current views are: 70

29 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση08:38

Τουρκία: O «δάκτυλος» Ερντογάν στην αναστολή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Πρόεδρος… για πάντα ο «μικρός Σουλτάνος»

Ερντογάν νυν και αεί

Δημοσίευση 08:38’
Ερντογάν

Ερντογάν νυν και αεί

Αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάτι κληρονόμησε από τους προγόνους του, Σουλτάνους της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι το πάθος για την εξουσία. Και όλα δείχνουν, πως ο νέος Σουλτάνος θα δυσκολευτεί να αποχωριστεί τη θέση του, αν φυσικά γίνουν εκλογές στην Τουρκία.

Μάλιστα το Σάββατο, αρκετές ώρες πριν την ανακοίνωση-παραδοχή ήττας της Σουηδίας πως αναστέλει προσωρινά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος είχε έναν… γλαφυρό διάλογο με τον παλιό του σύντροφο, Αλί Μπαμπατζάν.

Όλα άρχισαν με επικριτικά σχόλια του πρώην τσάρου της τουρκικής οικονομίας για κονδύλια από κρατικά ταμεία που μεταφέρθηκαν στην Baykar, εταιρεία συμφερόντων του γαμπρού του Ερντογάν, που κατασκευάζει τα drone Βayraktar.

Ο Ερντογάν στέλενι τον Μπαμπατζάν… για πάνες

Τα σχόλια αυτά του Μπαμπατζάν, που επικρίνει συχνά πυκνά τους χειρισμούς του Ερντογάν για την οικονομία, προκάλεσαν την οργή του Τούρκου προέδρου, ο οποίος μιλώντας σε συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του σχολίασε απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό του: «Μόνον οι διαταραγμένοι επιτίθενται σε αμυντική βιομηχανία της χώρας τους. Το να γκρινιάζει η Ελλάδα το θεωρώ φυσιολογικό. Όπως είναι καθήκον μας να υπερασπιζόμαστε κάθε αξία στη χώρα μας, έτσι είναι και υποχρέωσή μας να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση σε αυτή τη μοχθηρή επίθεση. Ξέρεις τι είναι ανταγωνισμός; Τράβα να πουλήσεις πάνες, ή να πλέκεις υφάσματα. Δεν είναι δουλειά σου. Ήσουν μαζί μου επί 15 χρόνια και δεν έμαθες τίποτε από μένα».

Ο Μπαμπατζάν σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Ερντογάν: «Είναι ντροπή να πουλάει κανείς πάνες; Ναι, είμαι γόνος οικογένειας βιοτεχνών. Ναι, όταν ήμουν παιδί, ακόμα και όταν ήμουν στο δημοτικό, δούλευα στους αργαλειούς. Δούλευα από μικρός. Πάντα δούλευα με φιλότιμους εργάτες. Ευτυχώς, έβγαζα πάντα το ψωμί μου. Και εξακολούθησα να εργάζομαι για να βγάζουμε τα προς το ζην με την οικογένειά μου και τους υπαλλήλους μας. Τα χρήματα που βγάζαμε ήταν τίμια. Όπως εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα, είναι τιμή μου να δουλεύω και να βγάζω με τον ιδρώτα μου το ψωμί μου.

Τώρα στέκομαι ενώπιόν σας ως πολιτικός. Κύριε Ερντογάν, και συ πουλούσες κουλούρια, μπισκότα και σουτζούκια. Υπήρχαν χρόνια που έβγαζες τα προς το ζην με τον ιδρώτα του προσώπου σου. Όταν μπήκες στην πολιτική, είπες “έχω μόνο ένα δαχτυλίδι”. Τι έγινε στη συνέχεια;»

Ερντογάν νυν και αεί

Με τον χρόνο των εκλογών να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στη Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί την αντιπαράθεση στα άκρα, και όλα αυτά εν μέσω της αναζήτησης από την αντιπολίτευση του ιδανικού υποψηφίου που θα τον κοντράρει, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται να διεκδικήσει την τρίτη του θητεία στο ανώτατο αξίωμα.

Συγκεκριμένα, κατά την 11η συνεδρίαση της εξάδας που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Καλού Κόμματος IYI, τέθηκε θέμα νομιμότητας για την υποψηφιότητα Ερντογάν στις εκλογές. Οι έξι ηγέτες εξέδωσαν κοινή γραπτή δήλωση, όπου αναφέρεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος, για 3η φορά στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Εκείνος, από την πλευρά του απάντησε στην επίθεση της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε με τις αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας μετά τις εκλογές του 2018 «μηδένισε το χρονόμετρο. Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί το 2018 είναι ο πρώτος πρόεδρος του νέου συστήματος».

Ερντογάν

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Ντενιζλί και μεταξύ άλλων ανέφερε, επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση: «Έστησαν το τραπέζι, αλλά δεν μπόρεσαν να βγάλουν υποψήφιο σε αυτό το τραπέζι τα 6 κόμματα. Συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να παρουσιάσουν υποψήφιο, αυτή τη φορά άρχισαν να ρίχνουν λάσπη στην υποψηφιότητά μας».

Και εξήγησε πως «η συνταγματική τροποποίηση που εγκρίθηκε το 2017 με την ψήφο του έθνους μας, είναι τόσο σαφής που δεν υπάρχει περιθώριο για τον παραμικρό δισταγμό ή συζήτηση. Η Τουρκία πέρασε σε ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης με τις εκλογές του 2018. Με άλλα λόγια, μηδένισε το χρονόμετρο από αυτή την άποψη. Λογικά, νομικά και de facto, ο πρόεδρος που εκλέγεται το 2018 είναι ο πρώτος πρόεδρος του νέου συστήματος».

Ακόμα, συνεχίζοντας την εμπρηστική ρητορική του, υποσχέθηκε πως θα θάψει «την κηδεμονία του τραπεζιού των 6».

«Φτάνει, λέμε, για όσους επιχειρούν πολιτική μηχανική με ξένη στήριξη που στράφηκαν στο τραπέζι των 6 αντί να επιλέξουν την εθνική βούληση. Όπως βάλαμε τέλος στο πραξικόπημα και στις τρομοκρατικές προδοσίες, ελπίζω να θάψουμε την κηδεμονία του τραπεζιού των 6 στην κάλπη στις 14 Μαΐου και να απογοητεύσουμε όσους θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα μας από μακριά. Μαζέψτε όλους στο τραπέζι των 6, βάλτε FETO, PKK, τρομοκρατικές οργανώσεις, προσθέστε παγκόσμια ΜΜΕ, πρώην υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικούς και εκπροσώπους ιμπεριαλιστών. Ας δούμε τι θα σημαίνουν όλα αυτά μπροστά στη δύναμη της εθνικής βούλησης», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η διπλωματική νίκη του «Σουλτάνου» – Αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία αναστέλλει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ λόγω της αντίδρασης Ερντογάν και λοιπών συμμάχν του στην ενέργεια για το κάψιμο του Κορανίου.

Ωστόσο, η Στοκχόλμη εκφράζει την ελπίδα να ενταχθεί στη συμμαχία το καλοκαίρι του 2023, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ.

ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με την Daily Sabah, ο Μπίλστρομ, σημείωσε ακόμα ότι οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας για την ένταξη της τελευταίας στο ΝΑΤΟ έχουν διακοπεί. Τόνισε ότι η σουηδική κυβέρνηση επενδύει χρόνο και προσπάθεια ώστε η διαδικασία να προχωρήσει ξανά και σημείωσε την αισιοδοξία του πως μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις το καλοκαίρι.

 

 


σχετικα αρθρα