nuri Ersoy
Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού: Abdullah Eren
Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών: Kübra Güran Yiğitbaşı
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Cevdet Yılmaz

Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης: Çağatay Kılıç

Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας: Hafize Gaye