current views are: 599

25 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση19:07

Τουρκία: Νέες προκλήσεις Ερντογάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας – «Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο από την Ελλάδα»

Οι στρατηγοί του Ερντογάν αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα.

Δημοσίευση 19:07’
Ερντογάν

Οι στρατηγοί του Ερντογάν αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα.

Oλοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με απειλές και το… γνωστό τροπάρι.

Βασικό θέμα στην ατζέντα ήταν φυσικά η Ελλάδα και ειδικότερα τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας ανέφερε μεταξύ άλλων:

thumbs b c 37dd99146be4ce164e7e6d9692010382

«Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ξανά ότι δεν θα ανεχτούμε κανένα τετελεσμένο το οποίο στοχεύει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας οποιεσδήποτε κι αν είναι οι περιστάσεις».

Μάλιστα, οι στρατηγοί του Ερντογάν ανέφεραν αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα πως «οι προκλητικές ενέργειες και ρητορική και τα εξοπλιστικά δεν παρέχουν κανένα όφελος εκτός από το αυξάνουν την ένταση στην περιοχή».

Σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία: «Υπογραμμίζεται ότι τα κράτη που θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και το πνεύμα της συμμαχίας και είναι απαραίτητο να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το μνημόνιο κατανόησης για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων με συγκεκριμένα βήματα».

Επίσης στο κείμενο καταδικάζονται έντονα «οι αποτρόπαιες επιθέσεις που αποτελούν εκδήλωση αντι-ισλαμικού ρατσισμού και στοχεύουν τις ιερές αξίες δισεκατομμυρίων ανθρώπων». Επίσης, αναφέρεται ότι όσοι ενθαρρύνουν και προστατεύουν ενέργειες που υπονομεύουν αξίες όπως η ελευθερία της θρησκείας, της συνείδησης και της σκέψης είναι συνένοχοι σε εγκλήματα μίσους.

Ελληνικά Rafale και F-16 κλείνουν το στόμα στα τουρκικά ΜΜΕ

Καμιά αναφορά στην παραλαβή του πέμπτου F-16 Viper από την Ελλάδα στην οποία ήταν παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έκαναν τα τουρκικά ΜΜΕ μέχρι τώρα, ωστόσο οι τούρκοι αναλυτές στα τηλεοπτικά κανάλια έχουν παραδεχθεί καιρό τώρα, ότι η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη υπεροχή στον αέρα του Αιγαίου λόγω των Rafale.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Αμντουλάχ Αγάρ αναφέρει στο cnn turk χαρακτηριστικά: «Στόχος της Τουρκίας δεν πρέπει να είναι μόνο η παραγωγή του εθνικού μαχητικού αλλά να μπορεί να είναι ισάξιο ή και καλύτερο από τα αντίστοιχα μαχητικά που θα αντιμετωπίζει. Όπως τα Rafale που παραλαμβάνει η Ελλάδα, όπως τα παλαιότερα μαχητικά F-16 τα οποία αντιμετωπίζει σε Block 70 και τα F-35 τα οποία θα παραλάβει.

Όταν μιλούσα με ένα φίλο μου (σ.σ. αξιωματούχο) για τα ελληνικά Rafale και τα μειονεκτήματα που δημιουργούνται για εμάς, εκείνος μας είπε «μην ανησυχείτε αν χρειαστεί θα θυσιάσουμε 2 μαχητικά για να αντιμετωπίσουμε  το ένα. Έτσι θα κλείσουμε το κενό».

Η Άγκυρα θα ναυπηγήσει τρεις φρεγάτες σε τρία χρόνια

Τέλος τα τουρκικά ΜΜΕ ασχολούνται και με τη ναυπήγηση τριών φρεγατών τα επόμενα τρία χρόνια που ανακοινώθηκε χθες, τονίζοντας ότι «όλα γίνονται για να πλέουν τα πλοία στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’.

Το κανάλι Haber Global αναφέρει στο ρεπορτάζ του:  «Το τουρκικό Ναυτικό ενισχύεται καθημερινά. Η πρώτη τουρκικής ναυπήγησης φρεγάτα ‘Ιstanbul’ το 2023 θα βρίσκεται στη Γαλάζια Πατρίδα. Όμως τα σχέδια δεν τελειώνουν. Η διεύθυνση αμυντικής βιομηχανίας της προεδρίας έδωσε την έναρξη του προγράμματος.  Ο στόχος είναι εντός τριών ετών να πλέουν και τα τρία πλοία στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’».

Και συνεχίζει:  «O πρόεδρος της διεύθυνσης Αμυντικής βιομηχανίας Ισμαίλ Ντεμίρ τόνισε ότι οι φρεγάτες κλάσης ISTIF  θα ναυπηγηθούν από τα ιδιωτικά ναυπηγεία. Ανακοίνωσε πως τα τρία ναυπηγεία ᾽᾽Sedef, Anadolu , Safina” θα ναυπηγούν τις φρεγάτες  ταυτόχρονα . Κι έτσι θα μπουν οι βάσεις για τις ναυπηγήσεις τέτοιων πλοίων για το πρόγραμμα φρεγατών ISTIF. Θα συνεργαστούν περίπου 200 εταιρείες».


σχετικα αρθρα